Home / Educativ / Mișcarea Legionară în alegerile din Neamț

Mișcarea Legionară în alegerile din Neamț

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Iunie 22, 2024

Mișcarea Legionară în alegerile din Neamț

 

ALEGERILE DE LA NEAMȚ

Fragmente din lucrarea “Acuzat, martor, aparator in procesul vietii mele” de Dumitru  Banea

Legea electorala cea veche, prevedea ca daca un judet are dreptul sa aiba proportional cu numarul locuitorilor atatia deputati, atunci un judet mic precum Campulung (Moldovenesc) avea numai 2 deputati, Fagarasul 3 deputati, etc.

Deputatii, deci reprezentantii judetelor, erau alesi de alegatori prin vot secret (vom vedea imediat cum era de liber si de secret votul).

Cum se repartizau mandatele, sa zicem, in tara la noi? Voteaza 3.000.000 de oameni si candideaza 12 partide; fiecare obtine un numar de voturi in fiecare judet: unii 500, altii 2.000, altii 8.000 si guvernul 20.000.

Comisia Electorala centrala din Bucuresti repartizeaza mandatele partidelor; daca un partid nu intruneste 2% din numarul de voturi, nu primeste nici un mandat si voturile lui trec astfel automat la guvern.

Unde guvernul obtine majoritatea absoluta, ii revin toate locurile de deputati. Aici am vrut sa te aduc, cititorule, si sa te lamuresc pe deplin.

Deputatii sunt alesi pentru 4 ani (ca si guvernul) dar acest lucru nu depinde de ei si de tara, ci de Maria Sa care demite guvernul sau parlamentul la bunul sau plac.

Sa mai lamurim ceva. Daca din 5 deputati, guvernul a obtinut 4 iar unul dintre acestia decedeaza, automat urmeaza al cincilea de pe lista lor; daca guvernul a obtinut toate cele 5 locuri si unul dintre deputati decedeaza, se fac noi alegeri pentru locul vacant.

Iata ca la Neamt, guvernul luand toate locurile si decedand un deputat, se anunta alegeri pentru locul ramas vacant. Miscarea Legionara hotaraste sa-si incerce norocul si candidam si noi sub denumirea “Gruparea politica Corneliu Codreanu”.

Candidatul nostru era Capitanul. De ce “ne incercam norocul”, va lamuresc.

Candidatul guvernului avea sprijinul a cel putin 300 de deputati; atunci, in 1931, un deputat primea 30.000 lei pe luna si permis pe toate liniile C.F.R.

Candidatul Partidului National Taranesc, cel mai popular partid, avea si el in sprijin vreo 30 de deputati, bani, masini. Guvernul avea puterea executiva in mana. Si legionarii cu Capitanul… o saracie lucie.

N’aveam bani nici de manifeste si cativa studenti fara nici o pregatire politica, sa infrunte pe cei de mai sus. Sansele erau sub minime. Se dezlantuise o propaganda electorala furibunda, mai ales intre guvernamentali si national-taranisti. Se faceau hoti unii pe altii si se mai si incaierau.

Capitanul nu-mi permite sa merg la Neamt, caci nu aveam nici 20 de ani, si mi-a zis: “Tu stai la Iasi si poate iti cerem ceva”. Cum au facut legionarii propaganda? Mergeau pe camp si vazand cate un om ca isi incarca un car cu fan, unul dintre ei il inlocuia pe om la lucru, iar ceilalti stateau de vorba cu omul si-l lamureau asupra gandurilor si a luptei noastre. Omul stia cat “platesc” politicienii si in plus, el, taranul, zicea catre sine: copiii acestia sunt curati, iar unii dintre ei aveau chiar si cate un copil student.

Nici un jandarm n’a luat atunci masuri impotriva legionarilor; nu-i luau in seama. Guvernul si P.N.T.-ul nu-i prea atacau (“au sa ia si ei cateva voturi!”), deci toate bune. Sa nu mai lungim, ziua de alegeri se apropia.

Guvernul aranjeaza la cel mai mare restaurant o “agapa” – sa o numim asa- de multe sute de tacamuri, pentru biruinta candidatului lor, caci nimeni nu se indoia de victoria guvernului. Orice om cu judecata, chiar fara sa tina cu guvernul, judeca: “guvernul a obtinut majoritatea absoluta in judet si acum nu va lua un loc?”

National-taranistii, partidul cel mai popular in Romania la acea data, au pregatit un banchet cu sute de persoane (la alegerile din anul 1928 -si, adevarat, singurele alegeri libere de la primul razboi mondial- au castigat cu 78% din voturi…).

La despuierea scrutinului sa vezi si sa nu crezi! Nu pot din memorie sa redau exact, si m’am angajat ca da-ca nu voi scrie numai adevarul (asa cum il stiu eu) sa nu se creada NIMIC, asa ca dau rezultatele in mii fara sute sau zeci:

 

GUVERNUL                     7.000

N. T.                        6.000

MISCAREA LEGIONARA       11.000   

Vai de noi! Ce s’a intamplat? (de cine “de noi”? De guvern si P.N.T. Cum sa mai petreci?)

Iar pentru noi, legionarii, aceasta bucurie a fost de o clipa. Din aceasta biruinta, in care nici noi n’am crezut ca va fi asa de frumoasa, ce s’a ales? S’au aruncat asupra noastra presa, guvernul si partidele la o propaganda marsava cu toate injuriile si calomniile. Ce scriau:

“O banda, cu un Capitan, au inselat poporul si au castigat alegerile”.

Din aceasta biruinta au rezultat pentru noi, pana astazi 25 Ianuarie 1990, numai suferinte, chinuri, batai si moarte.

Si mai ales, prin puterea pe care o aveau, ziarele, revistele, cartile si presa evreiasca ne improscau cu epitete ca “huliganii lui Codreanu”. Toti ne loveau, nu numai politicienii care au facut toate hotiile ca, spre exemplu, afacerea spirtului negru, afacerea bornelor, afacerea Skoda, afacerea bancii Blank (de unde au luat bani de ordinul milioanelor multi, foarte multi, din toate partidele; banca a falimentat; daca nu falimenta, cum puteau ei sa plateasca atatea milioane?).

De ce n’am fost zdrobiti? Fiindca langa acesti tineri incep sa vina, in primul rand, studentimea, taranimea si muncitorimea romana, fara sa mai vorbesc de profesori universitari, dintre care numesc pe cativa: prof. Ion Gavanescul, prof. Corneliu Sumuleanu, prof. Dragos Protopopescu, prof. Traian Braileanu, prof. Dan Radulescu, prof. Sextil Puscariu, prof. Dumitru Gazdaru, prof. Petre P. Panaitescu, prof. Teposu si altii. Sigur, in mare numar vin taranii, vom vedea mai tarziu ce i-a atras spre noi. Multi dintre ei erau parintii nostri; apoi, ei cunosteau minciuna politicienilor si de ce jandarmeria si politia ne impiedicau sa stam de vorba cu ei… Si apoi cand auzeau ca iar eram inchisi…

Noi, neavand un ziar, dl. prof. univ. Nae Ionescu ne apara in coloanele ziarului sau “CUVANTUL” pe care autoritatile guvernamentale il interzic.

In jurul prof. Nae Ionescu se formeaza o pleiada de filozofi ca Mircea Vulcanescu, Mircea Eliade, Nicolae Rosu, Constantin Noica, Emil Cioran si altii.

Unii simpatizeaza cu Miscarea Legionara, altii se inregimenteaza in ea. Dl. prof. Nae Ionescu si Mircea Eliade sunt trimisi (mai tarziu) in lagarul de la Vaslui, lagar “pur” de legionari, zis si “domiciliu obligatoriu”; desi n’a primit nimeni acolo nici o condamnare, nici de o zi, vom vedea cum vor fi ucisi aici 34 de legionari in Septembrie 1939.

One comment

  1. Nici o mișcare politică nu are sorți de izbîndă dacă nu e pusă în funcție și controlată de Mîna Ascunsă .
    De aceea toți cei ce au crezut și au sprijinit idealurile mișcării legionare au fost calomniati , prigoniți, încarcerați sau uciși, Ordinului de la Sion neplacindu-i gîndirea și acțiunea independentă.
    Și cu atît mai puțin dragostea cuiva pentru țara și pămîntul străbunilor săi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *