Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Noiemrie 8, 2021
Text preluat din cartea “Pentru legionari”:
“LEGÃMÂNTUL PRIMILOR LEGIONARI
Se apropia ziua de 8 noiembrie 1927, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Acum urma sã depunem primul legãmânt. Am cãutat si am gãsit o formã care sã poatã fi expresia fidelã a caracterului miscãrii noastre, a legãturii noastre cu pãmântul, cu cerul si cu mortii.Am adunat câte o cantitate micã detãrânã din toate locurile glorioase, începând de acum 2000 de ani, ale pãmântului românesc, am amestecat-o si am umplut apoi cu ea niste mici pungulite fãcute din piele si legate cu snur, pe care legionarii le vor primi cu ocazia legãmântului si le vor purta la piept.
Iatã descrierea acestei solemnitãti, extrasã din numãrul 8, noiembrie 1927 al revistei „Pãmântul Strãmosesc”:
„În dimineata zilei de 8 noiembrie 1927, ne-am adunat la sediul nostru toti legionarii din Iasi si câtiva care s-au ostenit a veni din alte pãrti. Nu multi la numãr, dar puternici prin credinta noastrã neclintitã în Dumnezeu si în sprijinul Sãu, puternici prin hotãrârea si încãpãtânarea noastrã de a sta neclintiti în mijlocul oricãrei vijelii, puternici prin dezlegarea noastrã completã de tot ce este pãmântesc, fapt ce se manifestã prin dorinta, plãcerea de a rupe în chip vitejesc cu pãmântul, servind cauza neamului românesc si cauza crucii.
Aceasta era starea sufleteascã a celor careasteptau cu nerãbdare ceasul legãmântului, pentru ca sã formeze voiosi cel dintâi val de asalt al Leigunii si oricine îsi poate închipui cã nu putea fi altã stare, atunci când în mijlocul nostru, îmbrãcati în haine albe ca în ceasurile de urgie, se adunaserã uniti: Ion I. Mota, Ilie Gârneatã, Radu Mironovici si Corneliu Georgescu. Cei care, strãbãtând seria închisorilor, au purtat pe umerii lor toatã greutatea miscãrii nationale de cinci ani încoace.
Rugãciunea
La ora 10 am plecat toti în costum national cu cãciulã, cu zvasticã mare în dreptul inimii, în coloanã de mars, în directia Bisericii Sf. Spiridon. Acolo s-a oficiat o rugãciune pentru pomenirea sufletelor lui Stefan Voievod, Domnul Moldovei, Mihai Viteazul, Mircea, Ion Vodã, Horia, Closca si Crisan, Avram Iancu, Domnul Tudor, Regele Ferdinand si pentru pomenireatuturor voievozilor si ostasilor care au cãzut pe câmpul bãtãliei contra nãvãlirilor vrãjmase.
Solemnitatea depunerii legãmântului
În mars, cântând imnul Legiunii, ne-am întors la cãmin. Acolo a avut loc pioasa solemnitate a legãmântului celor dintâi legionari.
Pãmântul strãmosesc
Aceastã solemnitate a început prin amestecul tãrânii adusã de pe mormântul lui Mihai Viteazul de la Turda, cu tãrâna din Moldova, de la Rãzboieni, unde Stefan cel Mare a avut cea mai grea bãtãlie a sa si din toate locurile unde sângele strãmosilor s-a amestecat în crunte bãtãlii cu tãrâna, sfintind-o. Când se desfãcea pachetul cu tãrânã, înainte de a se turna pe masã, se citea scrisoarea din partea celui care a adus-o sau a trimis-o”.
Au depus legãmântul urmãtorii:
Corneliu Zelea-Codreanu, Ion I. Mota, Ilie Gârneatã, Corneliu Georgescu, Radu Mironovici, Hristache Solomon, care a prezidat aceastã solemnitate, G. Clime, Mile Lefter, Ion Banea, Victor Silaghi, Nicolae Totu, Alexandru Ventonic, Dumitru Ifrim, Pantelimon Statache, Ghitã Antonescu, Emil Eremiu, Ion Bordeianu, M. Ciobanu, Marius Pop, Misu Crisan, Popa, Butnaru, Budeiu, I. Tãnãsache, Stefan Budeci, Traian Cotigã si Mihail Stelescu, elev de liceu.”
Vrednici!
…
Cine mai lasa teveu’, ‘netu’, micu’, berea si grataru sa se sacrifice?
Sigur, cu palmele goale, de unu singur nu ajungi departe…. da’ astia “fortosi”, cu “dotare”… ce asteapta?
Sa fie otraviti prin injectare?