Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Mai 22, 2018
Sărăcia instituționalizată a determinat pe români să vândă pământul strămoșesc pe câțiva euro.
De 32 de ori mai ieftin ca olandezii.
Olanda a avut în anul 2016 cele mai ridicat preț din Uniunea Europeană la achiziționarea unui hectar de teren arabil, 63.000 euro, în timp ce România este țara cu cel mai ieftin teren arabil, în medie 1.958 euro, arată datele publicate de Eurostat.
Prețul terenului arabil în fiecare regiune din Olanda este mai ridicat decât nivelul mediu din toate celelalte state membre ale UE.
Însă, în rândul regiunilor UE pentru care sunt disponibile datele pe 2016, cel mai scump hectar de teren arabil a fost în regiunea Liguria din Italia, în medie 108.000 euro, iar cel mai ieftin în regiunea Yugozapaden din Bulgaria, în medie 1.165 euro.
În perioada 2011 – 2016, cea mai mare creștere a prețurilor terenurilor arabile s-a înregistrat în Cehia, Lituania, Estonia, Letonia și Ungaria.
Îngrijorător este și faptul că România este țara din UE care a vândut și cel mai mult teren agricol străinilor. Fenomenul este văzut drept îngrijorător chiar de Comisia Europeană, care a comandat un studiu în acest sens unui institut de cercetare olandez.
Odinioară existau legi de arendare care interziceau înstrăinarea permanentă a terenurilor agricole.
Democrația reprezentativă ne-a eliberat și de aceste legi demodate.
Cele mai recente statistici arată că străinii dețin 40% din suprafața arabilă. Este vorba despre aproximativ 5,3 milioane de hectare. Cifra este verificată de cei din Ministerul Agriculturii.
Cifra oficială este 40%, dar probabil cifra adevărata este mai mare.
Potrivit studiului comandat de Comisia Europeană, firmele care au suprafețe uriașe de teren reprezintă o amenințare pentru agricultură familială și pentru economia locală.
Nu trebuie să fii comisar european ca să realizezi că înstrăinarea a jumătate din terenul agricol este o amenințare pentru agricultura și economia țăii.
Apoi nu trebuie să fii doctor sau profesor să realizezi ce înseamnă înstrăinarea a jumătate din terenul agricol.
Înseamnă trădare.
Și în concluzie, nu trebuie să fii jurist să îți dai seama care este pedeapsa potrivită pentru trădare.
Este execuția.
Publică.