Incorect Politic
Mai 12, 2019
Îndemnul omului cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ la ora actuală: «Întoarceți-vă la lucrurile simple!»
În opera lui Mihai Eminescu Sărmanul Dionis, personajul principal dorește cunoașterea absolută a lucrurilor și, în definitiv, să dobândească nemurirea. Pentru aceasta sufletul lui călătorește departe de pământ în spații greu accesibile, unde timpul se dilată, iar universul întreg capătă proporții necunoscute muritorilor.
Destinul de veșnic și sărman căutător al lui Dionis se transformă doar atunci când el găsește împlinirea în iubire, în iubirea pentru o fată.
Genul literar la care se încadrează opera eminesciană evocată este nuvela fantastică. Totuși, ceea ce Eminescu a descris la nivel imaginar acum 150 de ani se petrece astăzi, păstrând proporțiile, desigur, în lumea noastră.
Pilda pe care o veți citi în continuare ne vorbește despre un Dionis post-modern născut în Asia în anul 1963.
Sud-coreeanul Kim Ung-Yong este omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ la ora actuală, fiind trecut în Guinness Book World of Records cu un IQ de 210 unități (fizicianul englez Stephen Hawking avea 160). Asiaticul nostru a vorbit de la 6 luni, la 3 ani citea cursiv (japoneză, engleză, germană – pentru învăţarea unei limbi străine având nevoie de aproximativ 30 de zile). La 4 ani rezolva integrale şi calcule diferenţiale, scria poezii şi era, de asemenea, un pictor remarcabil.
A fost ca student invitat la Universitatea de Fizică din Hanyang, unde a audiat cursuri de la vârsta de 4 ani până la 7 ani. În 1970, la vârsta de 8 ani, a fost invitat în Statele Unite la NASA, unde a terminat studiile universitare. În 1974, a început activitatea sa de cercetare la NASA și a continuat această activitate până în 1978, când… s-a întors acasă, în Coreea de Sud.
Aici şi-a echivalat, într-un singur an, toate studiile şi s-a angajat… asistent universitar la o facultate din provincie.
Întrebat de ziarişti de ce a făcut acest gest, Kim Ung-Yong a dat un răspuns uluitor, care, poate, echivalează cu cea mai mare descoperire pe care o pot face oamenii:
„Poți avea o capacitate intelectuală mare, poți fi genial la matematică și să ai abilități lingvistice de necontestat, dacă eșuezi la capitolul inteligență emoțională, dacă nu iubești în mod constant, chiar fără de măsură și nu te iubește nimeni, nimic nu mai contează. Am fost sus acolo unde majoritatea oamenilor vor să ajungă. Nu e nimic acolo. E pustiu. Întoarceți-vă la lucrurile simple.”
Scuzaţi-mă, dar site-ul de unde aţi luat acest articol nu este cel original. Şi ei l-au luat din varianta online a ziarului Lumina. Acel articol pare cel original – în modul cum a fost formulat – dar informaţiile circulau deja înainte pe internet.
Acuma, ceea ce mă deranjează este că cei de pe yogaesoteric au modificat ceva în articol, poate pe filiera doctrinei lor yoghine. Acolo unde în articloul din ziarul Lumina zicea ”dacă eşuezi la capitolul inteligenţă emoţională, dacă nu iubeşti şi nu te iubeşte nimeni”, cei de la yogaesoteric au modificat şi au zis ”dacă nu iubeşti constant, chiar fără de măsură, şi nu te iubeşte nimeni”. Ar putea părea un lucru neimportant, dar nu e aşa. Ca şi creştin-ortodox, remarc faptul că acest adaos al yoghinilor este păgubos, pentru că ei propun o iubire fără măsură dar nu precizează pentru ce. Ori noi ştim că numai pe Dumnezeu trebuie să-l iubim din toată fiinţa noastră, iar pe aproapele nostru ca pe noi înşine. Dacă nu faci o asemenea precizare, se poate înţelege orice. Aşa şi unul cu patima băuturii ar putea să ”iubească fără măsură” băutura, ori nu poate fi bun un asemenea lucru.
De la un lucru care pare neimportant la început, gândindu-te mai bine îţi dai seama că e chiar capital, pentru că el se află la temelia modului tău de raportare la existenţă. De exemplu, noi trebuie să ne iubim ţara, dar nu fără măsură şi nu cu orice preţ. Şi naziştii poate că şi-au iubit ţara, dar dacă – încercând să facă bine propriului popor, în modul cum înţelegeau ei – au intrat cu sila peste alte popoare, au masacrat polonezi, au făcut milioane de sclavi pentru industria de război, etc … oare bun lucru a fost acesta ? Este absurd să îmbraci pe unul luând haina de la altul.
Iertaţi-mă.
Foarte interesant, bine ca ati semnalat modificarea!
Bun ! Trimite linkul spre sursa originala. Multumesc.
https://ziarullumina.ro/repere-si-idei/intoarceti-va-la-lucrurile-simple-138765.html
Ai dreptate, Mihai! Multumim!
Domnule Mihai,
Multumesc.