Home / Educativ / GENERATIA 5G(III)

GENERATIA 5G(III)

Alexandru Sicleru
Incorect Politic
Mai 19, 2020

GENERATIA 5G

GENERATIA 5G(III)

5G: DE DEPARTE CEL MAI MARE EXPERIMENT ASUPRA SANATATII REALIZAT VREODATA

Dispozitivele wireless, inclusiv telefoanele mobile si routerele WI-FI, au aparut de aproape 2 decenii. In acest timp, am integrat cat se poate bine aceste tehnologii noi, in viata de zi cu zi. Dar deodata, ne-am schimbat comportamentul. Oare de ce?  Raspunsul este: 5G.

Aceasta noua tehnologie wireless este pe punctul de a schimba complet realitatea noastra electro-magnetica. Termenul 5G este o abreviere pentru a 5-a generatie, termen care ar putea sa ne conduca gresit,  ca fiind o imbunatatire a tehnologiei 3G sau 4G. Lucrurile nu stau chiar asa. Tehnologia 5G este  mult diferita de predecesoarele sale.

“Diferenta dintre 4G si 5G este echivalenta cu diferenta dintre expunerea la EMF sub forma unui izvor de munte sau sub forma unui imens ocean. Aceasta se petrece deoarece 5G nu va inlocui tehnologia wireless deja existent, ci se va adauga acesteia. Aceasta inseamna ca fiecare persoana, ca sa numai zicem ca fiecare microb, insect, animal si planta, va suferi o crestere exponentiala a expunerii la EMF, la o frecventa care nua fost testate pentru implicatiile sale pe termen lung asupra sanatatii.” – declara dr. Mercola in cartea sa.

UNDELE MILIMETRICE

Exista acum unele telefoane si dispozitive care pretind ca sunt 5G, dar de cele mai multe ori folosesc tehnologie LTE(long-term evolution), care foloseste  aceleasi baze ca tehnologia 3G si 4G. In timp ce serviciile de telefonie LTE(si versiunile obisnuite ale 5G) folosesc unde radio de 6Ghz sau mai putin, tehnologia 5G, in cele din urma, va adauga o banda de frecvente intre 24 si 28 Ghz. Mai tarziu se preconizeaza a fi adaugata o banda  de peste 30 Ghz.

Structural, aceste frecvente sunt mult diferite de cele cu care lucreaza retelele 3G si 4G.  O mare parte a fracventelor pe care tehnologia 5G le va folosi sunt undele milimetrice(MMW), numite astfel deoarece lungimea lor de unda este mai mica de 10 mm. Frecventele mai joase au lungimea de unda de ordinul centimetrilor.

Lungimea de banda a undelor milimetrice(MMW) este semnificativ mai mare  fata de undele radio pe care le folosesc telefoanele mobile si tehnologiile WI-FI actuale, ceea ce inseamna ca pot purta mai multa informatie in cantitati foarte mari la o viteza mult mai mare si cu timpi de asteptare mult mai mici.

5G va permite utilizatorilor aflati in zone geografice mici sa foloseasca simultan unde MMW intr-un mod mai eficient decat sunt capabile tehnologiile 3G sau 4G.

Asta inseamna ca sute de mii de telefoane mobile si aplicatii vor putea transmite si primi informatii pe o suprafata geografica mica.

Dar MMW prezinta si inconveniente. Ele  sunt foarte usor obstructionate de cladiri, copaci sau peretii de la locul de munca sau de acasa. De asemenea, ele pot fi absorbite usor de ploaie si umiditate.

Aceste inconveniente vor trebui inlaturate prin necesitatea unui mare numar de antene,  care sa ofere o acoperire consistenta si sigura, numar care va trebui sa fie  de ordinul miliardelor.

ANTENE CELULARE

“Pentru a asigura conexiunea, reteaua 5G va necesita instalarea de statii – *mici celule* cam la fiecare 100 m sau la fiecare 3-10 cladiri in orase. Ele sunt numite antene mici celulare, deoarece spre deosebire de turnurile de telefonie mobile 3G si 4G care au inaltimea de 30 m si sunt dispuse la distante de 1-3 km, aceste  antene sunt suficient de mici pentru a putea fi montate pe stalpii utilitari, pe stalpii de iluminat public, pe cladiri si in statiile de autobuze.

In timp ce turnurile de telefonie mobile au fiecare 12 antene – 8 pentru transmiterea datelor si 4 pentru receptie – fiecare mica statie celulara are suficient spatiu pentru aprox. 100 de porturi de antenna”.

De asemenea, multe din aceste mici statii celulare vor avea transmitatori 4G, care le permit sa localizeze dispozitivele mobile cu mult mai multa precizie decat cea  pe care companiile de telefonie mobile o obtin de la actualele turnuri. Odata  ce dispozitivele mobile au fost localizate, antena 5G va emite apoi semnal si informatii catre acel dispozitiv cu viteza foarte mare; tehnologiile 4G si 5G lucreaza impreuna, si multe emitatoare 4G vor fi actualizate la 5G  de-a lungul anilor.

Astfel, multi,  daca nu cei mai multi proprietari de case se pot astepta sa sfarseasca cu o statie celulara 5G montata chiar in fata casei lor sau in vecinatatea casei. Locurile de munca si institutiile vor fi , de asemenea,  impanzite de mici statii celulare.

Ce este important sa retinem este faptul ca aceste noi semnale care provin de la aceste antene si statii aditionale se vor adauga la mlastina de radiatii in care deja inotam.. Tehnologia 5G nu va inlocui tehnologia wireless deja existenta, ci se va adauga acesteia.

Statiile mici de celule, vor avea antene 4G LTE care vor imbaia la nesfarsit locuintele cu semnale de RF folosite la localizarea dispozitivelor mobile, dar, este adevarat, puterea semnalului va fi oarecum mai mica decat cea emisa de turnurile standard de telefonie mobile 4G.

Dar aceste antene cu celule mici vor fi atat de apropiate de locuintele oamenilor, incat undele de RF din transmitatoarele 4G continue vor inunda locuintele cu semnale foarte puternice de RF, mult mai puternice decat semnalele 4G din turnurile  standard din apropiere.

Aici trebuie facuta o paranteza si anume: datorita interferentelor semnalelor emise, tehnologia 5G a recurs la o solutie numita beamforming. Beamformingul ia un semnal si il concentreaza intr-un fascicol care este directionat pe ruta  cea mai directa catre utilizator.

Celulele mici vor trimite semnale 5G sub forma de fascicul in case, mai ales atunci cand  un dispozitiv din interiorul casei initiaza o conexiune wireless( atunci cand se face un apel). Prin urmare, semnalele de date 5G nu vor fi permanente asa cum vor fi semnalele 4G, dar atunci cand intra in locuinta ele vor fi puternice, concentrate si foarte daunatoare. Deci luate impreuna semnalele 4G si 5G sunt din cale afara de daunatoare.

Apare atunci urmatoarea problema: daca semnalele 5G sunt atat de daunatoare asupra sanatatii , de ce graba asta de a fi implementata tehnologia 5G?

Daca nu luam in calcul efectele asupra sanatatii, tehnologia 5G pare sa reduca mult din frustrarile asupra conectivitatii: apeluri intrerupte, timp de descarcare lent, etc. Ea vine sa ne incante cu urmatoarele beneficii:

  1. Conexiuni mai rapide. 5G va oferi viteze de descrcare de 20Gb/s, adica putem descarca un film de inalta definitie in aprox. 1 secunda, comparativ cu 10 min. cu LTE.
  2. Latime de banda mai mare. Undele milimetrice(MMW) au o latime de banda mai mare, ceea ce inseamna ca mai multi utilizatori vor fi capabili sa utilizeze reteaua in acelasi timp.
  3. Tranzitia scazuta. Tranzitia este timpul necesar unui mesaj pentru a fi receptionat. Tranzitia optima pentru pentru 5G  va fi mai mica de 1ms(milisecunda), ceea ce inseamna o rapiditate mai  mare de 100 de ori  decat in cazul 4G, adica practic semnalul 5G nu va avea nicio intarziere la transmisie si receptie.
  4. Internet al lucrurilor enorm. Latimea de banda fiind mai mare va face ca nr. Dispozitivelor si aplicatiilor conectate la internet sa fie enorm de mare. Momentan, aprox. 20,4 miliarde dispozitive sunt conectate la internet. Datorita 5G, vom avea masini de spalat care-si  comanda propriul lor detergent, frigidere care-si monitorizeaza nivelul de aprovizionare, pompe de dializa care se pompeaza singure, roboti care sa le permita medicilor chirurgi sa efectueze operatii de la distanta, etc.
  5. Orase inteligente.”Internetul lucrurilor se va extinde in orase si pe toate drumurile. Intr-un viitor apropiat cu capacitate 5G, lampile de iluminat public, reteaua de apa, toate sistemele de canalizare si conductele de scurgere vor trimite informatii continue catre companiile de utilitati, astfel incat reteaua energetica si infrastructura orasului pot fi monitorizate de la minut la minut, la fel ca traficul, locurile de parcare si supravegherea publica.
  6. O populatie rurala conectata.

In esenta, tehnologia 5G este apreciata ca fiind “a patra revolutie industriala”.

MOTIVUL REAL  PENTRU CARE 5G ESTE IMPLEMENTATA. Industria telecomunicatiilor flutura prin propaganda 5G, pe la nasul nostru, necesitatea implementarii 5G, ca fiind un atribut al vietii moderne. De fapt, toate declaratiile sunt de fatada, cand vorbeste de beneficiul nostru, adica declaratiile sunt o gaselnita pentru crearea unei cereri din ce in ce mai mari de conectivitate si de produsele aferente acesteia. Intentia  industriei 5G mai este si crearea unui public docil, adica de fapt lipsa cablurilor creeaza beneficii companiilor de telecomunicatii.

5G nu va aduce neaparat acces la internet unor comunitati rurale sau defavorizate. Nu va reduce decalajul digital. Scopul real al 5G este: “toata aceasta acumulare masiva de infrastructura este menita sa le permita companiilor de telecomunicatii sa-si transmita semnalele in case si apartamente fara a mai fi nevoie sa instaleze un cablu. Asta e tot.” – spune dr. Mercola.

Celule mici, antene, cipuri, sateliti si hardware complet noi( telefoane, aparate, contoare de utilitati, masini) vor fi obligate sa comunice cu semnalele transmise de noul hardware.  Un raport realizat de IHS Markit(SUA), estimeaza ca 5G va produce 12,4 – ATENTIE! – trilioane de dolari  in productia economica globala pana in 2035 si va crea aprox. 22 milioane de locuri de munca. Odata ce 5G este lansata si pusa in functiune, se prevede ca doar din furnizarea serviciului va ajunge ca pana in anul 2025 sa produca annual 250 miliarde dolari.     

CONCLUZIE – 5G este o afacere enorma. Aici nu este vorba despre binele oamenilor, este vorba de un calcul la rece al industriei WIRELESS!

NU VOM PUTEA OPTA  SA FIM IN AFARA ACOPERIRII 5G.  De ce ? Din urmatoarele motive:

  • Undele milimetrice nu pot calatori foarte departe deoarece ele sunt absorbite de umiditate si ploaie si nu vor putea patrunde in cladiri;
  • Astfel vor fi necesari sateliti artificiali care sa transmita si sa primeasca semnale catre si de la utilizatorii de pe pamant, pentru a acoperi complet mediul urban si zonele rurale.

Nu vom putea vorbi de cativa sateliti, ci de 50000, lansati de companii precum ONEWEB, SPACEX si BOEING. Primii sateliti operationali au fot lansati deja de ONEWEB in februarie 2019 si SPACEX in mai 2019.

 ACESTI SATELITI VOR ACOPERI IN FINAL INTREG PAMANTUL  intr-un camp de radiatii MMW DIN CARE VA FI IMPOSIBIL SA EVADAM.

Intr-o scrisoare deschisa catre organizatiile medicale formulate de UNIUNEA GLOBALA IMPOTRIVA IMPLEMENTARII RADIATIILOR DIN SPATIU (GUARDS), o coalitie internationala impotriva WI-FI din spatiu, oamenii de stiinta descriu acesti sateliti care “ inunda planeta cu radiatii de microunde” ca fiind o incalcare a Drepturilor Omului:

<<Implementarea radiatiilor cu microunde din spatiu ameninta sa inunde planeta cu radiatii RF fara a avea consimtamantul persoanelor informate si fara o optiune semnificativa pentru evitarea individuala.>>

Am amintit mai sus ca undele milimetrice(MMW) au dificultati in penetrarea zidurilor. Din pacate, nu ne vom putea feri de ele, deoarece aparatele inteligente care utilizeaza tehnologia 5G va vor transforma  bucataria, baia si peretii exterior in celule mici. Chiar si becurile din casa pot deveni emitatoare 5G. Incepand din anul 2017, cercetatorii de la Universitatea Brunel din Londra au inceput sa dezvolte becuri care utilizeaza atat comunicarea luminii vizibile(VLC), cunoscuta si sub denumirea de LI-FI , care foloseste palpairea rapida a luminii de LED pentru a transmite comunicatii digitale, cat si tehnologie 5G MMW pentru a crea retele wireless de mare viteza, acasa.

Chiar daca utilizezi becuri non-LED si nu cumperi aparate inteligente, MMW pot sa-si gaseasca calea catre locuinta noastra.

“Daca undele milimetrice vor patrunde sau nu in locuinte, aceasta depinde  de mai multi factori. Peste 30 Ghz, undele se pot strecura prin fantele lungi, cum ar fi cele din jurul ramelor din PVC ale ferestrelor, deoarece miezurile lor metalice sunt inconjurate doar de extrudari din PVC.  Acest lucru face dificil de realizat protectia la nivelul intregii locuinte.” Este posibil sa nu existe nici o scapare.

PERICOLUL EXPUNERII LA MMW ASPRA SANATATII

Undele MMW au fot utilizate ani de zile in Europa de Est(Rusia, Polonia, etc), ca terapie complementara pentru ulcere, tulburari cardiovasculare si cancer. Cercetatorii au examinat efectele acestui tratament asupra sanatatii. Ei au descoperit ca pana la 80% din oameni pot simti prezenta MMW prin senzatii la nivelul pielii, precum si cresterea electro-hipersensibilitatii, in special la femeile aflate in postmenopauza.

Oamenii de stiinta rusi au efectuat, de asemenea, inca din anii ’70 o cercetare referitoare la efectele asupra sanatatii ale expunerii la radiatiile milimetrice. Accesul la aceasta cercetare nu a fost disponibil zeci de ani, deoarece C.I.A  a colectat si tradus cercetarea publicata, dar nu a declasificat-o pana in anii 2010.

O lucrare din anul 1977 a cercetatoarei ruse N.P. Zaliubovskaia, care a fost declasificata in 2012, compara efectele radiatiilor din intervalul 5-8 mm ca lungime de unda si cu densitatea de 1 miliwatt/cm2 la sobolani si soareci care au fost expusi 15 minute pe zi timp de 60 de zile si la oameni care au lucrat cu generatoare de unde milimetrice. Studiul a raportat:

“Studii morfologice, functionale si biochimice efectuate la oameni si animale au relevat ca undele milimetrice au provocat schimbari ale corpului, manifestate in alterari structurale in pielea si organele interne, modificari calitative si cantitative ale compozitiei sangelui si ale maduvei osoase si modificari ale respiratiei tisulare, ale activitatii enzimelor participante la procesele de respiratie tisulara si metabolism nucleic. Gradul de efecte nefavorabile ale undelor milimetrice a depins de durata radiatiei si de caracteristicile individuale ale organismului.”

Tehnologia MMW a fost asociata cu o serie de potentiale probleme de sanatate, cum ar fi:

  • Probleme oculare, cum ar fi opacitatea cristalinelor la sobolani, care este asociata cu producerea cataractei;
  • Variabilitate a frecventei cardiace la sobolani;
  • Structura si functie modificata a membranelor celulare;
  • Functie imunitara suprimata;
  • Efecte asupra bacteriilor, inclusiv crestere anormala si rezistenta crescuta la antibiotic.

Nu s-a efectuat pana acum, nici un studiu asupra pragului de siguranta la expunerea MMW, ceea ce l-a determinatpe pe dr. MARTIN PALL, professor de biochimie al Universitatii Washington si o voce importanta intre exponentii pericolelor EMF sa declare:

“Sa plantezi zeci de milioane de antene 5G fara macar un singur test privind siguranta biologica trebuie sa fie cea mai stupida idee pe care a avut-o cineva in toata istoria lumii.”

Cercetari realizate de Lloyd Burrell, fondator al site-lui ElectricSense.com si autor al lucrarii EMF Practical Guide, si altii sugereaza ca proliferarea 5G s-ar putea transforma in nimic mai putin decat un dezastru pentru sanatatea publica.

5G AR PUTEA ALTERA INTREAGA VIATA BIOLOGICA SI POATE DUCE LA SCHIMBAREA MEDIULUI IN MODURI NEPREVAZUTE

Nu doar sanatatea umana este in joc, ci si cea a insectelor, plantelor, animalelor si microbilor, mai ales ca MMW sunt  absorbite atat de plante cat si de ploaie. Expunerea pe scara larga la MMW ar putea reprezenta chiar un pericol pentru aprovizionarea cu alimente, datorita potentialului de absorbtie al plantelor. Studiile au aratat deja ca MMW pot adduce modificari ale proteinelor de stress in plante precum germenii de grau.

Insectele , fiind creaturi de dimensiuni milimetrice, servesc ca miniantene pentru MMW.  O evaluare recenta a cercetarilor despre distrugerea populatiilor de insecte prevede disparitia a 40% din speciile de insecte ale lumii in urmatoarele decenii chiar si fara implementarea 5G.

Deoarece hrana oamenilor si a animalelor se bazeaza pe plante, utilizarea 5G ar putea duce la degradarea si mai accentuat a valorii nutritive a alimentelor, fata de cum este acum datorita practicilor noastre agricole, care distrug substantele nutritive ale solului.

Sa vedem acum ce spun Companiile de Comunicatii(FCC in SUA  si Comisia Europeana de Telecomunicatii in UE).

Atat in SUA cat si in UE, graba de care dau dovada companiile de telecomunicatii in a implementa tehnologia wireless, este sustinuta de – vezi Doamne! –  grija pe care o poarta aceste companii populatiilor defavorizate care duc lipsa de internet. De fapt, adevaratul motiv pentru care se grabesc este lipsa sau insuficienta legislatiei in domeniu, legislatie care da tot mai multa putere si mai multi bani industriei wireless. Marile companii ce detin tehnologie WIRELESS  sunt tot mai influente asupra guvernelor care diminueaza autonomia oreselor mari si mici, care detin proprietatea care va gazdui infrastructura 5G.

In 2018, FCC(Compania Federala de Comunicatii din SUA), a adoptat reguli care sa limiteze taxele pe care jurisdictiile locale le pot percepe companiilor de telecomunicatii pentru gazduirea celulelor mici la 270$/an – cand primariile incasau in mod obisnuit cateva mii de dolari pentru fiecare locatie. Aceste companii au fortat primariile oraselor sa scurteze termenul pana la care aceste companii pot implementa structurile cu celule mici.

Mai mult, FCC a eliminat drepturile oraselor de a spune unde sunt premise antene 5G si unde nu. Ca rezultat, cetatenii nu vor putea impiedica instalarea bazelor de celule 5G in fata locuintelor lor.

CHIAR SI DIRECTORII DIN TELECOMUNICATII ADMIT CA NU AU REALIZAT NICI UN STUDIU DE SIGURANTA

Vorbind la o conferinta de presa din decembrie 2018 cu privire la tehnologia 5G si impactul acesteia asupra poporului si economiei americane, senatorul american de Connecticut, RICHARD BLUMENTHAL a declarat:

“Este foarte ciudat ca pericolele pentru sanatate sunt necunoscute si nestudiate iar acesta este un semn inacceptabil de neglijenta si nesocotire din partea FCC. Pana in present, FCC nu a oferit practice nici un raspuns, a spus doar ca totul este in regula, dar pentru a ajunge la o concluzie despre sanatate si siguranta acestei noi tehnologii, avem nevoie de dovezi.”

Doua luni mai tarziu, la 7 februarie 2019,  in timpul sedintei de audiere a Comitetului pentru Comert, Stiinta si Transporturi al Senatului American, Blumenthal a interogat reprezentantii industriei telecomunicatiilor privitor la faptul daca au investit vreun ban in studierea efectelor asupra sanatatii.

Raspunsul unuia dintre lobbysti este exasperant:”………………Nu am cunostinta acum de existenta unui sprijin al industriei pentru realizarea de studii…………”

COMUNITATEA STIINTIFICA VORBESTE

Comunitatea stiintifica este si ea ingrijorata cu privire la lansarea 5G. De fapt, in anul 2017 mai mult de 180 de medici si oameni de stiinta din 35 de tari au semnat o petitie care solicita U.E  sa promulge un moratoriu privind lansarea 5G, din cauza potentialelor riscuri pentru viata salbatica si pentru sanatatea umana. Iar la 29 octombrie 2019, 171.798 de oameni de stiinta, medici, organizatii pentru mediu si cetateni din 201 natiuni si teritorii au semnat un Apel International pentru Oprirea 5G pe Pamant si in spatiu.

Desi industria 5G este implacabila, exista unele orase si guverne nationale in intreaga lume care au opus o darza rezistenta implementarii 5G. De exemplu:

In U.E

Florenta, Italia, aprilie 2019; Olanda, aprilie 2019; Germania, aprilie 2019; Cantonul Vaud, Elvetia, aprilie 2019; Geneva, Elvetia, aprilie 2019; Roma, Italia, martie 2019; Belgia, martie 2019.

In S.U.A

Orase si state americane care riposteaza:

San Francisco, California, aprilie 2019; Montana, martie 2019; Portland, Oregon, martie 2019; New Hampshire, ianuarie, 2019; Fairfax, California,ianuarie 2019 si multe altele.

CEA MAI BUNA ALTERNATIVA LA 5G – RETELELE DE FIBRA OPTICA

In cartea sa, dr. Mercola declara ca, sub nici o forma  nu opineaza la intoarcerea la vremurile de dinainte de WI-FI. El crede ca cel mai bun mod de a imbunatati conectivitatea cu un serviciu mai sigur, mai fiabil si mai rapid, este utilizarea cablurilor cu fibra optica in loc de celulele mici care emit 4G si MMW. Aceasta idee a fost deja impartasita de 2 orase americane care au introdus cu mare succes sisteme municipale de internet prin fibra optica: Chattanooga(statul Tennessee) si Longmont(statul Colorado).

In primii trei ani ai existentei retelei de internet(2009-2012), valorile caselor din Chattanooga au crescut cu 14%, iar venitul mediu al  gospodariilor a crescut cu 13,5%, chiar daca guvernul a taiat aproape 3000 de locuri de munca. In anul 2014, Longmont Power&Communications a lansat NextLight, sistemul municipal de internet care le permite oamenilor sa descarce date la o viteza de 1Gb/s pentru aprox. 50$/luna.

Un raport de 156 de pagini din anul 2018 realizat de Institutul National de Stiinta, Drept si Politici Publice(SUA) ofera o privire excelenta si aprofundata asupra beneficiilor unui sistem de internet  prin cablu, comparativ cu sistemul wireless:

“Infrastructura cu fir este, in mod inerent, mai rezistenta la viitor, mult mai fiabila, mai durabila, mai eficienta din punct de vedere energetic si esentiala pentru multe alte servicii. Retelele si serviciile wireless sunt inerent mai complexe, mai costisitoare, mai instabile si mai limitate…

……………………..5G wireless este o solutia ieftina preferata de corporatiile care cauta profit pe termen scurt……………… Aceasta abordare complexa contrasteaza intens cu simplitatea facilitatilor de baza pentru fibre/cu cablu, rezistente pe termen lung. In acelasi timp, abordarea wireless ofera mai putine locuri de munca si este supusa unei propagari limitate, interferentelor, serviciilor asimetrice, ratei de date lente, problemelor de congestiv si riscurilor potentiale pentru sanatatea publica.”

Nu trebuie sa ne fie teama ca nu cumva conexiunile prin fir sa ramana mai lente decat vitezele oferite de 5G. Liniile de telefonie vechi s-a  aratat ca sunt capabile sa furnizeze rate de date in Gb-iti, iar cablurile cu fibra optica au o capacitate dovedita de a furniza 1,4Tb/s, valoare de o magnitudine mai mare decat a tehnologiei 5G.

“Orice reduceri ale vitezei sau timpi de asteptare  ar putea avea sistemele cu fibra fata de 5G, el emerita prin compensarea pe care ne-o ofera in sanatatea publica si a mediului. Daca guvernul – fie el municipal, de stat sau national – ar investi intr-o infrastructura cu cablu, am fi astfel asigurati ca internetul ramane accesibil tuturor,  in loc de a fi la mila catorva companii hotarate sa-si impuna agenda pentru a produce bani deasupra preocuparilor pentru binele public.

Pur si simplu avem nevoie de mai multe resurse indreptate spre imbunatatirea  tehnologiei pe baza de fibra optica. Raza de speranta oferita aici este ca exista modalitati de a avea conectivitatea pe care ai ajuns s-o indragesti si pe care te poti baza ca nu produce un rau masiv creaturilor vii de pe aceasta planeta.” – sustine dr. Mercola.

(va urma)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *