Home / Educativ / Terapie prin Mărțișor și Naționalismul Mărțișoresc

Terapie prin Mărțișor și Naționalismul Mărțișoresc

Prof. Iulia Rădulescu
Incorect Politic
Martie 1, 2019

Articol trimis inițial la Gorjanul.

TERAPIA PRIN MĂRȚIȘOR

Frumusețea primăverii se amplifică prin trăiri maxime, iubirea se înalță în univers prin simboluri mici ca dimensiune, însă mari ca însemnătate.

Să ne amintimi fiorii dăruirii primului mărțișor pe când eram fetițe din partea băieților care se îndrăgosteau prima dată în viața lor!  Ce emoții!

Să dea Dumnezeu ca fiecare dintre noi să trăim  la peste 50 de ani emoțiile dăruirii primului mărțișor și vibrației inimii de atunci!  Trecerea timpului nu poate să șteargă trăirile fericirii. Poate șterge dureri, supărări, poate fi o terapie prin mărțișor, împletirea  Alb-Roșu, adică suflet pur și inima bătând fericită.

Terapie.

Bucurie.

Liniște.

Prin  forța gândului că poți dărui un mărțișor.

Există suflete în suferință,în spitale, etc.

Energia iubirii  înlătură durerea, ne poartă pe aripi spre înălțimi, ființele dragi  vin spre noi  luminate de bucurie.

Doresc cititorilor “Gorjanul” să aibă parte de iubire în stil gorjenesc!

Terapia prin mărțișor să-i înalțe  cu suflet cu tot!

Iată câteva aspecte ale artei, căci mărțișorul  este creat artistic, cu mult suflet!

Valentine s Day nu are emoția puternică a primăverii

Poezia, pictura, toate sunt iubire.

După Valentine’s day şi Dragobete, florile s-au ofilit, cutiile de bomboane în formă de inimioară au fost deja savurate, sticlele de şampanie au tot curs până s-au golit, iar jucăriile de pluş cu “Te iubesc” au ajuns probabil într-un ungher mai mult sau mai puţin prăfuit.

A venit vremea mărţişorului, care poate vindeca iubiri destrămate, poate readuce zâmbetul în vieţi triste sau poate crea o atmosferă veselă şi mereu prietenoasă. Credeţi sau nu, există terapie prin mărţişor!

Speranţă şi iubire

De 1 Martie în aer pluteşte parfum de primăvară, de viaţă nouă.

Atunci ne recăpătăm speranţa, optimismul, credinţa.

La simpla privire a unui mărţişor, se instalează în noi starea de bine. Nu degeaba se spune că mărţişorul este triumful reînvierii.

În cazul îndrăgostiţilor, el va fi mereu asociat cu romantismul şi dragostea curată. Pentru cei ce se iubesc, mărţişorul este un excelent mijloc de împăcare în momentele dificile. Păcat că nu se poate oferi decât într-o singură zi din an! Sau hai să zicem o săptămână, căci până la 8 Martie se mai pot da mărţişoare. Aşa că profitaţi din plin de puterea lui! Şi dăruiţi mărţişoare iubitelor, prietenelor, mamelor, colegelor de serviciu şi, dacă sunteţi elev, tuturor profesoarelor.

De 1 Martie, chiar dacă doi îndrăgostiţi s-au certat, vor reuşi să se împace. În faţa unei flori, a unei bijuterii sau chiar a unei rochii ea va putea spune nu, însă mărţişorul este întotdeauna atât de inocent, de pur şi de fragil, încât e greu să îl refuzi. Cum ai putea refuza şnurul alb şi roşu, care se spune că e aducător de fericire şi noroc? La acestea se mai adaugă alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoavă, inimă sau coşar.

Alb şi roşu în pictură

Combinaţia între alb şi roşu este foarte tonică şi mereu proaspătă. În pictură însă efectul alăturării celor două culori este destul de dur, de aceea vom găsi foarte rar tablouri doar în alb şi roşu. Criticul de artă Marius Tiţa afirmă că “este un contrast între puritatea extremă şi sangvinul dureros. În schimb, orice derivaţie de la roşu pur, de şnur de mărţişor te trimite în zone interesante, cu efect şi pentru vestimentar. Albul înseamnă puritate, nobleţe, sinceritate, dar şi lumină, roşu reprezintă dragostea, mai ales primăvara”.

Despre simbolistica acestor două culori ne vorbeşte şi pictorul Arina Gheorghiţă: “Roşu este o culoare puternică, o culoare-solist care le copleşeşte pe toate celelalte. Nu degeaba purpura a fost marca imperatorilor romani: roşul e un indice de putere.

În pictură, o astfel de culoare trebuie folosită cu zgârcenie, în cantităţi mici, dacă vrem să aibă efect. Un mic accent roşu pus unde trebuie face minuni, în vreme ce excesul de roşu e marca ostentaţiei.

Prin opoziţie cu roşul, albul are un efect liniştitor şi terapeutic asociat cu nevinovăţia, curăţenia, puritatea. Albul răceşte culorile din jur, le domoleşte şi le face să respire. Este culoarea cea mai cerută de pictori, în magazinele de specialitate, toate celelalte culori având mare nevoie de el”.

Aţi auzit cu toţii de “terapia prin artă”. Şi crearea de mărţişoare este o artă. În şcoli, copiii au ore speciale de abilităţi practice sau educaţie tehnologică, în care confecţionează mărţişoare. Este un mijloc de a veni în contact cu tradiţia poporului român, dar şi o cale de dezvoltare a multor capacităţi intelectuale. Există şi penitenciare în care deţinuţii talentaţi au o astfel de pasiune. În atelierul de creaţie confecţionează sute de mărţişoare. La fel se întâmplă şi în spitalele de psihiatrie.
Durerea se vindecă prin mărțișor!

La vârstă de peste 50. ani simțim puternic  emoția primului mărțișor dăruit sau primit!

Să trăim la fel bucuria începuturilor!

Va doresc o primăvară cu multă iubire. !

Cu Drag!
Iulia Rădulescu.

*

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Martie 1, 2019

Cuvintele doamnei profesoare Rădulescu izvorăsc dintr-un suflet viu de româncă sinceră, iubitoare, suflet nemurdărit de greutățile și obstacolele întâlnite în învățământul gorjan, astfel încadrându-se perfect în tiparul românismului autentic și nebiruit.

Cu ocazia zilei de 1 martie, republic articolul de anul trecut intitulat “Naționalismul Mărțișoresc“, adăugând un strat de militantism la tabloul pașnic pictat mai sus:

NAȚIONALISMUL MĂRȚIȘORESC

Când țara geme de durere sub călcâiul (((cosmopoliților))), inventăm tactici asimetrice de luptă.

A venit timpul să folosim mărțișorul ca armă politică. Cu ajutorul mărțișorului ridicăm conștiința națională, lovim în sărbătorile comerciale și ne ascuțim abilitățile sociale. Mărțișorul militant sau Naționalismul Mărțișoresc.

Naționalismul Mărțișoresc se bazează pe trei căi de atac:

1. Mărțișorul ca pârghie de influență în societate.

2. Mărțișorul ca pretext pentru discuții incorect politice.

3. Mărțișorul ca instrument de reabilitare a homosexualilor. (poate fi inclus în 2., dar merită un punct propriu)

1.Ca pârghie de influență în societate, mărțișorul se poate folosi când ai o treabă de făcut pe la vreun ghișeu, când vrei să îmbunezi un profesor, o rudă sau o colegă de serviciu / școală. O programare se poate face mai repede dacă femeia de la ghișeu e bine dispusă.

Așadar alege 1 martie pentru statul la cozi, pentru mersul la medic sau treburi birocratice, având mereu cu tine unul sau mai multe mărțișoare. Când le dai mărțișorul spune câteva cuvinte dulci, “Să aveți o primăvara frumoasă” sau ceva.

Naționalismul Mărțișoresc

 

2. Folosind ca pretext pentru a lăsa o pastilă roșie, mărțișorul este un deschizător de drumuri aproape în orice situație, depinde cât de dezinhibat ești. Poți da un mărțișor unei prietene, cunoștințe, colege sau unei femei care așteaptă în aceeași stație, pe autobuz, la o coadă în fața unei instituții, etc.

Întreabă dacă știe legenda din spatele tradiției (cele mai multe vor zice nu) și povestește-i despre flăcaul care a eliberat soarele. După povestea aceasta, ori cea cu primăvara (link) cotinuă conversația despre tradiții, cât de interesante sunt, cât de vechi și de frumoase și cum din păcate tradițiile sunt pe cale de dispariție în Europa.

Mai spui și că homosexualii spurcă tot ce a fost menit pentru un bărbat și o femeie, cum ar fi căsătoria, și că este o chestiune de timp până când vor spurca și tradiția mărțișorului. Eventual te legi de faptul că 1 Martie este o tradiție adevărată și românească, nu ca Valentine’s Day care a ajuns să fie ceva comercial. de fațadă, superficial și fără semnificație profundă.

Provocarea supremă e să reușești să vorbești despre chestiunea jidanească, ține minte că orice conversație după ce dai mărțișorul va rămâne în memoria persoanei respective!

3. Amintirea dureroasă că homosexualii sunt anormali revine în prim-planul conștiinței lor atunci când te afli la școală și dai mărțișoare fetelor. Cum majoritatea persoanelor simpatizante cu LGBT-ul se află în școli, este locul perfect pentru a-i distruge psihic.

Amintește-le LGBTQ-iștilor cum “Dacă ai fi normal poate ai da și tu mărțișoare unor fete” sau “N-o să fii niciodata așa fericit ca fata când primește mărțișor dacă rămâi rămâi un pervers ciudat” și desigur “Uită-te bine, poponarule, asta-i tradiție pentru oameni întregi”.

Efectul psihologic va fi devastator și s-ar putea să fie declanșatorul necesar pentru reabilitarea unora dintre ei. La urma urmei asta urmărim, să-i ajutăm să revină la normalitate, iar în unele cazuri grave este nevoie de un șoc emoțional.

Vă puteți gândi la mai multe scenarii, astea sunt niște exemple.

Mărțișorul este un pretext extraodrinar de puternic pentru a avea contact social fără să pari autist.

Și orice contact social este un pretext să avansezi agenda politică.

Țara piere, nu avem timp de pierdut, trebuiesc folosite toate armele aflate la dispoziția noastră!

Așadar mergeți în lume și promovați Naționalismul Mărțișoresc!

*

Închei cu preferata mea legendă despre mărtișor:

LEGENDA VOINICULUI CARE A ELIBERAT SOARELE

Un mit povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui.

Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată.

A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer și iarăși a luminat întregul pământ.

A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse.

Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii.

Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea către frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii.

One comment

  1. Foarte frumos spus!
    Bine ar fi sa se tina pe 1 martie, nu pe16 februarie cum e – in realitate – acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *