Incorect Politic
Iunie 1, 2020
Via Justițiarul:
SUA pregătesc condițiile pentru pedepsirea cenzurii pe Twitter şi Facebook
Donald Trump: Ordin executiv pentru prevenirea cenzurii online
Mass-media din România face mare tam-tam despre protestele pentru uciderea unui american de culoare de către poliție, doar ca să acopere cea mai importantă știre din SUA: Ordinul executiv al președintelui Donald Trump pentru interzicerea cenzurii pe platformele sociale. Această știre deranjează regimul dictatorial iohannist și presa prostituată obedientă, cumpărată cu bani de guwenerul Orban! Reamintim că slugoii lui Klaus Werner Iohannis au profitat de starea de urgență instituită abuziv de tartorul de la Cotroceni pentru a închide site-urile incomode, iar prin intermediul SRI și cu colaborarea Facebook România cenzurează absolut toate criticile la adresa multiubitului președinte.
SUA se pregătesc pentru pedepsirea cenzurii pe Twitter şi Facebook
Agenţia de presă Reuters a prezentat joi, 28 mai, un ordin executiv al preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, care ar afecta juridic reţelele sociale şi serviciile de căutare online. Sunt vizate Twitter, Facebook şi Google, care în prezent sunt exonerate prin lege de răspundere pentru conţinutul produs de utilizatori, transmite şi Agerpres: „«Suntem aici pentru a apăra libertatea de exprimare în faţa unuia din cele mai grave pericole care există.», a declarat preşedintele Trump din Biroul Oval al Casei Albe în timp ce semna ordinul care ar urma să fie punctul de plecare al unei lungi bătălii în justiţie.
Liderul de la Casa Albă a acuzat în special Twitter că acţionează părtinitor şi că nu se comportă ca o «platformă neutră». «Nu putem lăsa să continue acest lucru, este foarte, foarte nedrept.», a subliniat preşedintele american.
Companiile de social media au, în opinia preşedintelui Trump, o «putere necontrolată» de a cenzura şi a restricţiona informaţiile pe platformele lor şi acţionează ca un «editor cu un punct de vedere».”
Informaţiile despre decretul care cere modificarea legislaţiei au apărut după ce Trump a ameninţat că va închide site-urile de internet pe care le acuză de cenzurarea opiniilor conservatoare. Disputa a izbucnit după ce Twitter a etichetat mesaje ale preşedintelui cu un avertisment pentru cititori să verifice veridicitatea afirmaţiilor nedovedite despre fraude la votarea prin e-mail.
Conform ordinului executiv, Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC) din SUA trebuie să propună şi să clarifice reglementări din Legea Decenţei Comunicaţiilor, normă federală care protejează companiile media sociale de răspunderea legală pentru materialele adăugate de utilizatori. Twitter, Facebook şi Alphabet – deţinătoarea Google – ar putea fi expuse astfel la mai multe procese. FCC ar fi obligată prin ordin să stabilească dacă acţiunile de editare a conţinutului de către companiile respective ar putea însemna că ele renunţă la protecţia oferită de lege.
FCC va trebui şi să analizeze dacă platformele media sociale utilizează politici înşelătoare de moderare a conţinutului şi dacă aceste politici nu contravin condiţiilor de utilizare a serviciilor respective.
Conform ordinului executiv, Oficiul pentru Strategie Digitală al Casei Albe va restabili un instrument care să permită cetăţenilor raportarea cazurilor de cenzură online. Aşa-numitul Tech Bias Reporting Tool (instrument de raportare a partizanatului în domeniul tehnologiei) va colecta reclamaţiile şi le va înainta Departamentului Justiţiei şi Comisiei Federale pentru Comerţ (FTC).
Ulterior, FTC trebuie să analizeze eventuale acţiuni, să stabilească dacă reclamaţiile sunt conforme cu legea şi să publice un raport despre reclamaţii.
Procurorul General (care în SUA are şi atribuţii de ministru al justiţiei) trebuie să înfiinţeze un grup de lucru din care să facă parte procurorii generali ai statelor, pentru revizuirea modului în care sunt aplicate legile statelor care interzic platformelor online acţiunile incorecte şi înşelătoare. Grupul va monitoriza sau va întocmi liste de supraveghere a utilizatorilor pe baza interacţiunii acestora cu conţinutul online adăugat de alţi utilizatori.
De asemenea, organismele guvernamentale americane vor revizui cheltuielile federale de publicitate online, pentru a se asigura că platformele implicate nu restricţionează libertatea de exprimare. Şefii agenţiilor respective trebuie să raporteze constatările directorului Oficiului pentru Management şi Buget, în termen de 30 de zile.
Surse: newsin.md și agerpres.ro
Donald Trump: Ordin executiv pentru prevenirea cenzurii online
28 mai 2020
Prin autoritatea cu care am fost învestit ca președinte, prin Constituție și legile Statelor Unite ale Americii, dispun astfel:
Secțiunea 1. Politica. Discursul liber este baza fundamentului democrației americane. Părinții noștri fondatori au protejat acest drept sacru cu Primul amendament la Constituție. Libertatea de a exprima și dezbate ideile este fundamentul tuturor drepturilor noastre ca popor liber.
Într-o țară care a apreciat de mult libertatea de exprimare, nu putem permite unui număr limitat de platforme online să aleagă discursul pe care americanii îl pot accesa și transmite pe internet. Această practică este în esență antiamericană și antidemocratică. Când companiile mari și puternice de social media cenzurează opiniile cu care nu sunt de acord, acestea exercită o putere periculoasă.
Creșterea platformelor online din ultimii ani ridică întrebări importante cu privire la aplicarea idealurilor primului amendament la tehnologia modernă de comunicații. Astăzi, mulți americani urmăresc știrile, rămân în legătură cu prietenii și familia și își împărtășesc părerile despre evenimentele actuale prin intermediul social media și al platformelor online. Drept urmare, aceste platforme funcționează în multe feluri ca echivalentul secolului XXI al pieței publice.
Twitter, Facebook, Instagram și YouTube au o putere imensă, dacă nu chiar inedită, de a modela interpretarea evenimentelor publice: să cenzureze, să șteargă sau să facă dispărute informațiile și de a controla ceea ce oamenii văd sau nu văd.
În calitate de președinte, mi-am exprimat clar angajamentul de a dezbate liber și deschis pe internet. O astfel de dezbatere este la fel de importantă în mediul online ca în universitățile noastre, primăriile și casele noastre. Este esențial să ne susținem democrația.
Platformele online se angajează într-o cenzură selectivă care dăunează discursului nostru național. Zeci de mii de americani au raportat, printre alte comportamente nefaste, platformele online care „semnalează” conținutul ca fiind necorespunzător, chiar dacă nu încalcă niciun termen de serviciu declarant, efectuarea de modificări inopinate și inexplicabile ale politicilor companiei care au ca efect defavorizarea anumitor puncte de vedere și ștergerea conținutului și a conturilor întregi, fără avertisment, fără justificare și fără recurs.
Twitter decide acum să plaseze o etichetă de avertizare pe anumite tweet-uri (postări) într-o manieră care să reflecte în mod clar prejudecățile politice.(…)
Secțiunea 2. Protecții împotriva cenzurii online.
(a) Politica Statelor Unite este de a încuraja reguli de bază clare care să promoveze dezbaterile libere și deschise pe internet. Printre regulile fundamentale care reglementează acea dezbatere este imunitatea la răspundere creată de articolul 230 litera (c) din Legea privind decizia comunicării (secțiunea 230 -c). Politica Statelor Unite clarifică sfera de aplicare a acestei imunități: imunitatea nu ar trebui să se extindă dincolo de textul și scopul său de a oferi protecție celor care intenționează să ofere utilizatorilor un forum pentru exprimare liberă și deschisă, nu să folosească puterea lor asupra unui mijloc vital de comunicare și de a se angaja în acțiuni înșelătoare sau pretextuale care înăbușesc dezbaterea liberă și deschisă prin cenzurarea anumitor puncte de vedere. (…)
(b) Pentru a promova politica descrisă la subsecțiunea (a) din această secțiune, toate departamentele și agențiile executive ar trebui să se asigure că aplicarea lor a secțiunii 230 (c) reflectă în mod corespunzător scopul restrâns al secțiunii și să ia toate măsurile adecvate în acest sens. În plus, în termen de 60 de zile de la data prezentului ordin, secretarul de comerț (secretar), în consultare cu procurorul general și acționând prin Administrația Națională de Telecomunicații și Informații (NTIA), va depune o cerere de pronunțare a hotărârii la Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC) pentru propunerea rapidă de reglementări. (…)
Secțiunea 3. Protejarea dolarilor contribuabililor federali de la finanțarea platformelor online care restricționează discursurile gratuite.
(a) Șeful fiecărui departament executiv și agenție examinează cheltuielile federale ale agenției sale pentru publicitate și marketing plătite platformelor online. Această revizuire include suma de bani cheltuită, platformele online care primesc dolari federali și autoritățile legale disponibile pentru a restricționa primirea de dolari publicitari.
(b) În termen de 30 de zile de la data prezentului ordin, șeful fiecărei agenții raportează constatările directorului Oficiului de Management și Buget.
(c) Departamentul Justiției examinează restricțiile de vorbire bazate pe punct de vedere impuse de fiecare platformă online identificată în raportul descris la subsecțiunea (b) din această secțiune și evaluează dacă platformele online sunt vehicule problematice pentru discursul guvernului din cauza discriminării din punct de vedere al punctului de vedere; înșelăciune pentru consumatori sau alte practici.
Secțiunea 4. Revizuirea federală a unor acte sau practici nedrepte sau înșelătoare.
(a) Politica Statelor Unite este faptul că platformele mari online, precum Twitter și Facebook, ca mijloc critic de a promova circulația liberă a cuvântului și a ideilor astăzi, nu ar trebui să restricționeze vorbirea protejată. Curtea Supremă a remarcat că site-urile de socializare, ca piață publică modernă, „pot oferi, poate, cele mai puternice mecanisme disponibile unui cetățean privat pentru a-și auzi vocea.” Packingham v. Carolina de Nord , 137 S. Ct. 1730, 1737 (2017). Comunicarea prin aceste canale a devenit importantă pentru o participare semnificativă la democrația americană, inclusiv pentru petiția liderilor aleși. Aceste site-uri oferă public un forum important pentru ca alții să se angajeze în libera exprimare și dezbatere. Cf. PruneYard Shopping Center v. Robins , 447 SUA 74, 85-89 (1980).
(b) În mai 2019, Casa Albă a lansat un instrument Tech Bias Reporting pentru a permite americanilor să raporteze incidente de cenzură online. În doar câteva săptămâni, Casa Albă a primit peste 16.000 de reclamații ale unor platforme online care cenzurau sau luau măsuri împotriva utilizatorilor în baza punctelor lor de vedere politice. Casa Albă va transmite aceste plângeri primite Departamentului Justiției și Comisiei Federale a Comerțului (FTC).
(c) FTC are în vedere luarea de măsuri, după caz și în concordanță cu legislația aplicabilă, pentru a interzice actele sau practicile neloiale sau înșelătoare în comerț sau care afectează comerțul, în conformitate cu secțiunea 45 din titlul 15, Codul Statelor Unite. Astfel de acte sau practici nedrepte sau înșelătoare pot include practici de către entități cuprinse în secțiunea 230, care restricționează discursul în moduri care nu se aliniează reprezentărilor publice ale respectivelor entități despre aceste practici.
(d) Pentru platformele online mari, care sunt vaste aripi de dezbatere publică, inclusiv platforma de socializare Twitter, FTC va lua în considerare, de asemenea, în conformitate cu autoritatea sa legală, dacă plângerile vizează încălcări ale legii care implică politicile prevăzute în secțiunea 4 ( a) din acest ordin. FTC are în vedere elaborarea unui raport care descrie aceste plângeri și face raportul la dispoziția publicului, în conformitate cu legislația aplicabilă.
Secțiunea 5. Revizuirea de stat a actelor sau practicilor nedrepte sau înșelătoare și a legilor anti-discriminare.
(a) Procurorul general înființează un grup de lucru cu privire la aplicarea potențială a statutului statului care interzice platformele online să angajeze acte sau practici nedrepte sau înșelătoare. Grupul de lucru elaborează, de asemenea, legislația model pentru examinarea legiuitorilor din statele în care statutele existente nu îi protejează pe americani de astfel de acte și practici nedrepte și înșelătoare. Grupul de lucru invită avocații generalii de stat pentru discuții și consultări, după caz și în conformitate cu legislația aplicabilă.
(b) Reclamațiile descrise în secțiunea 4 (b) din prezentul ordin vor fi împărtășite grupului de lucru, în conformitate cu legislația aplicabilă. (…)
Secțiunea 6. Legislație. Procurorul general elaborează o propunere de legislație federală care ar fi utilă pentru promovarea obiectivelor de politică din prezentul ordin.
Secțiunea 7. Definiție. În sensul acestui ordin, termenul „platformă online” înseamnă orice site web sau aplicație care permite utilizatorilor să creeze și să partajeze conținut sau să se angajeze în rețele de socializare sau orice motor de căutare general.
Secțiunea 8. Dispoziții generale.
(a) Nimic din această ordine nu poate fi interpretat să afecteze sau să afecteze altfel:
-autoritatea acordată de lege unui departament sau agenție executivă sau conducătorului acestuia; sau
-funcțiile directorului Oficiului de gestionare și buget privind propunerile bugetare, administrative sau legislative.
(b) Prezentul ordin este pus în aplicare în conformitate cu legislația aplicabilă și sub rezerva disponibilității creditelor.
(c) Prezentul ordin nu este destinat și nu creează niciun drept sau beneficiu, de fond sau de procedură, executabil în drept sau în capitaluri proprii de către orice parte împotriva Statelor Unite, departamentelor, agențiilor sau entităților sale, agenților săi, angajaților sau agenți sau orice altă persoană.
Sursa: whitehouse.gov