Incorect Politic
Aprilie 17, 2020
Primit de la un prieten pe email.
Dezastrul de la Cernobîl a avut loc pe data de 26 Aprilie 1986 la ora 01:23 noaptea, unde a avut loc explozia centralei, urmata de contaminarea radioactiva a zonei. Centrala se afla in orasul Pripyat, Ucraina. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai mare accident din istoria energiei nucleare. Ca urmare a creșterii nivelului de radiații ambientale în afara amplasamentului, la 36 de ore de la accident a fost creată o zonă de excludere a razei de 10 kilometri. Aproximativ 49.000 de persoane au fost evacuate din zonă, în primul rând din Pripyat. Zona de excludere a fost ulterior mărită la 30 de kilometri si ulterior alte 68.000 de persoane au fost evacuate din zona.
De ce ar trebui sa vorbim iarasi de Cernobîl dupa aproximativ 33 de ani de la dezastru?
Pădurea Roșie, pădurea care înconjoară ceea ce rămâne din centrala nucleară de la Cernobâl, a fost devastată de incendii în ultimele zile. Flăcările ar fi ajuns deja în orașul Pripyat și în așa-numita zonă de alienare a fostei centrale. O devastare care a început pe 4 aprilie 2020, care a trimis deja 35 de hectare de verdeață în fum. Mai mult, Pripyat este situat la doar doi kilometri de depunerile de materiale radioactive situate în Podlesny. Riscul este acela de a fi înregistrat un nou dezastru natural (deja cu 7 zile în urmă au fost distruse 35 de hectare de pădure), la care trebuie adăugat un pericol derivat din materiale nucleare încă prezente în zonă și o pagubă economică legată de turism si o pierdere imensă a biodiversității și moartea multor animale sălbatice.
După accidentul din 1986, a fost necesară crearea unei structuri în care deșeurile nucleare să poată fi izolate în timp ce fabrica era pusă în siguranță: această structură este situată în Podlesny, dar centrul este la doar doi kilometri distanță de Pripyat. Acest din urmă oraș a fost deja atins de foc și, de asemenea, centrul Polesskoye a trebuit evacuat. Ministrul adjunct al Ucrainei, Anton Heraschschenko, a declarat că arborii din jurul reactoarelor au fost tăiați pentru a împiedica flăcările să ajungă la ele. Cu toate acestea, mulți se tem de eliberarea deșeurilor nucleare. Ceea ce este îngrijorător este că guvernul ucrainean continuă să minimizeze gravitatea situației.
Greenpeace a avertizat: “incendiile sunt mai extinse decât au declarat autoritățile ucrainene.”
Șeful serviciului de inspecție de mediu din Ucraina, Yegor Firsov, a explicat că în prezent radioactivitatea este de 16 ori mai mare decât de obicei. Centrala nucleară a fost închisă în anul 2000, după dezastrul din 1986 care a răspândit un nor toxic pe o mare parte a Europei. O cupolă gigantică a protejat al patrulea reactor (unde s-a produs explozia) din 2016, anul în care a fost instalată. Populația nu are voie să locuiască în zonă pe o rază de 30 de kilometri. În ciuda muncii, din păcate, vântul mișcă rapid flăcările. Autoritățile investighează incendiul pentru a-i determina natura.
Momentan sunt aproximativ 400 de pompieri, 100 de camioane cisternă, două elicoptere și 3 Canadair, dar până în prezent, flăcările nu pot fi oprite.
Autoritățile ucrainene cred că totul a pornit de la un bărbat care ardea buruieni fără nicio precauție și, după cum se suspectează, autorul este un băiat de 27 de ani. Riscul este să se creeze un nor toxic care, suflat de vânt, poate ajunge în România și în restul Europei; experții spun că nu este neobișnuit ca fumul de foc să răspândească particule radioactive atunci când vegetația care a absorbit radiația arde. Cu toate acestea, autoritățile continuă să se asigure că nu vor exista niveluri nesigure de radioactivitate, conform proiecțiilor de ieri ale Centrului Științific și Tehnic de Securitate Nucleară și Radiologică.
Sebastian
Nu ne putem increde in ce spun autoritatile ucrainene! Din pacate, autoritatile romane tac!