Octavian Dimarescu
Incorect Politic
Aprilie 11, 2025
Doctrina Socială și Economică a Bisericii Ortodoxe
Într-o epocă dominată de ideologii antagonice și de crize recurente ale civilizației moderne, Biserica Ortodoxă păstrează tăcută, dar fermă, o doctrină socială și economică ce nu derivă din convenții umane, ci din Revelația dumnezeiască și din Tradiția neîntreruptă a Părinților Bisericii. Ortodoxia nu oferă o ideologie politică, ci o antropologie soteriologică, din care decurge o viziune coerentă și profundă asupra societății, a muncii, a proprietății și a raporturilor dintre om și comunitate.
La temelia acestei doctrine se află învățătura despre persoană ca ființă în comuniune, creată după chipul lui Dumnezeu și chemată la asemănarea cu El prin iubire, smerenie și jertfelnicie. Spre deosebire de concepția liberală a individului autonom sau de cea colectivistă a masei impersonale, Ortodoxia afirmă caracterul relational al omului. Sfântul Vasile cel Mare spune: „Ființa noastră este una de comuniune, căci Dumnezeu ne-a creat nu pentru izolare, ci pentru legătura iubirii” (Omilia la Psalmul 33).
Această antropologie duhovnicească fundamentează o viziune socială organică, în care omul nu este o rotiță într-un sistem economic abstract, ci o ființă vie care participă la o rânduială mai înaltă, teandrică. Din acest motiv, Ortodoxia respinge atât reducționismul capitalist, care vede omul doar ca producător și consumator, cât și utopiile egalitariste, care nivelează vocațiile și rosturile naturale.
Viața comunităților creștine primare oferă primul model de economie creștină: „Iar mulțimea celor ce crezuseră era o inimă și un suflet și nimeni nu zicea că ceva din cele ce avea este al său, ci toate le aveau de obște” (Fapte 4,32). Acest model nu impune o abolire a proprietății private, ci o convertire a inimii: omul renunță de bunăvoie la posesivitate în favoarea dăruirii, în contextul unei iubiri lucrătoare.
Tradiția monahală a continuat și a rafinat acest model. Mănăstirea este o micro-societate în care totul este pus în slujba comuniunii și a mântuirii. Sfântul Ioan Casian descrie în Convorbirile duhovnicești rânduiala cenobitică drept „o viață în care nimic nu este al nimănui, ci toate sunt ale tuturor, după chipul sfintei Treimi” (Convorbirea 2, cap. 12). În acest cadru, munca nu este un blestem, ci o formă de slujire a aproapelui și de sfințire a firii.
Ortodoxia nu este împotriva proprietății, ci împotriva idolatrizării ei. Sfântul Ioan Gură de Aur afirmă răspicat: „A lua mai mult decât ai nevoie înseamnă a fura de la cel sărac” (Omilia la Evanghelia după Matei, Omilia 34). Această învățătură arată că dreptul de proprietate este condiționat moral: posesiunea implică responsabilitate, nu doar libertate.
Sfinții Părinți au fost necruțători cu lăcomia și avariția, considerate nu simple vicii, ci boli ale sufletului. Sfântul Maxim Mărturisitorul scrie: „Cel care iubește bogăția nu va putea iubi niciodată pe Dumnezeu cu adevărat” (Cele patru sute de capete despre dragoste, 2, 66). Acest principiu moral se reflectă în economia tradițională ortodoxă, bazată pe cumpătare, generozitate și rânduială firească.
Din punct de vedere istoric, modelul economic ortodox a fost aplicat cu succes în lumea bizantină și postbizantină, unde comunitățile de bresle, mănăstiri, sate și orașe funcționau într-o rețea de solidaritate socială, sprijin filantropic și ierarhie funcțională. Nu întâmplător, în Bizanț, cerșetoria nu era acceptată ca sistem social, iar asistența socială era oferită prin rețelele eclesiale și mănăstirești, nu de către un aparat de stat abstract.
Spre deosebire de economia modernă, care rupe omul de comunitate și natura de sacru, economia ortodoxă este una a echilibrului ontologic. Țăranul ortodox muncea pământul nu pentru profit, ci pentru a împlini rânduiala și a-și hrăni familia. Munca nu era separată de rugăciune, iar timpul economic nu era rupt de timpul liturgic. Ritmurile vieții erau armonizate cu sărbătorile și posturile Bisericii.
Politic, doctrina ortodoxă nu susține nici statul totalitar, nici statul neutru moral.
Rolul statului este acela de a asigura pacea, justiția și sprijinirea binelui comun. Sfântul Isidor Pelusiotul scria: „Când conducătorii nu mai au frică de Dumnezeu, legile devin unelte ale nedreptății” (Epistole, vol. 1, scrisoarea 373). Astfel, Biserica nu dorește dominația statului, dar nici subordonarea în fața lui.
Ortodoxia susține o societate ierarhică, dar nu opresivă. Fiecare om are un rost și o vocație: unii conduc, alții lucrează cu mâinile, unii învață, alții slujesc. Nu există „clase” în sens marxist, ci o ordine funcțională inspirată de Trupul mistic al lui Hristos. „Un trup are multe mădulare”, scrie Sfântul Apostol Pavel (1 Corinteni 12,12), iar fiecare are o lucrare aparte.
Filantropia nu este o activitate auxiliară, ci parte integrantă a economiei ortodoxe. În Bizanț, spitalele, orfelinatele și azilurile erau organizate de Biserică, nu de stat. Sfântul Vasile cel Mare a fondat Basileiada, un complex caritabil care oferea hrană, adăpost și îngrijire bolnavilor și săracilor. El afirma: „Bogații sunt ispravnici ai lui Dumnezeu, nu stăpâni ai bunurilor” (Omilia către bogați, 3).
În lumea contemporană, dominată de consumerism și alienare, Biserica Ortodoxă este chemată să reamintească faptul că omul este chemat nu la acumulare, ci la îndumnezeire. „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte se vor adăuga vouă” (Matei 6,33) rămâne criteriul esențial al unei economii creștine.
Ortodoxia nu respinge tehnologia, dar o supune unui discernământ duhovnicesc. Progresul material nu este rău în sine, dar devine o piedică atunci când rupe omul de aproapele și de Dumnezeu. Sfântul Paisie Aghioritul avertiza: „Astăzi oamenii au de toate, dar nu mai au pacea sufletului. Au case mari, dar inimi goale” (Cuvinte duhovnicești, vol. 3).
În plan ecologic, Ortodoxia propune o ecologie sacră, în care natura nu este doar resursă, ci creație divină. Sfântul Ioan Damaschin spunea: „Toată creația este o scară spre Dumnezeu, iar omul este preotul acestei lumi” (Dogmatica, 2, 1). Din acest motiv, exploatarea naturii fără discernământ este o formă de păcat împotriva creației.
În educație, Ortodoxia susține formarea integrală a omului, nu doar pregătirea pentru piața muncii. Educația este paideia, formarea caracterului în lumină creștină. Sfântul Grigorie de Nyssa scria: „Adevărata educație nu este acumularea de cunoștințe, ci desăvârșirea sufletului” (Despre viața lui Moise, II).
Ortodoxia vede timpul, familia și comunitatea nu ca variabile economice, ci ca daruri sacre. Familia este prima „ekklēsia”, locul unde se învață jertfa, munca, rugăciunea și iubirea. O economie sănătoasă este cea care întărește familia și comunitatea, nu care le distruge prin mobilitate excesivă, individualism și idolatrizarea eficienței.
În concluzie, doctrina socială și economică a Bisericii Ortodoxe oferă o viziune completă și coerentă asupra vieții. Nu este o utopie, ci o realitate trăită în istorie. Nu este o simplă critică, ci o alternativă viabilă. Ea ne amintește că adevărata prosperitate nu este cea contabilizată în PIB, ci cea care zidește sufletul, întărește comunitatea și apropie lumea de Împărăția lui Dumnezeu. În fața crizei multiple a civilizației moderne, Ortodoxia nu fuge în trecut, ci luminează viitorul cu făclia Tradiției.
cade fix pe doctrina de la Davos. Oamenii poarta pecetea fiarei si baba isi piaptana evanghelia sociala
Foarte bine şi frumos prezentat spiritul creştin autentic!