Home / Actualitate / Taximetriștii înfruntă tirania Uber-Bolt și cer ca banii care pleacă din România în paradisuri fiscale să se impoziteze aici

Taximetriștii înfruntă tirania Uber-Bolt și cer ca banii care pleacă din România în paradisuri fiscale să se impoziteze aici

Incorect Politic
Martie 13, 2024

Taximetriștii înfruntă tirania Uber-Bolt și cer ca banii care pleacă din România în paradisuri fiscale să se impoziteze aici

Taximetriștii s-au organizat și protestează în marile orașe. Aceștia cer să fie implementate aceleași reguli fiscale ca la Taxi pentru Bolt și Uber, atrăgând atenția asupra faptului că aceste firme își trimit profitul în paradisuri fiscale în loc să plătească taxe în România.

Via ActiveNews:

Taximetriștii continuă miercuri protestele în Piața Constituției, la manifestație fiind așteptate între 1.200 și 1500 de taxiuri. Protestatarii solicită instalarea de aparate de taxat legate la ANAF pentru toate mașinile “Uber, Bolt, taxi” și impozitarea în România a banilor obținuți, transmite Realitatea.

“Aceste aparate vă spun dumneavoastră, când folosiți un taxi, cât aveți de plătit. Sunt practic case de marcat legate la ANAF. Astfel, ANAF știe în fiecare secundă cât a încasat fiecare șofer. Noi, de exemplu, avem aparate fiscale, le avem sigilate și metrologizate. Ei (persoanele care fac transport alternativ, n.r.) n-au așa ceva. Nu știu dacă este o problemă asta, dar în primul rând trebuie să aibă aparat fiscal la bord, pentru că sunt transportatori de persoane, chiar dacă aplicația o să-i spună clientului, la finalul cursei, aveți de plătit 20 lei. Dacă totul se va rezolva mâine și vom fi chemați la Guvern sau la Parlament și ajungem la o înțelegere, vom întrerupe protestul. (…) Solicităm fiscalizarea tuturor mașinilor Uber, Bolt, taxi – toți să fim la fel, iar banii care pleacă din România în paradisuri fiscale să se impoziteze aici, în România – și după aceea să plece oriunde în lume”, a declarat Remus Nedelcu, președintele Asociației Naționale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT), potrivit Agerpres.

Acesta a subliniat că este mulțumit de proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență nr. 49/2019, cu modificările și completările ulterioare.

Protestul taximetriștilor a fost anunțat pentru perioada 12-20 martie 2024, în intervalul orar 6:00-19:00.

La protest vor participa reprezentanți de la următoarele asociații:

– Asociația Națională a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi – ANPOTRT

– Asociația Banat Crișana – Taxi

– Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania

– Asociația Clubul Taximetriștilor Liberi de Pretutindeni

– Asociația Taxi Transilvania

– Asociația Banat Taxi

2 comments

  1. Nu sustin Uber si vreau sa aduc niste lamuriri:
    1. Aplicatia propune beneficiarului pretul calatoriei – o anume calatorie, din punctul A in punctul B pe un traseu optimizat pe criteriile: distantam timp, consum de carburant/energetic.
    De aceea nu oate fi folosita o casa de marcat fiindca pretul final este deja inregistrat in “sistem” sui cunoscut autoritatii financiare.
    In cazul aparitiei unor costuri suplimentare (opriri solicitate de client – de exemplu, sa dea sau sa ia ceva de la o alta adresa de pe traseu necomunicata anterior si – deci – neinclusa in pret…, oprire fie la un cunoscut cunoscut sau magazin ori fast-food, etc. … sau pentru a cobora unul dintre clienti ori a se mai urca altul, … sau pentru modificarea rutei sau/si a destinatiei finale … acestea sint automat inregistrate si actualizate in pretul final raportat la autoritatea financiara (fiscala).
    De la Covid incoace li s-a spus clientilor sa nu dea si soferilor sa nu ia bacsis sub forma de bani ci numai prin aplicatie, din contul bancar; si acei bani sint raportati la fisc si se taxeaza ca venit.
    Pentru fiecare cursa,fiecare zi, fiecare saptamana, luna si anual ai acces la toate rapoartele si informatiile, si tu siecare client pentru cursa platita.

    2. Aceasta activitate nu este considerata transport de persoane, caz in care curentul nu este cunoscut, nu este identificat si poate fi preluat de oriunde; dimpotriva – Uber interzice transportarea altor persoane decat cele care solicita prin aplicatia proprie, controlabila de autoritati.
    Soferul poate prezenta in orice moment Politiei sau autoritatii Transporturilor descrierea completa a oricarei curse – loc de pornire, opriri, loc de terminare si orel fiecarei etape.
    Astfel ca activitatea selectiva (doar clienti inregistrati si acceptati de de Uber) si nu aleatoare (ca in cazul taximetriei) este diferita de “transport public de persoane”. Se numeste “ridesharing”.

    3. Dreptul de desfasura activitatea este permis de Uber dupa ce sint “produse” dovezile:
    – identitatea si dreptul de munca in zona/tara respectiva
    – permis de conducere profesionist, chiar daca masina personala folsita nu implica aceasta restrictie
    – cazier cu amprentare
    – raport de la Politie cu privire la interactiunea cu persoanele “vulnerabile” (copii, femei, batrani, handicapati, … homosexuali)
    – raport de verificare privata a unei firme de “security”
    – actele masinii – cine e proprietarul, cine are dreptul sa o conduca (masina sa fie cel mult produsa cu 10 ani inainte, sa aiba minim 4 usi, … este lista celor admise pe site-ul Uber)
    – asigurarea (personala, cea necesara in cazul unui incident/accident cat timp esti conectat = online cu Uber este platita de Uber si acopera soferul, masina, terte parti si daune materiale)
    – inspectia tehnica specifica activitatilor economice/comerciala
    – dovada infiintarii firmei care sa aiba activitatea de “ride-sharing” scrisa /aprobata
    – dovada inregistrarii la autoritatea fiscala (cu codul fiscal, desigur)
    – cazierul profesional – istoricul de la “asigurari” – ce probleme ai avut… si de la Politia rutiera – ce sanctiuni ti-au fost aplicate, pentru ce evenimente si cate puncte de penalizare s-au “adunata”; evident ca sint limite peste care – daca te situezi – Uber nu-ti mai permite sa te conectezi, nu iti mai da curse

    Si costa ceva bani cele enumerate, nu mai spun de timpul consumat si desigur, neplatit, … bani pe care trebuie sa ii recuperezi, nu-i asa?
    Dupa ce ai rezolvat cele de mai sus (majoritatea sint solicitate ijn fiecare an!), zici ca te apuci sa faci bani… Uber te lasa online si ti se repartizeaza solicitarea (cate una – o accepti sau nu… modifica ratingul)… dupa ce iti faci poza cu aplicatia sa se asigure sistemul ca tu conduci si nu altcineva.
    Datele de identificare sint facute cunoscute clientului…

    3. Ratingul influenteaza “plasarea” solicitarilor: e mare la “acceptare” si mica la “anulare”… nu mai primesti curse cu prioritate sau cu rentabilitate mai mare si nici nu mai primesti bonusurile (un fel de prime de “calitate” care uneori reprezinta mai muklt decat iti ramane dupa 8 ore de condus!)

    4. In functie de deciziile pe care le iei cand lucrezi si folosesti aplicatia, Uber poate sa-ti notifice deindata cand se depaseste “limita” de “manevre” istete… suspiciunea de incorectitudine si poate bloca accesul soferului la aplicatie, adica nu-i mai da de munca.

    5. In functie de “notarea” clientilor, Uber te avertizeaza ce acuzatii ti se aduc (fara precizarea cursei sau clientului!) si recomanda “imbunatatiri” inclusiv anume cursuri online fara de care nu mai poti conduce pentru Uber. Daca ai transportat niste “handralai”, ori idioti “poitic” sau tineri din astia rataciti si ai spus ce nu le place… pa!, esti suspendat. Dar ti se cere sa fie politicos, sa conversezi… ca sa faci calatoria cat mai placuta – faci curs preliminar de “instruire”.

    Pot face o lista mai lunga cu “lucraturile” Uber prin care ti se ia din banii pe care ii produci, de tertipurile sa nu rezolve probleme reale (curse lungi fara cllient in zona”, fiind fortat la intoarcere “in gol”, la care iti platesti benzina, consumi timp gratis si uzezi masina) adica sa nu iti dea vreo compensatie baneasca.

    Dupa o experienta intinsa pe o perioada de peste 3 ani (recunosc, uneori conduceam zilnic, alteori – chiar si cate o luna nu faceam nici o cursa) am ajuns la concluzia (canadiana): NU MERITA!

    Singura forma de castig este daca faci Uber cand pleci la serviciul zilnic (altul, desigur) si cand te intorci acasa dar iti selectezi clientul ca sa fie in drumul tau si sa-ti recuperezi cheltuiala de transport si sa mai faci un ban de bere.
    La bacsisuri – 1 din 10 daca scapa ceva printre degete, oricat de amabil si de ajutor a-i fi clientului care-ti si mai zice ca l-ai “salvat”!

    • Foarte important: masina se uzeaza repede (in 10 ore treci de 300 de km – aici, unde ai autostrada prin oras sau “termini” motorul sau bateria la cele electrice taraindu-te in trafic) si trebuie sa iti planifici cumpararea uneia noi… cu valoarea “noua” de peste 2,3, …5 ani si sa rezervi (citeste: sanu cheltuiesti) ceea ce ar reprezenta rata lunara…
      Asta reduce din ce ramane dupa “taxe”! adica ai mai putini bani la dispozitie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *