August 5, 2020
În urma articolului La judecata scorului am primit foarte multe întrebări de la cei care-au fost îngroziți de modul în care suntem urmăriți. E bine totuși că oamenii reacționează atunci când înțeleg cum funcționează sistemul. Și, întrucât foarte multă lume m-a întrebat despre modalitățile de protecție, o să vă dau în continuare câteva sfaturi referitoare la tehnicile eficiente împotriva urmăririi efectuate atât de către stat cât și de către mediul privat.
Așa cum probabil ați intuit, cel mai mare spion pe care-l aveți în dotare este telefonul. E capabil de furnizarea unei multitudini de informații precise despre voi. Telefonul știe unde te afli, împreună cu cine, știe ce vorbești și ce-ți dorești. O cantitate imensă de date se scurge dinspre tine spre cei interesați fără ca tu să bagi de seamă. Puțini știu că securiștii te pot urmări, că pot intra pe telefonul tău și că pot asculta/vedea ceea ce se se discută în proximitatea telefonului. Asta încă de la generația 2(GSM). Dotarea acestuia cu mai multe camere nu s-a făcut doar pentru confortul propriu, ci și pentru a permite ca, de fiecare dată, o cameră să aibă „vizibilitate”. De asemenea, poate ați constatat că, mai nou, toate telefoanele au bateriile capsulate. Motivul e unul cât se poate de simplu: telefonul trebuie să rămână sub tensiune și atunci când este oprit pentru a putea furniza serviciile de spionaj de bază. Știu că mulți vor fi șocați, dar accesul pe telefon se poate face chiar și când acesta este oprit.
Cred că v-am oferit suficiente argumente în ceea ce privește funcționalitățile ascunse ale spionului pe care-l cărăm cu noi tot timpul. Acum trebuie să decidem nivelul de protecție pe care-l dorim. Ca idee generală, odată pornit telefonul, el spionează, indiferent de softurile pe care le înghesui în el. Nu există metode eficiente de protecție. Cât timp ai telefonul cu tine, acesta te spionează. Așadar, pentru protecție, ar fi cazul să nu-i mai folosiți „facilitățile”. Câteva recomandări:
– pentru fotografiere folosiți o cameră specializată, nu camera telefonului. Căutați un model fără wifi sau alte capabilități de comunicare. Veți avea parte oricum de fotografii mai bune. Într-adevăr, nu veți mai share-ui orice prostie, dar chiar vă folosește pierderea aceea de timp?
– în locul Google Maps, Waze sau a alternativelor la acestea, folosiți un dispozitiv gps offline, dar nu unul cu sistem de operare Android. Încă se mai găsesc. În cel mai rău caz, folosiți o tabletă fără cartelă telefonică și pe care să n-o conectați niciodată la internet. Transferați datele pe ea doar prin intermediul cardului de memorie. Nu-i activați niciodată wifi-ul! Un service vă poate dezactiva definitiv modulul, astfel încât, în final, să aveți parte de un partener „tăcut”.
Exemplele pot continua. Întrebarea esențială pe care v-o puneți în acest moment este probabil legată de stoparea definitivă a spionajului efectuat de către telefon. Cea mai bună metodă este aceea de a ne despărți de el. Însă, probabil, vor fi foarte mulți cei care spun că au nevoie de un telefon. Cea mai bună tactică e aceea de a folosi cartele preplătite și mai multe telefoane achiziționate pe canale neoficiale. Eu, spre exemplu, nu folosesc niciodată roaming-ul, ci cartele preplătite. În cazul în care mi se solicită un document de identitate la achiziționarea cardului, găsesc metode de a le achiziționa pe canale ocolite. Încercați la chioșcurile de ziare mai retrase și o să rămâneți surprinși. Niciodată nu folosi telefonul pe care ai abonament cu o cartelă preplătită cu care-ți exersezi anonimitatea, deoarece nu vei mai fi anonim. Găsește un telefon de ocazie și ține-l strict pentru asta.
Dar ce faci pentru a scăpa de urmărire și nu vrei să renunți la telefonul și numărul tău? E destul de simplu, însă ai nevoie de atenție! Ia-ți o husă cu capacitatea de ecranare a telefoanelor(verific-o temeinic!). Când vei introduce telefonul în ea, îi vei tăia acestuia legătura cu exteriorul și nu vei mai putea fi urmărit. De dat drumul îi poți da drumul când efectiv ai nevoie, după care îl bagi la loc „la cutiuță”. Și dacă ai o asemenea husă, înghesuie acolo absolut toate cardurile tale contactless și celelalte tag-uri pe care le ai(spre exemplu cartela de pontaj sau tag-ul pentru interfon). Asta practic îi va văduvi pe aproximativ 80% dintre spionii tăi de detaliile legate de deplasările tale sau de ceea ce se vorbește în proximitatea telefonului.
De ce totuși doar 80%? Pentru că ești urmărit și altfel. Fața ta a ajuns cartea ta publică de identitate. Dacă te-a surprins puzderia de camere video de pe străzi instalate toate cu „fonduri europene”, e timpul să afli că scopul lor este, în primul rând, supravegherea ta. Aflarea identității prin faceID nu mai e o noutate. De-aceea, dacă dorești să-ți păstrezi anonimitatea în public, trebuie să inhibi cât mai mult din triunghiul care cuprinde ochii, nasul și gura. Purtarea măștii de protecție le cam dă peste cap sistemele clasice de detecție. Însă nu e cazul să te bucuri. Se obțin rezultate mulțumitoare prin analiza „liniei ochilor”. Ca să nu mai vorbesc că e în testare o tehnologie nouă de scanare în timp real a irisului. Nu m-ar mira ca isteria cu purtatul măștii să aibă ca scop, între altele, testarea în masă a noilor tehnologii de identificare. Fac o paranteză pentru a vă reamintii că interzicerea purtării voalului islamic în Franța a avut ca bază de pornire incapacitatea sistemelor de a detecta fețele femeilor acoperite. Acum, probabil, algoritmii sunt mai performanți.
Cum îți poți proteja fața? În afară de acoperirea gurii și a nasului, prin purtarea unor ochelari fumurii. Și, ca să fii sigur, ar trebui să ai ceva led-uri IR montate în ramele ochelarilor. Asta le va da peste cap toată detecția. Șmecheria cu led-urile IR merge de minune și la numărul mașinii, asta dacă vrei să beneficiezi de invizibilitate electronică în timp ce te deplasezi cu mașina. Doar că trebuie să ai grijă întrucât sunt ilegale. Tot legat de mașină, e bine să verifici dacă ai dispozitive telematice instalate. Verificare ți-o poate face cineva într-o zonă izolată, unde nu sunt surse electromagnetice. O scanare îți poate spune dacă ai sau nu dispozitive de urmărire montate pe mașină.
Acasă, dacă deții un laptop, inhibă-i camera video prin aplicarea unei etichete adezive peste ea. De cele mai multe ori n-o folosești, astfel încât e cazul să eviți utilizarea ei de către altcineva. Tot în tagma spionilor se află și televizorul tău „smart”. E atât de deștept încât ascultă tot ce se vorbește în jurul său și „raportează la centru”. De aceea e un bun moment să-l deconectezi de la net. De asemenea, dacă ai router wifi desființează-l și utilizează comunicațiile pe fir. Știu, nu vei mai putea conecta telefonul, dar chiar ai nevoie de un telefon conectat când ești acasă? Dacă nu poți, folosește wifi-ul doar când ai nevoie de el, în restul timpului oprește-l. Motivul e simplu: prin „ascultarea” wifi-ului tău, un spion de dincolo de pereții tăi te poate localiza în casă și-ți poate afla chiar și pulsul. Știu, pare desprins din SF, dar nu-i atât de greu precum crezi. E doar o banală analiză a câmpului!
Și, dacă tot am ajuns la subiectul „acasă”, reține că furnizorul tău de internet e obligat de către stat să-ți asculte și să memoreze pentru șase luni toate sesiunile tale de pe net. De-aceea e bine să folosești TOR sau un proxy. Cel puțin să-i pui la muncă.
În mare cred că am acoperit destul de bine subiectul protecției personale. E dificilă și, pe măsură ce tehnologiile evoluează, va fi din ce în ce mai dificilă. Însă e obligatoriu să evoluăm și să învățăm să ne protejăm. Altfel vom îngroșa rândurile oilor.
Dan DIACONU, Trenduri economice
“Nu m-ar mira ca isteria cu purtatul măștii să aibă ca scop, între altele, testarea în masă a noilor tehnologii de identificare. Fac o paranteză pentru a vă reamintii că interzicerea purtării voalului islamic în Franța a avut ca bază de pornire incapacitatea sistemelor de a detecta fețele femeilor acoperite. Acum, probabil, algoritmii sunt mai performanți.”
….
La UBER este o aplicatie (pentru sofer) care cere sa faci o poza CU MASCA inainte da aprobarea activarii aplicatiei … pentru IDENTIFICARE FACIALA. Daca te “vede” fara masca, nu te lasa!
Inseamna ca nu [mai] au nevoie de toata fata.
Nici eu nu cred că mai au nevoie. Să nu uităm că în Fast and Furious era scena cu “recunoașterea faciala” când le văd fețele deși purtau cagule. Mie mi s-a părut absurd, dar pe de altă parte, un sistem cu infraroșu ar putea realiza o hartă termică și și pornind de la ea să reconstitui forma.
“– pentru fotografiere folosiți o cameră specializată, nu camera telefonului. Căutați un model fără wifi sau alte capabilități de comunicare. Veți avea parte oricum de fotografii mai bune. Într-adevăr, nu veți mai share-ui orice prostie, dar chiar vă folosește pierderea aceea de timp?”
Da, dar să nu uităm de datele EXIF. Care sunt prezente și în imaginile scanate,și în fotografiile făcute cu camere (inclusiv geolocație). O cameră “non-telefonică” are și ea “secretele” ei.
https://en.wikipedia.org/wiki/Exif#Geolocation
esti prea tare! poti te rog sa recomanzi un asemenea model de telefon? De mult timp incerc sa ma ambitionez sa last deoparte smartphonurile.
CITITI TOT daca vreti securitate adevarata:
Cine vrea smartphone fara sa fie spionat pe viata de Google sau Apple si altii poate sa isi instaleze pe un telefon Android mai vechi versiunea Open Source a Androidului care nu contine nici un serviciu de la Google si ati eliminat 90% din spionaj. Sunt o gramada de ROM-uri pentru toate telefoanele facute din Android Open Source (Andoid AOSP).
Cautati pe internet: GraphineOS, PixysOS, Havoc OS, crDroid, LineageOS, Resurrection Remix OS, AOSPIFY
Cititi articole de genul: https://blog.torproject.org/mission-improbable-hardening-android-security-and-privacy
Pentru a mari compatibilitatea Androidului fara servicii Google cu aplicatiile care folosesc servicii google (de exemplu harta de la Google Maps) se instaleaza suita MicroG care e compusa din pachete Open Source (ne-infectate de plaga Google) care inlocuiesc mostrul amintit.
(Pentru a instala MicroG instalati magazinul F-DROID si intrati pe MicroG.org si de la Downloads aveti optiunea sa adaugati sursa de download in magazinul F-DROID, iar dupa ce ati adaugat sursa in F-DROID dati la search MicroG si dupa ce l-ati instalat, instalati si UnifiedNLP si cateva surse pentru UnifiedNLP tot din magazinul F-DROID )
Pentru mesajerie si voce encriptata, singura aplicatie sigura este SIGNAL , aparent recomandata si de Snowden.
Instalati Magisk pentru root si pentru a va da access la magazinul lor de module, apoi din Magisk instalati RIRU Core si RIRU Edxposed framework si apoi aveti acces si la modulele din Edxposed si instalati de acolo Protect My Privacy care va va permite niste lucruri incredibile 🙂 Alte aplicatii de studiat Xprivacy, Blokada, Permission Ruller, IcyDroid (Aptoid)
Cumparati-va un abonament la un VPN pentru a va encripta conectia, am auzit ca NordVPN ar functiona pe juridstictia din Panama care cred ca e convenabila. Pentru a va feri si de pericolele unui atac asupra modemului GSM care permite furnizarea locatiei, a imaginilor video si inregistrari cu microfonul folositi urmatoarea solutie: in loc sa va bagati cartela SIM in telefon, o bagati intr-un router 4G portabil si ii dati telefonului legatura la exterior prin conectie cu cablu sau WiFi cu routerul 4G. Asa ca daca cineva ataca cartela dumneavoastra SIM ataca in realitate modemul GSM din routerul portabil ca acesta nu e dotat nici cu camere video, nici cu microfoane si nici cu GPS si nici nu va pot vedea traficul pe internet pentru ca acesta e deja criptat cand ajunge la router de VPN. Nu bagati SIM-ul niciodata in telefonul dumneavoastra pentru ca poate fi atacat chiar si pe modul avion ! Chiar ar fi recomandat sa desfaceti telefonul si sa deconectati antena GSM de tot pentru liniste deplina.
Pentru a avea un numar de Romania apelabil de la orice tip de telfon va puteti cumparat cu 4-5 USD pe luna un serviciu de telefonie VOIP cu numar local de romania (dar e numar cu prefix de telefon fix)
Deci o sa aveti de plata lunar 1 SIM vodafone de 6 Euro pentru internet nelimitat + VPN 3-5 USD pe Luna (si puteti conecta 5 dispozitive diferite prin el) + un numar de telefon VOIP de Romania de 5 USD pe luna … poate parea incovenient pentru multi, dar cine nu vrea sa aibe toata viata indexata de Google si alte corporatii malefice si vrea sa si profite de ultimile smartphone-uri in acelasi timp trebuie sa faca acesti pasi pentru a avea o viata privata. Tot respectul pentru articolul scris, dar sfaturile mele sunt cu cateva ordine de magnitudine mai sigure decat ce a scris domnul, dar se refera la persoanele care pot sta sa isi bata capul vreo 10-20-50 ore cu un telefon pana reusesc sa il faca sa mearga si sa gaseasca combinatia de aplicatii necesare pentru a inlocui tot ce faceau inainte.
De altfel, renuntati la contul de Gmail, Youtube si orice tine de acestia. Nu mai instalati tastatura Swiftkey daca nu vreti ca Microsoft si Kill Gates sa va stie fiecare miscare. Email sigur de la Protonmail.com si de la Tutanota.com , FREE 500 Mb sau mai mult cu plata…iar inconvenabil pentru cei orbiti de comoditatea serviciilor gratuite oferite de Google si care nu inteleg pretul platit si cum ii va urmarii asta toata viata.
Va recomand si cautati procesul de judecata : “Google vs Parsa”, sa il download-ati de pe site-ul oficial sa nu ziceti ca e minciuna si sa cititi macar cele 25 motive pentru care sunt acuzati acolo.
ALTERNATIVE PENTRU TOATE SERVICIILE GOOGLE:
https://shadow53.com/android/no-gapps/alternatives/
Cititi si https://shadow53.com/android/no-gapps/setup-guide/0/