Incorect Politic
Noiembrie 27, 2019
Preluat de pe Justițiarul:
JURNALISTII CARE DEMASCA TRECUTUL LUI IOHANNIS SUNT PRIGONITI – Scandalos: jurnalistii Andreea Cretulescu, Ovidiu Zara si Albin Marinescu au fost sanctionati de CNCD pentru dezvaluirile privind retrocedarile catre Forumul Democrat al Germanilor a imobilelor din Sibiu: „Modul in care reclamatii aleg sa prezinte si sa dezbata subiectul retrocedarilor este ostil… Continutul afirmatiilor a dus la crearea unei atmosfere ostile, degradante, umilitoare la adresa FDGR” (Hotararea)
Revin vremurile de trista amintire cand jurnalistii care dezvaluiau „ingineriile” din perioada post-decembrista erau vanati prin instante si parchete pentru a li se pune botnita.
Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) a reusit cu ajutorul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) sa puna pumnul in gura presei care a indraznit sa spuna ca organizatia condusa in trecut de Klaus Iohannis a dobandit mai multe imobile in Sibiu in calitate de continuatoare a Grupului Etnic German, organizatia nazista desfiinta prin decret-lege in 1944.
Nașul Klaus Werner Iohannis , președinte FDGR 2002-2013 și finul Paul-Jürgen Porr, înscăunat de naș în locul său ca președinte FDGR din 2013, autorul plângerii la CNCD pentru discriminare. (Foto și text „Justițiarul”)
A fost necesara o plangere facuta de FDGR la CNCD pe discriminare, in care s-a invocat ca „S-A FACUT DISCRIMINARE” prin afirmatii denigratoare impotriva minoritatii germane de catre jurnalistii Andreea Cretulescu, Ovidiu Zara si Albin Marinescu, politologul Radu Golban si sociologul Bogdan Ficeac in cadrul emisiunii ”Romania la raport” difuzata de postul Romania TV la 31 octombrie 2018. Concret, FDGR a reclamat la CNCD ca afirmatiile facute in timpul emisiunii au avut caracter de propaganda nationalista si au adus atingere demnitatii persoanelor de etnie germana. Pentru declaratiile facute, jurnalistii au fost amendati de CNCD, pentru „DISCRIMINARE”, cu cate 2.000 lei, pentru „modul in care reclamatii aleg sa prezinte si sa dezbata subiectul retrocedarilor” considerat „ostil”, si care a dus „la crearea unei atmosfere ostile, degradante, umilitoare la adresa FDGR”.
La politicieni e cu exprimarea mai larga! Csaba Asztalos: „Domnul presedinte este in sens larg om politic… libertatea de exprimare este mult mai larga, se pot folosi chiar si exprimari care socheaza, care duc la indignare”
Pe de alta parte, presedintele CNCD, Csaba Asztalos, sustinea in mai 2018, la Digi24, comentand solutia Consiliului de amendare a lui Iohannis pentru folosirea termenului de „penali”, ca la politicieni si mai cu seama la presedintele Klaus Iohannis, exprimarea este „mult mai larga” si „se pot folosi chiar si exprimari care socheaza, care duc la indignare”. Nu este insa permis acest lucru jurnalistilor.
Iata ce declara Csaba Asztalos in 9 mai 2018:
„In primul rand, persoanele respective nu fac parte dintr-un grup vulnerabil. Sunt politicieni, iar CEDO spune ca politicienii trebuie sa aiba o toleranta mai mare la critica, trebuie sa fie facute cu buna credinta, exceptie facand viata privata. In cazul Times New Roman acolo a fost vorba de viata privata a acelor persoane, acolo am fost pentru constatare si sanctionare. In acest caz nu avem de a face cu un grup vulnerabil.
Domnul presedinte este in sens larg om politic, care a facut o declaratie politica la un subiect de interes public, critici si atacuri cu privire functionarea sistemului de justitie. In aceste situatii libertatea de exprimare este mult mai larga, se pot folosi chiar si exprimari care socheaza, care duc la indignare„.
Unde e discriminarea? Nu este FDGR continuatoarea Grupului Etnic German?
Scandaloasa hotarare a CNCD care a fost luata in 10 iunie 2019 (motivarea fiind comunicata recent) nu face, in opinia noastra, decat sa aduca o grava atingere libertatii de expresie si sa incalce dreptul la libertatea de exprimare, garantat oricarui cetatean european, daramite reprezentatilor presei.
Cum se pot retine oare astfel de concluzii, atata vreme cat insusi FDGR s-a dus in instanta, in 2007, pentru a-i fi recunoscuta „calitatea de succesor in drepturi fata de Grupul Etnic German”, calitate probata prin statutul Forumului depus in instanta (astfel cum se retine in Sentinta civila nr. 2790 a Judecatoriei Sibiu), in care se arata ca este continuatorul Grupului? Ca sa nu mai vorbim ca actiunea in instanta viza tocmai intentia Forumului Democrat al Germanilor din Romania de a redobandi imobilele care in trecut au apartinut Grupului Etnic German (organizatie nazista dizolvata, la nivel international, prin Conventia de Armistitiu de la Moscova din 12 septembrie 1944) imobile care au facut si obiectul emisiunii in care cei trei jurnalisti, un politolog si un sociolog au fost amendati de CNCD pentru „discriminare”.
Ce sa intelegem din Hotararea CNCD? Ca aducerea aminte de catre niste jurnalisti a unor evenimente din istoria recenta reprezinta „o campanie de denigrare vehementa” a unei organizatii care, culmea, si-a asumat in fata unei instante statutul de „succesor in drepturi” patrimoniale a unei organizatii pe care institutiile internationale au catalogat-o ca fiind de sorginte nazista?
Este mai grava aceasta amintire decat catalogarea unor politiceni ca fiind „penali”?
Amenda aplicata de CNCD jurnalistilor Andreea Cretulescu, Ovidiu Zara si Albin Marinescu vizeaza tocmai faptele prezentate de Lumea Justitiei in urma cu cateva zile in articolul „Garantat de Rares Bogdan”, in care erau dezvaluite realitati faptice, incontestabile. Mai exact, modul in care Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu, condus de Hans Klein – filiala a FDGR condusa la nivel national de Klaus Iohannis in perioada 2002-2013 – intra in 2007 posesia unor bunuri imobile din municipiul Sibiu de o valoare colosala.
Acest lucru s-a intamplat gratie unei hotarari judecatoresti pronuntate de Judecatoria Sibiu (ramase definitive prin neatacare de catre Primaria Sibiu, condusa la acea data tot de Klaus Iohannis), dupa ce FDGR Sibiu a solicitat instantei recunoasterea statutului de „succesor in drepturi” inclusiv patrimoniale al Grupului Etnic German, organizatie nazista desfiintata prin decret-lege in 1944 de Regele Mihai.
Sentinta civila nr. 2790 pronuntata in 28 mai 2007 de judecatoarea Maria Morar de la Judecatoria Sibiu in dosarul nr.1672/306/2007, ramasa definitiva prin neatacare, prin care „s-a constatat calitatea de succesor in drepturi al reclamantului Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu fata de Grupul Etnic German (Deutsche Volksgruppe)” a fost pronuntata in baza cererii de chemare in judecata a Primariei Sibiu si a Consiliului Local Sibiu formulata de Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu. Cerere de chemare in judecata in care, ce sa vedeti, tocmai FDGR Sibiu venea cu „dovada continuitatii” fata de organizatia Grupul Etnic German, prezentata drept „organizatie reprezentativa a intregii minoritati germane, infiintata prin lege in 1940”.
Aceste lucruri au fost dezvoltate si in cadrul emisiunii „Romania la raport”! Numai ca, aducerea in discutie a acestui subiect, alaturat unor imagini cu insemne naziste, au determinat Consiliul National pentru Combatere Discriminarii sa stabileasca, in unanimitate, ca este un mod ostil de dezbatere a retrocedarilor. Tare, nu?
Mai lipseste CNCD sa spuna ca si documentarele despre Al Doilea Razboi Mondial difuzate pe History pot aduce atingere minoritatilor germane…
Publicam in continuare pasaje din Hotararea CNCD nr. 329:
„Din analiza afirmatiilor facute de reclamati, Colegiul director constata ca fapta are caracter de propaganda nationalista si vizeaza atingerea demnitatii persoanelor de etnie germana.
Colegiul director nu doreste sa opreasca ori sa impiedice presa de la a difuza subiecte de importanta si interes public catre populatie, insa modul in care o face nu trebuie sa lezeze demnitatea umana. Mai mult, nu trebuie sa instige populatia la ura ori acte de discriminare. Or, din moment ce pe ecran se derulau in paralel imagini ale unor trupe naziste, imagini ale svasticii sau ale lui Hitler, pe a doua jumatate a ecranului era prezentata Sentinta nr. 2790/2007 a Judecatoriei Sibiu, la care invitatii faceau referire, sentinta pe care curgea un lichid rosu, sugerand evident sangele, fapta nu se mai incadreaza in limitele libertatii de exprimare, in general, si, in special, a presei. Este mai mult decat evident ca modul in care reclamatii aleg sa prezinte si sa dezbata subiectul retrocedarilor este ostil.
Afirmatiile reclamatilor au un impact foarte mare la public in momentul in care pe ecranul tv-ului este difuzat un film in care este inserat si un interviu cu Albin Marinescu, care arata ca FDGR reprezinta activitatea organizatiei naziste.
Dupa aceasta prezentare, realizatoarea emisiunii Andreea Cretulescu face vorbire de ‘mai multe cladiri retrocedate’, ‘o retrocedare enorma a patrimoniului Grupului Etnic German’, iar invitatii continua in aceeasi nota. Golban vorbeste despre ‘o mare nedreptate’, FDGR este in opinia sa ‘succesorul cultural al GEG’, valoarea imobilelor fiind de sute de milioane de euro.
Pentru Bogdan Ficeac toate informatiile prezentate arata ca problema retrocedarilor este o hazna ‘mult mai adanca si puturoasa decat pare la prima vedere’.
Ovidiu Zara, care a intervenit telefonic, vorbeste de un prejudiciu de 18 mld de euro, si arata ca prin retrocedarile catre FDGR Romania a incalcat un tratat international si propria Constitutie.
Colegiul director considera ca presa joaca un rol esential intr-o societate democratica, insa exercitarea libertatii de exprimare comporta obligatii si responsabilitati, astfel incat in mod obligatoriu trebuie evitate afirmatiile care ofenseaza si care nu contribuie la o dezbatere publica capabila de a duce la un progres al relatiilor umane.
Astfel, Colegiul nu poate decat sa constate faptul ca in prezenta cauza s-a depasit sfera caracterului informativ care prezinta interes pentru opinia publica aducand atingere demnitatii etnicilor germani.
Continutul afirmatiilor a dus la crearea unei atmosfere ostile, degradante, umilitoare la adresa organizatiei reprezentative a minoritatii germane, Forumul Democrat al Germanilor din Romaniei.
Prin urmare, faptele sesizate depasesc limitele libertatii de exprimare, constituie fapte de discriminare, se impune constatarea unei contraventii si aplicarea unei sanctiuni ca instrument juridic si aplicarea unei sanctiuni contraventionale ca instrument juridic”.
Amendat de CNCD pentru afectarea imaginii FDGR, tot cu 2000 lei, a fost si fostul consilier al fostului premier Viorica Dancila, Darius Valcov, dupa ce acesta a postat in septembrie 2018 pe Facebook un clip video in care se sugera ca #rezist si FDGR sunt organizatii naziste. Pentru aceeasi postare, FDGR l-a actionat in judecata pe Darius Valcov. Dosarul s-a judecat la Judecatoria Slatina, care in iunie 2019, a decis ca fostul consilier Darius Valcov sa plateasca, cu titlu de daune morale, catre FDGR suma de 20.000.
*Cititi aici integral Hotararea CNCD
Elena DUMITRACHE
Sursa: Lumea Justiției
Inchizitia se formase ca sa scape Biserica de infiltrarea (((conversos))). Asta e Sanhedrin…