Home / Actualitate / Legea deep-fake din România – Un Atentat la Libertatea Individuală

Legea deep-fake din România – Un Atentat la Libertatea Individuală

Vlad Voicu
Incorect Politic
Noiembrie 6, 2023

Legea deep-fake din România – Un Atentat la Libertatea Individuală

Nu am văzut vreun formator de opinie să critice această lege din perspectiva libertăților pe care le reduce. Luăm articolul de pe Ortodoxinfo:

Ortodoxinfo:

Cu deepfake-uri se poate manipula și dezinforma o nație întreagă, fără doar și poate! Legea care prevede interzicerea folosirii Inteligenței Artificiale este, astfel, mai mult decât binevenită. Va fi adoptată în cele din urmă?

Nu cred că o “lege care prevede interzicerea folosirii Inteligenței Artificiale” este un lucru bun sau binevenit, în ideea în care folosirea IA-ului se poate face în multe feluri, nu doar pentru deep-fakes, deci din start trebuie să fim circumspecți și să ne interesăm ce prevederi conține, întrucât pare un cal troial care va răpi anumite libertăți. Textul devine mai specific în curând.

Legea propusă împotriva deepfake-ului de către un parlamentar sucevean a fost deja aprobată de Senat. Această legislație se concentrează pe prevenirea și sancționarea utilizării pseudoștirilor create cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA) sau a tehnicilor de creare a Realității Virtuale (RV). Deputatul Eugen Bejinariu, inițiatorul acestei legi, explică că preocuparea sa inițială a fost generată de faptul că progresele tehnologice pot fi utilizate în scopuri distructive.

Această măsură legislativă reprezintă un răspuns la amenințarea pe care deepfake-urile o pot reprezenta pentru informația corectă și pentru integritatea persoanelor implicate. Aprobată de Senat, această lege are scopul de a proteja societatea împotriva manipulării și dezinformării generate de tehnologia deepfake.

Lasă omul să discearnă, nu-l ține de mână, nu-i pune ochelari de cal, lasă-l să vadă și să distingă, dacă poate. Dacă nu poate, ghinion. Doar pentru că unii oameni nu au discernământ nu ar trebui să se reducă libertățile pentru restul. Inteligența Artificială va fi tot mai prezentă în viața noastră, iar ideea unor restricții etice este profund totalitară și periculoasă, întrucât “restricțiile etice” vor duce la castrarea inteligenței artificiale și la creșterea corectitudinii politice, ceea ce va genera un mediu steril din punct de vedere social și intelectual.

Eu sunt unul dintre susținătorii dezvoltării fără limite a IA-ului. Este deja aici, nu va dispărea prea curând, așadar de ce să fie monopolizată de corporații și guverne? Nu, fiecare individ trebuie să aibă cât mai puternice IA-uri la dispoziție dacă este să reglăm balanța de putere. Imaginează-ți cât de ușor va fi să înregistrezi un audio-book în vocea preferată, doar hrănești cele 1000 de pagini în IA și el îți furnizează fișierul audio. 

Sistemul se plânge de libertatea de pe Internet de multe decenii, o tot reduce, tot mai mult cenzurează, pentru că suntem tot mai eficienți și felul cum folosim Internetul fracturează condiționarea impusă de sursele mainstream. Imaginați-vă ce am putea face dacă am avea acces nerestricționat la IA-uri puternice.

Parlamentarul sucevean care a inițiat proiectul de lege spune că este normal ca aceste falsuri să fie reglementate și mai ales sancționate pentru a-i descuraja pe cei care le practică.

”Legea se referă la nevoia de a specifica explicit situația în care imaginea unei persoane este utilizată pentru a prezenta o situație în care acea persoana nu s-a aflat niciodată, în fapt.

Dacă doar despre asta este legea, nu este o măsură neapărat rea, problema e la ce urmează:

Pot fi și vor fi deranjați de prevederile acestei legi doar oamenii insuficient informați, cei care nu știu magnitudinea pericolului pe care îl generează extinderea fenomenului deepfake sau cei care utilizează malițios putințele tehnologiei. Până acum ofeream ca argument ipostaza teoretică în care un fals sever ar ilustra de exemplu guvernatorul băncii centrale care anunță populația că ar fi bine să-și extragă banii din bancă sau un fals sever în care șeful statului major al armatei anunță decizia de încorporare a tuturor bărbaților încorporabili pentru război sau alte asemenea situații în care un filmuleț de două minute creează o panică pe care anunțurile oficiale ulterioare n-o mai pot stăpâni”, a argumentat Eugen Bejinariu necesitatea adoptării acestei legi, potrivit Monitorul de Suceava.

Propunerea a trecut deja de Senat, cu o serie de modificări. Sunt prevăzute inclusiv sancțiuni cuprinse între 10.000 și 200.000 de lei, chiar și pentru cei care distribuie aceste filmări false. Proiectul este acum în dezbatere în Camera Deputaților, care este for decizional, iar legea ar putea fi adoptată în scurt timp.

Să obligi să etichetezi un deep-fake ca fiind deep-fake este una, dar să-i sancționezi pe cei care-l răspândesc, cu sau fără stiința că este un deep-fake este absolut aberant, orwellian și profund antidemocratic.

Sunt șanse mici să fie blocată în Camera Deputaților, dar legea ar trebui amendată înainte să treacă de Cameră, întrucât forma sa actuală prezintă riscuri pentru libertatea individuală.

Vlad VOICU

3 comments

  1. In general prostii isi cam merita soarta….
    Si pe urma oamenii seriosi muncesc, au preocupari legate de viata reala, nu stau sa se joace pă net….
    Ce era de stiut, aia destepti stiu deja, nu mai au nevoie de alte argumente.
    Cu sau fara voia noastra cainii de serviciu au fost scosi din custi, va depinde de noi sa ne punem propria inteligenta la treaba, astfel incat sa supravietuim construind in jurul nostru Raiul pe pamant, chiar si atunci cand flacarile iadului ne inconjoara. Este cea mai mare provocare din istoria umanitatii….frica e pt sobolani, noi suntem fiinte cu constiinta divina si poate nu degeaba traim in aceste vremuri.
    Cu o credinta uriasa in suflet si curaj sa ne aruncam in arena vietii, iar cand va veni vremea, sa ne prezentam precum Arhanghelii in fata lui Dumnezeu.
    Amin! ❤️

  2. Pentru orice pedeapsă statul trebuie să divedească intenția de a face un lucru care lezează pe altcineva. Această prezumție de vinovăție generalizată, care îi transformă pe toți oamenii în potențiali contravenienți, sau infractori în anumite cazuri, pentru simplul exercițiu al aptitudinii lor naturale de a comunica este un reflex totalitar care subminează cultura juridică de tip european a cărei oigine este în dreptul roman. Nu spun că în acest caz particular e vreun scop mai ascuns, cred că e pur și simplu vorba de nivelul politicienilor noștri. Dar nu putem să nu observăm înmulțirea până la terorism ideologic a inițiativelor liberticide. Limitarea utilizării banilor cash, interzicerea vânzării porcilor crescuți în gospodărie, un “nou focar de gripă aviară” care să justifice alte interdicții, încălcarea dreptului de asociere ca urmare a unei simple mențiuni într-un raport al unui institut cu statut constituțional incert. Toate acestea se precipită de parcă în spatele lor ar fi o teamă a cuiva de a nu pierde un control asupra opiniei și care încearcă să prevină acest lucru prin măsuri din ce în ce mai directe și abuzive.

  3. Este regretabil ca un site asazis ortodox promoveaza IA, cel putin asa inteleg eu din articol. Asa cum spunea odata acum 2500 de ani filozoful Anaximandru “Trebuie sa existe o masura a tuturor lucrurilor…”, sau de la genialul Platon “Omul este masura tuturor lucrurilor”, asa si thenologia IT si promotorii ei trebuie sa intrevada pericolul IA. E de remarcat in acest sens celebra “Minunata lume noua” a lui Aldous Huxley.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *