Home / Educativ / Carte-document gratuită: Armata Românească și Răscoala de la 1907

Carte-document gratuită: Armata Românească și Răscoala de la 1907

Incorect Politic
Noiembrie 29, 2023

 

Carte-document gratuită: Armata Românească și Răscoala de la 1907

Până la sfârşitul lunii martie răscoala a fost înăbuşită printr-o represiune foarte dură, în special în Oltenia, unde luase formele cele mai violente. Majoritatea trupelor au fost retrase în cazărmi la începutul lui aprilie, dar (aşa cum se poate constata şi din documentele din lucrarea de faţă) ultimele unităţi militare au intrat în garnizoanele de reşedinţă abia la începutul lunii mai, iar pe timpul strângerii recoltei au fost trimise patrule înarmate prin sate pentru a preîntâmpina orice tulburări.

Prin documente pe care le supunem atenţiei cititorului, cea mai mare parte a lor fiind fragmente din registrele istorice ale unora dintre unităţile militare implicate în operaţiile de contracarare a răscoalei, nu am intenţionat să facem o prezentate exhaustivă a acţiunilor armatei române în timpul răscoalei din 1907. Extrasele selectate din registrele istorice au rolul de a prezenta, mai degrabă, atmosfera apăsătoare, încărcată de violenţă din timpul răscoalelor şi de a surprinde o imagine a evenimentelor din perspectiva armatei, aşa cum se conturează în consemnările făcute în timpul sau imediat după desfăşurarea evenimentelor.

Analizând conţinutul documentelor, se poate constata că armata nu a acţionat ca o forţă oarbă de represiune, aşa cum de multe ori s-a scris, mai ales în timpul regimului comunist. Într-o primă fază a răscoalei, în judeţele din Moldova, armata a reacţionat de cele mai multe ori cu reţinere, trupele fiind însoţite de un procuror care supraveghea respectarea formelor legale de acţiune, în special executarea somaţiilor regulamentare. Tot în această perioadă, unităţile militare angajate în restabilirea ordinii au folosit, în majoritatea cazurilor, muniţie de manevră, neletală. Această procedură, departe de a linişti spiritele, a contribuit la creşterea caracterului agresiv al grupurilor de răsculaţi şi la înmulţirea cazurilor de devastări şi incendieri de conace, precum şi de brutalităţi, care au dus uneori până la comiterea de asasinate, săvârşite asupra administratorilor de moşii, arendaşilor şi chiar a oficialităţilor. Desigur, nu putem minimaliza acţiunile extrem de dure de reprimare a răscoalei din Oltenia, acolo unde mişcările ţărăneşti au fost cele mai violente.

Raportul dintre riposta dură a armatei şi gravitatea faptelor comise de răsculaţi este un aspect încă nestudiat îndeajuns şi sperăm ca lucrarea de faţă să constituie o invitaţie la aprofundarea acestei probleme de către cercetătorii istoriei moderne a României.

Am dorit să contribuim astfel la dezvoltarea cercetării unui moment dramatic din istoria României, fiind convinşi de faptul că abordarea unui subiect controversat din trecutul nostru nu poate fi decât benefică pentru societatea românească actuală, aflată încă în plin proces de reconstrucţie a identităţii.

Autorii

Cartea poate fi descărcată gratuită accesând acest link: Armata1907.pdf

One comment

  1. Carol I al României va ramâne în istorie ca cel ce a înnabusit în sânge peste 11.000 de tarani la rāscoala din 1907, tarani care s-au rasculat ptr.ca nu mai aveau nici macar o bucatā de māmāligā, acestia fiind exploatati cumplit de “perciunatii” care dadusera nāvala în Tarile Române, precum plosnitzele……

    Aceleasi plosnitze care îi asasineaza pe palestinieni de peste 75 de ani……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *