Home / Educativ / De ce nu o să depășim Spania și Italia în Top Covid19

De ce nu o să depășim Spania și Italia în Top Covid19

Incorect Politic
Aprilie 7, 2020

  Deja prea multă lume, în special pe Facebook, ne cântă prohodul și prevede un viitor sumbru al României în clasamentul […]

Via Justițiarul:

Deja prea multă lume, în special pe Facebook, ne cântă prohodul și prevede un viitor sumbru al României în clasamentul final al victimelor cauzate de Covid-19, pentru că ba nu avem doctori buni, ba spitalele nu sunt dotate, ba românii nu respectă izolarea, ba nu poartă măști, ba măsurile luate de conducători nu sunt suficiente/eficiente. Toți propovăduiesc că vom depăși și Italia, și Spania, și Anglia la numărul victimelor, o teorie care, statistic, nu are fundament. Și pentru că sunt doctor în geografie umană, cifre și logică, vă explic de ce România nu o să depășească Italia, Spania sau Anglia în clasamentul Covid-19.

Să le luăm pe rând:

1. Numărul populației – Italia, Spania și Anglia (știu, știu, Marea Britanie) au o populație mult mai mare decât a noastră:

  • Italia – 60.000.000 de locuitori
  • Spania – 46.600.000 de locuitori
  • Anglia – 66.000.000 de locuitori
  • România – 19.500.000 de locuitori

E puțin probabil ca o țară cu o populație de 3 ori mai mică să depășească Italia ca număr de victime. E posibil ca, procentual, să fim aproape, dar ca număr de victime în niciun caz, așa cum propovăduiesc apostolii apocalipsei.

2. Gradul de mobilitate – Cu cât o țară are un grad ridicat de civilizație, un transport public foarte bine pus la punct, gradul de mobilitate este și el foarte mare. Mult mai multă lume merge cu autobuzul, metroul sau trenul în țările de mai sus. Autobuzele vin la 3-5 minute, nu în 15 ca în București sau în 60 ca la Vaslui și alte orașe din provincie. Dacă vrei să mergi de la București la Iași, o distanță de vreo 400 de kilometri, ai doar 3 trenuri în interval de 24 de ore. Eh, în Anglia pentru o astfel de distanță ai tren din oră în oră. În România sunt puține cazurile în care oamenii fac naveta de la 50 de kilometri să vină la serviciu, în străinătate e ceva obișnuit. Mobilitatea mare crește și sansele de infectare cu Covid-19. Nu e cazul în România.

3. Densitatea populației – cu cât densitatea e mai mare, automat și șansele de infectare sunt mai mare, după logica mea elementară, că de asta ne izolăm acum. Unde sunt mulți într-un loc, crește pericolul.

  • Italia – 206 locuitori pe km pătrat
  • Spania – 94 locuitori pe km pătrat
  • Anglia – 281 locuitori pe km pătrat
  • România – 84 de locuitori pe km pătrat

România e pe ultimul loc și aici pentru că avem o țară mare și o populație mică, deci șanse mai puține de infectare, șanse mai puține de deces.

4. Vârsta populației – deja știm că cea mai afectată categorie de vârstă de coronavirus e 65+. Și la acest capitol România stă cel mai bine, nu doar ca număr total al bătrânilor, ci și ca procent din populație. Mai puține persoane vulnerabile, mai puțin decese.

  • Italia – 13.750.000 de bătrâni
  • Spania – 9.000.000 de bătrâni
  • Anglia – 12.200.000 de bătrâni
  • România – 3.500.000 de bătrâni
Țăranii salvează România

Și când zic „țărani” mă refer exact la locuitorii din mediul rural pentru că:

5. Distribuția populației – Pentru asta apelez din nou la facultatea de logică. În mediul rural, densitatea populației e muuult mai mică. Fiecare familie are o suprafață proprie de 500, 1.000, 5.000 de metri pătrați, iar oamenii nu stau în blocuri cu 10 etaje și 8 scări. Virusului nu îi plac spațiile deschise și neaglomerate, iar eficiența lui scade în astfel de medii, zic cercetătorii chinezi, italieni, spanioli, chiar și britanici.

  • Italia – 29 % populație în mediul rural
  • Spania – 19 % populație în mediul rural
  • Anglia – 16 % populație în mediul rural
  • România – 46 % populație în mediul rural

Aici, România e lider detașat. Și dacă până acum gradul mic de urbanizare ne-a tras în jos, în situația actuală o să ne ajute.

Concluzie

În momentul în care scriu, România are 85 de morți, iar Italia a depășit 13.000. E evident că numărul victimelor o să crească și la noi destul de mult, nu am nicio idee care ar fi ordinul de mărime. Dar, în niciun caz nu vom ajunge ca Italia sau Spania. Să știți că asta e doar părerea mea de nespecialist, nu vreun studiu științific despre Covid-19.

Iulian CIOLAC – scriitor necalificat

5 comments

  1. Foarte bine punctat.
    Desi, o populatie rurala mai mare nu “ne trage in jos”.
    Astea-s doar minciuni de la televiziunea globohomo, care ne vrea pe toti adunati in orase mari, ca sobolanii.

    • ” Astea-s doar minciuni de la televiziunea globohomo, care ne vrea pe toti adunati in orase mari, ca sobolanii.”
      Adevărat. Urbanizarea forțată a fost una dintre principiile comunismului, ca și demolarea caselor și mutarea oamenilor în blocuri care știm cum arată. Și în ciuda traiului în “comun”, oamenii sunt mai izolați ca niciodată.
      Și aceeași televiziune globohomo se plânge de gradul scăzut de “bancarizare” (oameni fără cont bancar) din România.

  2. Plus degradarea biologica determinata de stilul de viata si alimentatia influemtate negativ de chimizare, industrializare…
    Sa nu uitam caracteristicile genetice de grup care nu se discuta de catre animalele astea marxiste care latra ca nu exista rase, desi italienii si persanii au fost cei mai sensibili la orice fel de gripa.

  3. Bine scris !

  4. Dacă ține “starea de urgență” câteva luni, (cine o să-i împiedice sau suspecteze dacă decid așa) și se numără voturile, padon decedații, “cum trebuie”, punem pariu că o să fim “în top” la numărul de decese?
    https://www.activenews.ro/stiri-sanatate/Ministrul-Sanatatii-Nelu-Tataru-Eu-am-solicitat-ca-in-fiecare-judet-toate-decesele-pe-care-le-avem-sa-fie-considerate-ca-deces-suspect-coronavirus-si-sa-avem-in-continuare-o-evaluare-a-lor-completa-160931
    Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Eu am solicitat ca în fiecare județ toate decesele pe care le avem să fie considerate ca deces suspect coronavirus și să avem în continuare o evaluare a lor completă
    Si la doar o zi sau două după ce au luat o decizie similară în SUA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *