Home / Educativ / Natalitatea și slaba calitate a învățământului sunt cauzele situației actuale

Natalitatea și slaba calitate a învățământului sunt cauzele situației actuale

Constantin Dimulescu
Incorect Politic
Iulie 25, 2024

Natalitatea și slaba calitate a învățământului sunt cauzele situației actuale

Populația la vârsta de muncă din țările cu venituri mari va scădea cu un sfert în acest secol din cauza ratei scăzute a natalității. În cazul Taiwanului și Coreei de Sud, este mai mult ca trei sferturi. Romania nu intra sub nici o formă in categoria tărilor cu venituri mari, dar ea este totusi in pericol din cauza brain drain-ului, a migratiei profesionistilor in occident.

De aceea China nu va invada Taiwanul; chinezii nu se luptă pentru ceea ce le va cădea în poală mai devreme sau mai târziu ca fructele coapte. Populația la vârsta de muncă din așa-numitele țări cu venit mediu va crește doar la jumătate.

Cea mai rară resursă din lume sunt tinerii care pot lucra într-o economie modernă.

La nivelul populatiei chineze lucrurile nu se aplică la fel.

Imperiile din trecut s-au luptat pentru teritoriu. Scopul Chinei este insă să ajute  oamenii. A crea o clasă de populatie cu venituri decente capabilă să cumpere si produsele chinezesti si care poate contribui prin munca lor la lantul productiv.

În 1979, China a luat o națiune de fermieri și ia transformat în muncitori industriali și a înmulțit PIB-ul pe cap de locuitor de 30 de ori, a luat 800 de milioane de chinezi săraci si i-a asezat confortabil la nivelul clasei mijlocii.

Acum plănuiește să transforme o națiune de muncitori ai fabricilor într-o națiune de ingineri.

China are un plan de reformare a Sudului Global, știe destul de multe despre a face ca oamenii care câștigă 3 USD pe zi să câștige 10 sau 20 USD pe zi.

Populația Chinei a fost în declin, dar populația sa cu studii superioare crește:

Zece milioane și jumătate de absolvenți de universității, în creștere cu 60% în 10 ani, de două ori numărul din SUA– iar o treime sunt ingineri. Adică mai mulți absolvenți in inginerie decât restul lumii la un loc!

China împrumută lumii un trilion de dolari pe an, iar SUA împrumută pentru nevoile sale acute un trilion de dolari pe an. Țările cu creștere pozitivă și excedente mari de cont curent nu au crize financiare.

China nu face circ si nu se joaca cu barfe pe internet ca SUA, aplicațiile sale AI au mers direct în producție.

Poate produce un vehicul electric de 9.000 USD cu profit, sau 2.400 de stații de bază 5G pe zi într-o fabrică cu doar 50 de lucrători.

Are o fabrică care poate produce 1.000 de motoare de rachete de croazieră pe zi.

Secretarul de Trezorerie al lui Biden merge în China și spune: „Te rog, ai prea multă capacitate industrială, nu mai exporta atât de mult!”

Dar capacitatea SUA ce face? Si la ce preturi?

Celălalt lucru important pe care China il face este transformarea Sudului Global. A dublat exporturile către Sudul Global de la Covid incoace – acum exportă mai mult către Sudul Global decât către toate piețele dezvoltate. Nu este necesar ca occidentalii să divorteze de China căci ea se reorientează catre tările cu un viitor  stabil si promitător. Asimilează miliarde de oameni în sfera sa economică. A făcut asta cu 200 de soldați dislocați în afara Chinei față de cei 230.000 ai SUA in peste 800 de baze militare.

SUA a cheltuit 7 trilioane de dolari pe războaie eterne. China a cheltuit 1 trilion de dolari pentru investiții în Inițiativa Belt and Road – Centura si Soseaua. Cine are mai multă influență?

Peste patruzeci de țări au solicitat să se alăture grupului BRICS+.

Kazanul va da in foc anul acesta cand la Kazan se va tine summitul BRICS care isi propune să aibă un organ permanent de decizie imediată, un Parlament,  acum cand  sunt ata de multe cereri de intrare in BRICS si foarte multe cereri de a fi observatori BRICS+ cu acces la banca de investitii a BRICS+ului9peste 50 de tări),

Intrarea in BRICS+ va fi o mare aventură pentru noii aspiranti deoarece BRICSul  isi propune să rupă relatiile, oricum dubioase, cu World Trade Organization si cu Fondul Monetar International, nu mai putin dubios si chiar periculos.

“Grija fată de om” este o întreprindere gigantică: patru din cinci lucrători din Sudul Global sunt izolați în așa-numitul sector informal. Ei nu plătesc taxe, primesc puține servicii[sociale], nu au acces la piețele de capital și mondiale.

China ii asimilează cu infrastructura digitală și de transport. Asta conectează oamenii la piețele mondiale. Huawei și ZTE furnizează acum mai mult de jumătate din infrastructura de telecomunicații a lumii și mai mult de două treimi din piața din Sudul Global.

China in viitorul imediat va avea sateliti de mare inăltime care să asigure serviciile de internet pană si in cele mai imposibile locuri de pe planetă. Din regiunea Asiei  de Sud-Est pană in tot restul lumii.

BYD construiește fabrici de vehicule electrice în Mexic, Brazilia, Thailanda, Turcia și Ungaria. Vehiculul electric de 9.000 USD este echivalentul actual al Modelului Ford T pentru Sudul Global – o mașină pe care o familie obișnuită și-o poate permite. Este la fel de important precum a fost Modelul T pentru Statele Unite. China deja vinde msini electrice cu o autonomie de 2000 km la o incărcare.

Se pun tarife pentru mărfurile din China, așa că China a expediat componente în Mexic, Vietnam, India și alte o duzină de țări, care au vândut produsele finite in occident cu un prêt, bineinteles mai mare. Se importă mai puțin din China, dar occidentul devine si mai mai dependent de lanțurile de aprovizionare din China.

Descătusarea de China este o iluzie costisitoare si occidentul se incăpătanează să nu vină la o pozitie colaborativă si cooperantă cu China, chiar si acum cand aproape toate atuurile tehnologice sunt in mana Chinei.

China a dovedit deja ca impărtăseste tehnologia cu partenerii si prn asta a rupt barierele tarifare si sanctiunile occidentale, cand tarile din Sudul Global au furnizat marfa lor occidentului realizată cu utilaje si piese chinezesti.

Strategia inteligentă a Chinei este de a ajuta toate tările să-si ridice nivelul de trai si  să devină forte tehnologice care să asigure o cooperare constructivă. China nu vinde doar bocanci ci si masini de făcut bocanci. Dacă nu esti o tară vegetariană si  consumi carne de vită si porc este profitabil să dezvolti si o industrie a pielariei, iar China este dispusă să te ajute cu utilaje si un plan convenabil de investitie.

Din acest motiv China nu este iubită de capitalistii imperialisti, care isi pierd clientii la imprumuturi cu dobanzi grele si cumpărătorii la preturi exorbitante. De cand China a inceput să ajute tările africane cu proiecte majore si cu un plan decent de investitie, gustul tărilor africane s-a schimbat si nu mai vor să audă de vechii colonialisti, iar Franta este cea mai afectată. Aici este vorba si de o combinatie cu Rusia care ajută militar la securitatea tării prin agentia muzicală Wagner.

S-a întrerupt accesul Chinei la tehnologii cu cipuri avansate, dar China a rezolvat majoritatea acestor bariere. Poate produce cipurile de care are nevoie pentru automatizarea industrială, telecomunicații 5G, tehnologii militare și alte aplicații ale economiei reale. Din nou și din nou, s-a supraestimat impactul sancțiunilor occidentale și s-a subestimat capacitatea Chinei de a se adapta.

Occidentul decadent a jucat la cacialma.

China rămane calmă si senină la provocarile disperate ale occidentului, pană si NATO amenintă ca o potaie puricoasă si neputincioasă in altă cacialma, de a ajuta Ukraina.

China rămane consecventă pozitiilor sale si propune in continuare colaborare si   cooperare internatională in baza principiilor de aur ale castigului reciproc, win-win si neamestecul in treburile interne.

Totusi ambitiile Chinei nu răman doar la propuneri fără răspuns ci prin organizatiile din care ea face parte vrea ca impreună cu tările care fac parte din  aceste organizatii ca: BRCS+, Shanghai Cooperative Organization si celelalte să aducă modificari si implementări in  regulamentul de functionare al ONU ca  aceasta organizatie să devină cu adevarat ceea ce pretinde că este. Iar in caz că nu se va realiza aceasta amendare legislativă se va produce cu sigurantă o sciziune.

Nu va fi o sciziune violentă pentru ca oponentii nu vor mai avea control hegemonic  si nici puterea militară care sa le mai asigure acest control.

Noua organizatie va avea insă o bază cu adevarat democratică cu directă reprezentare si fără influente si control hegemonic.

Si totul se datorează celui mai pretios capital – Omul. Grija fată de om este o intelligentă intreprindere ce presupune o investitie in invătămantul de calitate cu o orientare puternică spre valorile morale. Virtutea si competenta omului aduc succesul unei civilizatii. Cooperaea si deschiderea spre relatii win-win asigură  succesul economic. China are mii de student bursieri ai statului chinez din tările subdezvoltate, asigurandu-si astfel desfacerea produselor tehnologice in aceste tări.

Fostii studenti vietnamezi isi amintesc cu drag de Romania unde ei au fost bursieri, la fel cu studentii palestinieni, iordanieni care au studiat in Romania. Din Pacate acum Romania nu are ce să le mai ofere in domeniul tehnologiei pe care am  pierdut-o in mod criminal.

Renault produce masini in Maroc si desi multe au piese produse in Franta si totusi aceste masini se vand sub marca Dacia. Franta profită acum de faima romanească.

Din pacate noul tractor romanesc de la Reghin nu a reusit să ajunga prestigiul celui vechi, Universal 65.

Lume se va schimba radical si să sperăm ca va aduce schimbări ce vor pune lumea pe făgasul ierahiei orizontale meritorii cu respectarea valorilor morale.

Să ne ajute Dumnezeu,

Atlanta – 21/07/2024

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *