R.I.
Incorect Politic
Martie 27, 2025
“În ce mă priveşte, am depăşit antisemitismul”
Preşedintele Schoep: – Şedinţa este suspendată. Invit pe domnii juraţi să ne reunim la orele 1400.
Preşedintele tribunalului, asesorii şi acuzatorul public se reuniră într-o sală alăturată. În ce mă priveşte, am rămas în marea sală de judecată, împreună cu Yvon Jean, ziarist ce reprezenta un periodic pentru tineret. Vizibil marcat de pledoariile avocaţilor, acesta îmi spuse :
– Cum se face că toată perioada Europei hitleriste este judecată în numai trei şedinţe ? Nu mi se pare serios.
– Exagerezi ! Nu eşti pe cea mai potrivită lungime de undă. Actuala sesiune a tribunalului Nuremberg II se ocupă numai de raporturile dintre Germania şi Jidănimea germană, între 1933 şi 1939. În vacanţa de Paşti, sesiunea următoare a tribunalului se va ocupa de chestiunea responsabilităţii privind declanşarea celui de al doilea Război mondial. Apoi, într-o a treia sesiune, Hitler va fi judecat pentru operaţiunea Barbarosa, cu care ocazie va fi judecată şi chestiunea crimelor de război. Nevoind să cadă în maniheismul tribunalului Nuremberg I, nici preşedintele tribunalului, nici acuzatorul public nu vor să considere că evenimentele istorice sunt indivizibile.
– Aşa numeşti tu ghetoul Nuremberg ?
– Nu înţeleg ce vrei să spui.
– Banda de jurişti improvizaţi, trepăduşii aliaţi, sutele de băgători de seamă, temnicerii, medicii, psihologii, bucătarii, ospătarii au fost de fapt o delegaţie jidovească.
– Mi se pare că eşti cam antisemit.
– Bineînţeles. Ca aproximativ jumătate din redactorii şi editorii ziarelor franţuzeşti.
– Totuşi, antisemitismul ţine de un anumit complex de inferioritate. În ce mă priveşte, am depăşit acest stadiu. Admir Jidovimea, dar mă şi tem de ea, cum se şi cuvine – pe cât înţeleg eu chestiunea asta.
– Ce putem spune despre juraţi ?
– Vom vedea. Abia au citit Protocoalele. Din două, una : ori literatura asta apocaliptică îi va face să zâmbească îngăduitor, ori vor lua Protocoalele foarte în serios, în care care caz vor fierbe de mânie !…
Tânărul ziarist începu să-şi redacteze articolul pentru revista sa. Pe când tribunalul se reuni, răsfoiam un roman. Deliberarea juraţilor durase cam o oră. Preşedintele îşi reluă locul şi citi sentinţa pe care o redactase împreună cu cei doi asesori.
*
-Fragment din cel de-al doilea proces de la Nuremberg, disponibil pe Pro și Contra.