Incorect Politic
Ianuarie 26, 2022
Susține Muzeul Rezistenței Anticomuniste!
Via Fundația Ion Gavrilă Ogoranu:
„La mulți ani!”, dragi prieteni ai Fundației Ion Gavrilă Ogoranu! Către toți camarazii, susținătorii, cititorii noștri și toți cei care se află în același duh: pacea lui Dumnezeu și bucuria darurilor sale să vă dezmierde viața! Fie ca Anul Nou 2022, în care tocmai am intrat, să fie unul cât mai bun pentru noi toți, iar necazurile care de doi ani încoace ne împresoară și ne apasă să se risipească, iar viețile noastre să revină la normalitate.
Nu putem începe acest mesaj înainte de a ne îndrepta mulțumirile către dumneavoastră, cei care, pe tot cuprinsul țării și peste hotare, sunteți alături de noi și de lupta noastră. Cu toții trebuie să știți că, mai cu seamă în aceste vremuri grele, când ziduri de ură și de mișelie ne împresoară de peste tot, existența voastră face posibilă funcționarea acestei instituții a Memoriei și integrității adevărului istoric.
Anul 2021 a fost unul dificil, ca urmare a apăsării generate evoluțiile sanitare și de măsurile legale, care de cele mai multe ori au bulversat viața fiecăruia din noi și au adus constrângeri, împiedicând desfășurarea în condiții normale a activității în toate domeniile. Și activitățile noastră a fost, evident, mult diminuate din această cauză. A trebuit, în general, să renunțăm la o mare parte a acțiunilor publice proiectate în mai multe centre din țară și în București. Nu am mai avut acces în spații ale memoriei precum Fortul 13 Jilava, nici în licee și școli, și nici în librăriile unde obișnuiam să prezentăm cărți. Și resursele financiare au fost afectate în bună măsură. De asemenea, pe parcursul anului trecut am continuat să primim lovituri noi din partea acelor forțe ideologice, bine ancorate în structurile puterii, care doresc, printre altele, ștergerea memoriei luptei anticomuniste din România. Măsurile inițiate la nivelul Justiției încă din toamna anului 2020 au accentuat la nivel instituțional cenzura aplicată acestui capitol de istorie, iar modificările aduse Decretului-lege 118 din 1990 continuă să nedreptățească numeroși urmași ai foștilor deținuți politici și luptători anticomuniști. Încercările liderului AFDPR, dl Octav Bjoza, de contracarare a acestor nedreptăți au primit ca răspuns demiterea acestuia din funcția de subsecretar de stat și supunerea sa la o izolare mediatică, toate acestea contribuind major la accidentul vascular suferit de domnia sa în vara trecută. Totuși permanența curajoasă a declarațiilor politice susținute săptămânal de senatorul Sorin Lavric în memoria luptătorilor anticomuniști a reușit să contracareze în mare măsură starea de spirit nefastă determinată de toate acele samavolnicii, generând în mod evident o decrispare a factorilor oficiali care, ici colo, încep să se trezească, parcă, din frica indusă de atâția ani de terorismul intelectual practicat de grupurile antiromânești care au acaparat structuri întregi ale statului român. Nu poate decât să ne bucure faptul că și alți parlamentari, asemenea senatorilor Claudiu Târziu și Marius Toanchină, aleg să ridice glasul în favoarea memoriei luptătorilor anticomuniști.
Dar chiar și în condiițe grele cauzate de restricții, am reușit să organizăm ori să susținem totuși manifestările memoriale principale de peste an. Ne referim la comemorări precum cele de la Majadahonda, Sâmbăta de Sus, Predeal, Sibiu, Fortul 13 Jilava, Tâncăbești etc., ori adunarea de la 14 mai, din Piața Revoluției din București, dedicată Zilei Naționale de Cinstire a Martirilor din Temnițele Comuniste. De asemenea, ne-am concentrat energiile spre demararea sau aprofundarea unor demersuri care să aibă ca rezultat realizări concrete, de natură să capaciteze posibilitățile de perpetuare a memoriei Rezistenței și apărare a adevărului istoric. Am intrat așadar în procesul de realizare efectivă a Muzeului Rezistenței, după ce în ultimii ani ne-am dedicat realizării unor colecții și cercetărilor necesare acestui deziderat.
Una din măsurile imediate care se impuneau era repararea generală a terasei care alcătuiește acoperișul sediului Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, care era într-o stare avansată de deteriorare, ca urmare a infiltrațiilor apei provenite din precipitații, afectând sala de la etajul 2, unde va fi amenajată cea mai mare parte a Muzeului. În urma apelului lansat de noi, am avut bucuria să constatăm o mobilizare nemaiîntâlnită din anii 1999-2000, când a fost construită clădirea de foștii deținuți politici, și până în prezent. Prietenii Fundației Ion Gavrilă Ogoranu au răspuns, atât prin contribuții financiare, cât și prin muncă voluntară, în toamna care a trecut reușindu-se decopertarea vechilor straturi de hidroizolație și respectiv acoperirea terasei, cu ajutorul unor materiale noi și mult mai eficiente. Neprețuit a fost și ajutorul fratelui Gelu Mălureanu, care a sprijinit cu echipa sa de specialiști prepararea și aplicarea soluțiilor pentru hidroizolare. Astfel că am intrat în această iarnă cu clădirea acoperită, ferită de umezeală, ceea ce constituie o realizare deosebită.
În prima parte a anului în care am intrat, vom trece la a doua etapă a reabilitării acestui spațiu, respectiv la renovarea sălii de la etajul 2 și înlocuirea vechilor ferestre cu ferestre termopan, necesare menținerii unei temperaturi și umidități adecvate conservării și expunerii în condiții adecvate a atâtor artefacte și documente de mare importanță pentru istoria Rezistenței anticomuniste din România. Va urma reabilitarea instalației electrice și instalarea unui sistem de păstrare a unor temperaturi edecvate conservării obiectelor. Pas cu pas, pe baza contribuțiilor bănești ale camarazilor și prietenilor, precum și prin muncă voluntară, vom renova fiecare metru pătrat ale clădirii istorice din str. Veseliei nr. 21, urmând să deschidem în curând și Centrul de Documentare al Rezistenței Anticomuniste.
Vor continua așadar campaniile pentru strângerea de fonduri necesare Muzeului Rezistenței, dar și pentru impozitul terenului monumentului de la Majadahonda (Spania). Vom continua demersurile pentru ameliorarea situației de la Fortul 13 Jilava, în sensul obținerii din partea autorităților de resort a permiterii, din nou, a accesului în interiorul monumentului istoric și reluării organizării vizitelor cu grupuri de turiști.
Anul acesta vom trece la reeditarea unor opere memorialistice sau istoriografice, iar noi volume vor fi editate pentru prima oară. Sperăm să vă oferim surprize editoriale deosebite. De asemenea, dorim reactivarea revistei Rezistența, pe care am editat-o din 2013 până în anul 2017.
Un important deziderat al acestui an este pregătirea anului 2023, pe care îl vom declara Anul Centenar Ion Gavrilă Ogoranu. În condițiile unui îngheț total în privința preocupării pentru memoria Rezistenței la nivelul instituțiilor oficiale, apasă pe umerii noștri, în mod exclusiv, sarcina organizării, pe parcursul întregului an 2023, a unor manifestări cultural-memoriale care se cuvin unei personalități de talia lui Ion Gavrilă Ogoranu, cu ocazia Centenarului nașterii sale. Iar anul 2022 va trebui să fie dedicat pregătirii acestor manifestări, promovării Centenarului și, în mod deosebit, reeditării operei integrale a marelui erou anticomunist. Obiectivul nostru este reeditarea, în tiraj cât mai mare, a tuturor celor 7 volume din seria “Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc”, precum și a lucrărilor “Amintiri din copilărie”, “Povestiri din lumea lui Dumnezeu” și romanului “Iuda”. Va fi un efort editorial considerabil, dar care credem noi că se impune într-o Românie aflată în derivă, al cărui tineret are nevoie, mai mult ca oricând, de modele morale și de principia sănătoase, pe temelia cărora să se poată construi o nouă țară, așa cum au droit-o cei care au murit în luptă prin munți și păduri, ori prin temnițele și lagărele regimurilor totalitare dinainte de 1989.
Pentru că, așa cum am mai spus-o, suntem încredințați că o societate sănătoasă, întemeiată pe valori, nu poate fi ridicată decât pe fundamentul unei educații a tinerelor generații în spiritual valorilor identitare, morale creștine și dreptății sociale. Iar Memoria constituie un atribut esențial în acest process. Or tocmai această Memorie se dorește amputată, dacă nu cumva ștearsă: cea legată în special de istoria recentă, când după 1945, pe teritoriul României s-a desfășurat ultimul mare război din istoria noastră: lupta de rezistență a poporului român împotriva ocupației comuniste, care pe crestele Carpaților a durat până la începutul anilor 1960. Căci, cum altfel poți anihila și ocupa un popor, înrobindu-l și transformându-i teritoriul într-o colonie furnizoare de materii prime și forță de muncă, decât prin lobotomizarea identitară și transformarea lui într-o populație de mancurți.
Antidotul este oferit de Memorie și de conștientizarea identității și originii eroice a fiecărui individ. Iată misiunea noastră într-o vreme în care punctele cardinale se pierd zi de zi în haosul strategic întreținut.
Iată lupta noastră și dezideratele sale pe termen lung. Iar împlinirea acestora nu va fi posibilă decât avându-vă alături pe toți cei care vă adunați inima și sufletul sub efigiile eroilor sacrificați în marea epopee a Rezistenței acestui neam, din secolul trecut.
Dumnezeu să ne ajute în Anul Nou 2022!
Coriolan Baciu, Președintele Fundației Ion Gvarilă Ogoranu
Cei ce pot sunt rugați să susțină Fundația Ion Gavrilă Ogoranu cu o donație în contul în lei RO48RNCB0090120742810001 . Ca detalii plată se va trece: Contribuție (sau donație) Muzeul Rezistenței.