Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Octombrie 2, 2017
Samizdat (rusă: самиздат; IPA: [səmɨzdat]) a fost una dintre principalele activități disidente din blocul sovietic, activitate în care diferite persoane au reprodus manual publicații sau opere literare cenzurate, transmițându-le de la cititor la cititor, în cercul de prieteni și cunoscuți.
Această practică de sustragere față de cenzura impusă oficial reprezenta o activitate periculoasă pentru cei ce realizau respectivele copii dar și pentru cei ce le răspândeau sau erau prinși în posesia materialelor cenzurate.
În primă fază, publicaţiile cenzurate erau copiate de mână şi transmise mai departe.
În războiul informaţional, samizdații se aseamănă partizanilor rezistenţei armate anti-comuniste.
Ei îşi puneau viaţa în pericol pentru a-i informa pe semenii lor.
Pentru adevăr erai trimis la gulag în Uniunea Sovietică.
Pentru adevăr puteai fi împuşcat.
Azi nu te mai împuşcă, doar te amendează, te linşează mediatic, şi dacă eşti considerat ‘fascist’ te arestează.
Cea mai simplă înţelegere a samizdatului este aceea a unui “manifest politic clandestin”, adesea sub formă dactilografiată sau scrisă de mână. De ce clandestin? Pentru că este refuzat de regim. Desigur, e vorba de orice regim care nu manifestă toleranţă faţă de circulaţia ideilor, mai ales a acelora care nu-i sunt favorabile.
Textele au circulat în toate formele posibile: sub semnătură, pseudonime, anonime sau chiar apocrife. Ceea ce le este caracteristic este că apar într-un mod neaşteptat, iar o evidenţă a acestora (dată fiind natură lor clandestină şi oarecum discretă) a fost dificil de ţinut (totuşi, nu au lipsit încercări de indexare a acestora sub forma unui buletin intitulat “Cronica evenimentelor curente”).
Baza tehnică a samizdatului a fost în principal scrisul de mână, la maşină, dar nu au lipsit şi alte forme precum fotografierea. Fiecare dintre aceste modalităţi a avut avantajele şi dezavantajele-i specifice.
Studiul dimensiunii sociale a samizdatului se pretează la două tipuri de analiză: cantitativă şi calitativă. În ce priveşte prima categorie, textele samizdat aparţin a patru mari categorii: literare, naţionaliste, religioase şi politice.
Cuvântul rus “samizdat”, însemnând “autoeditare”, a ajuns să desemneze literatura care circulă clandestin în Europa comunistă. Pe foi scrise de mână sau, foarte rar, dactilografiate, circulau la început operele literare interzise în URSS, cum ar fi romanul “Doctor Jivago” al lui Boris Pasternak. Cu timpul, samizdatul se dezvoltă şi se diversifică.
Pe lângă operele literare au circulat astfel scrisori colective de protest adresate partidului sau instanţelor judecătoreşti, diferite documente care vorbeau despre abuzurile regimului şi altele.
În 1968, în URSS în samizdat se difuzează un ziar clandestin, cu numele “Cronica evenimentelor curente”, care a reuşit performanța a 50 de numere. Apărut în condiţii grafice mai mult decât modeste şi în tiraj adesea de sub zece exemplare, samizdatul circulă “din mână în mână”.
Apărut în URSS, fenomenul Samizdat s-a extins şi în alte ţări din blocul comunist, în special în Polonia. În anii ’80, în această ţară circulau aproximativ 40 de publicaţii samizdat. KGB-ul şi celelalte servicii speciale monitorizau atent producţia şi circulaţia acestora.
Samizdat în România
În țară la noi fenomenul a fost redus, Traian Dorz fiind unul dintre singurii autori ai literaturii samizdat.
Traian Dorz
Manuscrisele erau însă copiate cu mâna sau la maşină de scris, în clandestinitate şi în condiţii de mare risc. Existenţa acestor acţiuni dovedeşte cât de mare era setea după literatură creştină, şi în general cât de mare era ataşamentul românilor la ideea de libertate de opinie, după Cortina de Fier ridicată de puterea sovietică la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. La fel de primejdioasă şi ilegală era răspândirea operei prin benzi magnetice.
Tipărirea în afara ţării a acestor cărţi a atras mania autorităţilor comuniste care, în ciuda tuturor aşteptărilor, tocmai într-o perioada de mai mare deschidere spre Occident prin relaţii economice şi culturale, în 1982, l-au arestat pe poet şi l-au condamnat la doi ani de închisoare pentru delictul de tipărire şi răspândire de literatură interzisă.
Traian Dorz a fost însă eliberat după câteva luni, în urma intervenţiei opiniei publice din străinătate. Ajuns din nou în mijlocul fraţilor săi de credinţă, eroul creştin îşi va continua lupta cu şi mai multă dârzenie pentru apărarea adevărului şi pentru recunoaşterea legală şi de către Biserica Ortodoxă Română a Mişcării Oastei Domnului.
Nu se poate spune că era predecembristă nu a produs texte anti-totalitariste, catalogul editurii Humanitas din primii ani de după revoluţie conţinând un mare număr dintre acestea. Ceea ce a lipsit în schimb, a fost disponibilitatea de reproducere şi distribuire a respectivelor texte.
Vocile dizitente atâtea câte erau, nu au beneficiat de un public sufient de numeros, sau suficient de determinat pentru a le promova. Această aparentă lipsă de apetit public pentru activtitati subversive împotriva regimului totalitarist este posibil să fi avut o greutate în evoluţia socială şi politică de după revoluţie, mai ales dacă ar fi să facem comparaţii cu alte state din spatele cortinei de fier precum Cehia sau Polonia.
Vocile dizidente erau numeroase înainte de a fi întemnițate și decimate în inchisori precum Pitești.
Noi am avut Mișcarea Legionară, pe care Polonia, Cehia sau URSS nu au avut-o. A treia cea mai mare mișcare naționalistă din lume la acea vreme.
De aceea s-a vrut măcinarea rezistenței morale a neamului, în închisori și mai apoi prin hărțuite constantă după eliberare.
Samizdat în prezent
În anul 2017 samizdatul revine în actualitate ca urmare a evenimentelor din Charlottesville, America.
Website-ul naționalist Daily Stormer, după ce a publicat un articol satiric la adresa victimei Heather Heyer care a murit de infract în timpul protestelor din Charlottesville, a fost dat jos de pe internet în mod abuziv.
A urmat o serie de relocări pe mai multe domenii, fiind dat jos fără ordin judecătoresc de fiecare dată.
Daily Stormer a ajuns să fie cea mai cenzurată publicație din istorie, pe care milioane de oameni o acceseaza zilnic, chiar și pe darkweb cu ajutorul a Tor Browser.
Ultima ediție a Daily Stormer în format samizdat este disponibilă aici pentru download.
5 comments
Pingback: 80 de tone de aur pentru ca România să fie acceptată în NATO!!! | Înarmati România!Suntem Vulnerabili!
Pingback: S-a plătit un tribut de 80 tone aur pentru ca România să fie acceptată în organizatia de criminali NATO?
Pingback: 80 de tone de aur pentru ca România să fie acceptată în NATO!! | Lupul Dacic
Pingback: Infobrasov.net - Ziarul brasovenilor de pretutindeni
Pingback: 80 de tone de aur pentru ca România să fie acceptată în NATO!! | Octavpelin's Weblog