Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Ianuarie 19, 2019
Cuvintele din titlu îi aparțin comandantului legionar Dan Boghiu, unicul supraviețuitor dintre membrii Consiliul Politic al Mișcării Legionare.
Majadahonda, a 82-a comemorare , via Buciumul:
A 82-a comemorare de la Majadahonda a strâns împreună români și spanioli veniți în același crez, de cinstire a memoriei luptei și sacrificiului suprem al celor doi fruntași legionari Ion Moța și VasileMarin, căzuți la 13 ianuarie 1937, în luptă cu armatele comuniste.
Această comemorare este o comemorare legionară și așa se va perpetua, conform tradiției cunoscute și citite de la seniorii exilului legionar, fără alte forme, restricții sau interpretări aleatorii, în funcție de dispoziția sau caracterul oamenilor sau a vremurilor.
Ceremonia a fost deschisă de o scurtă slujbă religioasă, oficiată de preot Marius Vișovan, venit din țară. După săvârșirea Veșnicei pomeniri, a urmat discursul aceluiași preot Vișovan, din partea Fundației George Manu, cu exemple din relatările epocii privind războiului civil și cu referințe la lupta contra pericolulului bolșevic a eroilor legionari.
A urmat dl. Sorin Olariu, din partea Mișcării Legionare, delegat de comandantul legionar Dan Boghiu, unicul supraviețuitor dintre membrii Consiliul Politic al Mișcării Legionare.
Mai întâi s-au adus mulțumiri participanților și celor care s-au străduit să contribuie financiar, pentru al șaselea an consecutiv, pentru plata impozitului la monumentul Moța și Marin de la Majadahonda, îndeplinind o sacră datorie față de Nae Roșca – Șeful Senatului Legionar și Dumitru Crețu – Șeful Consiliului Politic, prin asigurarea continuității plăților și cheltuielilor necesare păstrării terenului, monumentului și caracterului legionar al cultului de la Majadahonda.
A urmat un scurt mesaj al comandantului legionar Dan Boghiu :
“Este de datoria noastră de a reaminti perpetuarea vacțiunilor patriotice noilor generații. Crezul Căpitanului, exprimat prin doctrina legionară, nu-și pierde nicodată actualitatea.
Anii au trecut și legionarii au perpetuat an de an memoria martirilor care și-au împlinit crezul sacrificiului suprem.
La monumentul ridicat la Majadahonda în memoria lui Moța și Marin, s-a pecetluit pentru vecie sacrificiul pentru credință. Amândoi au fost predecesorii viitoarelor sacrificii pe care Mișcarea le avea de suferit în anevoiosul drum creat de Căpitan.
Pe acest pământ spaniol, departe de patrie, au avut loc comemorări importante cu personalități române și străine de aceleași crez naționalist.
Mișcarea nu a lăsat doctrina legionară necunosută tineretului. Ea trebuie să fie drumul călăuzitor al tuturor. Această doctrină trebuie să fie prima pe lista publicațiilor viitoare.
Apelul meu este de a readuce pe plan politic și educațional această doctrină care este la baza Mișcării Legionare create de Căpitan.
Nouă, ultimilor rămași, ne-a rămas credința că generațiile viitoare își vor da seama de ce am luptat întreagă viață închinată acestei misiuni.
Nu am putut realiza dorința Căpitanului, așa cum am dorit, din cauza potrivnicelor conjuncturi politice impuse din umbră de dușmanii neamului.
Aici, pe pământ spaniol, au fost puse primele baze al luptei anticomuniste europene, iar la Majadahonda s-a cimentat prietenia dintre cele două țări.
TRĂIASCĂ MIȘCAREA LEGIONARĂ !
TRĂIASCĂ PRIETENIA ROMÂNO-SPANIOLĂ ! “
În continuare, s-a dat citire unei scurte cronologii a desfășurării comemorării de la Majadahonda d ela cea din 13 ianuarie 1941, până la crearea monumentului și ianugurarea lui în 13 ianuarie 1970 , precum și despre activitățiile Asociației privind Custodierea Monumentului Moța și Marin, de la a cărei inființare se împlinesc anul acesta 60 de ani.
Ultimul discurs a aparținut președintelui Asociației privind Custodierea Monumentului Moța și Marin de la Majadahonda – dl. Miquel Menendez Pinar care a făcut o analogie între lupta pentru oprirea profanarii mormântului lui Franco de la Valle de Los Caidos și lupta pentru păstrarea monumentului și a cultului de la Majadahonda, contra tuturor tendințelor de acaparare, distrugere sau deturnare a sensului acestuia.
La final, întreaga asistență româno-spaniolă a intonat imnul spaniol Cara al Sol și cel românesc Sfânta tinerețe legionară, așa cum se face de 82 de ani încoace și cum o să se facă și în continuare.
S-a remarcat în mod deosebit prezența unei inimoase delegații a Partidului Naționalist Francez, în frunte cu avocatul Pierre-Marie Bonneau, un prieten devotat al Mișcării Legionare și al Falangei spaniole.
A consemnat
Sorin Olariu