Home / Actualitate / Repatrierea Aurului

Repatrierea Aurului

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Mai 2, 2018

Unele țări fac eforturi pentru întoarcerea aurului în țară, repatrierea lui.

Unii spun că urmează o nouă criză financiară, alții spun că repatrierile au loc înainte de un conflict major.

Cert este că tot mai multe țări își repatriază aurul.

Iată ce spune Justițiarul prin Paul Ghițiu:

După VenezuelaGermaniaAustriaOlanda, şi, recent, Ungaria, care şi-au repatriat o mare parte, sau chiar tot aurul păstrat la NY Fed, sau în alte bănci centrale occidentale, Turcia a anunţat şi ea, în 21 aprilie, că a decis să-şi aducă acasă tot aurul stocat în US Federal Reserve şi să-l depună la Bursa de mărfuri din Istanbul anunţă Turkey’s Yeni Safak. În anii trecuţi, Turcia a repatriat circa 220 tone din care 28,7 din SUA.

În afară de teama unei mari crize financiare, care să arunce întreaga lume în haos, repatrierea aurului este provocată de teama unor conflicte de mai mari dimensiuni, de mişcarea de ieşirea de pe orbita SUA, de posibilitatea tot mai evidentă de abandonare a sistemului de plăţi şi împrumuturi internaţionale bazate pe dolari şi revenirea la situaţia anterioară anului 1971, când preşedintele Nixon a anulat convertibilitatea în aur a dolarului. Toate cele trei mişcări sunt efectul dislocărilor provocate de trecerea de la o lume unipolară, condusă de SUA, la una multipolară, în care Rusia şi China, în primul rând, dar şi alte state cu o importantă semnificaţie internaţională să-şi împartă sfere de influenţă.

Germania și-a repatriat și ea peste 900 de tone de aur.

Stiripesurse:

Dar Ungaria nu este singura ţară care îşi repatriază rezervele de aur. În august 2017, Germania a anunţat că şi-a adus acasă cele 53.780 de bare de la Paris şi că nu mai are rezerve în Franţa. Bundesbank a anunţat că a repatriat 940 de tone de la Londra.

Păi stai puțin măi nene mă, noi cât aur avem de repatriat?

De pe Agerpres:

În cazul României, rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut cu 4,7%, la 35,073 miliarde de euro, în februarie comparativ cu nivelul de la finalul lunii ianuarie. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale valoarea acesteia s-a situat la 3,6 miliarde de euro. Totodată, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 28 februarie 2018, au fost de 38,673 miliarde de euro, faţă de 37,095 miliarde de euro, la 31 ianuarie 2018.

Mai mult de jumătate din rezerva de aur a Băncii Naţionale a României este depozitată în afara graniţelor ţării, în principal la Londra.

O să-l mai vedem vreodată? Aceasta este întrebarea.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *