Incorect Politic
Octombrie 31, 2019
Preluat de pe Justițiarul:
Unul dintre subiectele abordate în cartea la care lucrez acum este despre cum Amazon, Google, Twitter și alte companii colectează un număr șocant din datele noastre personale, pe care ulterior le folosesc ca să ne vândă diferite produse. Profesor la o școală de afaceri, Shoshanna Zuboff numește asta „capitalismul supravegherii” și, dacă îi citești cartea – foarte bună (și voluminoasă) – despre acest lucru, vei ajunge să-ți privești dispozitivele cu alți ochi.
E o chestie incredibil de sofisticată. Vara asta, când am fost în Polonia, am discutat cu un bărbat ce deține o companie IT, care mi-a zis că inteligența artificială progresează atât de repede, încât a ajuns în punctul în care îți cunoaște preferințele mai bine decât ți le cunoști tu însuți și va fi capabilă să te ghideze perfect în a lua anumite decizii de achiziție fără să realizezi măcar că ești ghidat. Vei crede că ai ales cu deplină libertate de decizie.
Nu este greu de observat cum aceste date pot fi folosite în cauze politice, și nu doar în cele de genul „Votează pentru X”.
Capitalismul vigilent revoluționar („woke capitalism”) – și este greu să fie cineva mai vigilent-revoluționar decât companiile din Silicon Valley – le poate folosi pentru a identifica „deplorabilii” și a găsi măsuri de a-i reduce la tăcere.
Astfel de lucruri au avut loc deja prin devalorizarea unor conservatori. Nu îmi pare rău de rasiștii ideologici (de exemplu), dar trebuie să fii naiv să crezi că progresiștii, angajați ai acestor companii, nu vor ajunge in cele din urmă să considere punctul de vedere al conservatorilor obișnuiți drept unul bigot si care trebuie, în consecință, reprimat.
După cum am menționat mai devreme, în această vară, în Praga, am intervievat-o pe veterana disidentă anticomunistă, Kamila Bendova. Mi-a spus că nu înțelege cum astăzi atât de mulți oameni sunt de acord ca datele lor personale să fie capturate, de ce nu luptă pentru dreptul la intimitatea lor folosind primul prilej pentru a renunța la astfel de servicii. Zicea: “când ai trecut prin ceea ce am trecut noi, știi că datele pe care ei le stochează acum vor fi folosite, mai devreme sau mai târziu, împotriva ta.“
Astăzi am ascultat un interviu recent acordat de Geoffrey Fowler, care scrie în secțiunea IT din Washington Post. Dacă afli pentru prima oară de fenomenul capitalismului supravegherii, acest interviu este o introducere cum nu se poate mai potrivită. Linkul te duce atât la suportul audio, cât și la cel scris. Mai jos sunt câteva selecții din interviu. În această parte, Fowler explică gazdei Dave Davies cum funcționează trackerele din aplicații, pe telefonul tău:
FOWLER: …Ca să îmi pot da seama ce face telefonul meu cât dorm noaptea și, de asemenea, pe timpul zilei, a trebuit să-l “hăckuiesc”. M-am dus la un tip care a lucrat pentru NASA. Numele lui este Patrick Jackson. Acum lucrează pentru o companie IT numită Disconnect. El mi-a arătat cum să fac ceea ce se numește “atacul om-în-mijloc “ pe iPhone-ul meu care, după cum bine știți, păstrează o copie din toate datele care intră în și ies din telefonul meu pe timpul nopții. Astfel, am putut să analizăm amândoi aceste date.
Acesta este nivelul la care a trebuit să ajung pentru a-mi putea da seama ce date se scurgeau din telefonul meu și ce trackere erau instalate pe el. N-am putut afla asta nici din software-ul Apple și nici citind politicile de confidențialitate ale acestor companii.
DAVIES: Să înțeleg – când unei aplicații îi este permis să fie vândută în iPhone Store, Apple cere că trackerele să nu fie folosite în aplicații, dar unii oameni le lasă active în ciuda interdicției, sau regulile Apple permit aplicațiilor să conțină trackere?
FOWLER: Până foarte recent, regulile Apple permiteau să fie folosit orice tip de tracker se dorea. Dacă ofereai unei aplicații acces la locația ta – și se deschidea o fereastră întrebând dacă i se permite accesul la locație – în cazul în care răspundeai afirmativ, atunci locația putea fi împărtășită oricărui tracker ce o solicita. La aproximativ două săptămâni după ce articolul meu despre ce face iPhone-ul în timp ce dorm a apărut în Washington Post, Apple a anunțat că o să interzică trackerele în aplicațiile destinate copiilor. Deci, cei care aveau ca public țintă copiii sub 13 ani au spus că nu vor mai permite utilizarea trackerelor din terțe părți. Este de admirat, dar atunci întrebarea mea este: de ce este în regulă să fie permise în aplicațiile destinate adulților și nu este în regulă în cele destinate copiilor?
DAVIES: Și ce gen de informații transmite trackerul despre noi?
FOWLER: Poate fi o gamă largă de lucruri. Când m-am uitat “sub capotă”, exact când dormeam, aplicațiile pe care le-am văzut foloseau trackere, inclusiv aplicații gen weather.com – site-ul Washington Post avea și el trackere. Am mai găsit o aplicație foarte populară, ce verifică radarele poliției, se numea Citizen. Trimitea trackerelor ei foarte multe informații, inclusiv coordonatele mele GPS și adresa mea de mail. În cazul ăsta este o violare a propriei politici de confidențialitate și mai târziu au oprit după ce i-am sunat. Dar, totuși, se întâmpla.
Ai o aplicație de livrare de mâncare instalată pe telefonul tău? Va trimite datele tale către NOUĂ companii diferite. Și vei dori să citești interviul ca să afli de ce nu ar trebui, niciodată, să te înregistrezi sau să-ți deschizi cont pe un site folosind Google sau Fbook, cum website-urile deseori te îndeamnă.
Am fost alarmat să aflu din cartea lui Zuboff că aplicația Amazon Alexa îți păstrează înregistrări ale vocii pentru totdeauna, în cazul în care nu ceri expres că acestea să fie șterse. N-a fost mare surpriză să aflu că difuzoarele înregistrează lucruri pe care nu ar trebui să le înregistreze, oamenii nefiind conștienți despre acest fapt. Ce m-a alarmat cu adevărat, însă, a fost când am descoperit că dacă ai o casă “smart”, tot felul de date despre tine și familia ta sunt colectate și trimise către Amazon. Geoff Fowler a spus:
Ce aș mai avea de adăugat este faptul că acest proiect de ascultare a înregistrărilor mele prin Alexa m-a făcut să mă întreb – care sunt celelalte metode prin care Amazon trage cu urechea în casa mea, pentru că oricine are asemenea difuzoare inteligente știe că le poți conecta la majoritatea dispozitivelor din casa ta? Le poți conecta de la bec până la termostat și soneria de la ușa și la tot felul de lucruri. Și am făcut asta. Sunt un jurnalist de tehnologie IT și fac recenzii despre toate aceste lucruri. Și casa mea e plină de gadget-uri.
Astfel, am vrut să aflu ce alte date mai sunt colectate, pe lângă vocea mea și a familiei. Și am aflat atâtea informații, de până și Securitatea din Germania de Est ar fi fost invidioasă pe aceste date. De exemplu, termostatul meu Nest colectase în sesiuni de câte 15 minute, de-a lungul a șase șapte ani, nu numai temperatura din casa mea, ci și dacă o persoană a trecut prin dreptul lui. Astfel am descoperit o statistică perfectă ce înregistra de fiecare dată când o persoană a fost prezență în holul meu, și ani de-a rândul această statistică era trimisă constant către Google și Amazon – căci cerința Amazon este, dacă gadgetul tău se conectează cu Alexa, să primească și ei o copie a datelor colectate.
Atunci am început să le socotesc. Bine, era termostatul, dar mai aveam și ușa de la garaj. Care făcea același lucru. După care, mai aveam și luminile conectate. La modul propriu, Amazon înregistra de fiecare dată când aprindeam sau stingeam luminile în casă.
DAVIES: Și cum ai descoperit că Amazon înregistra schimbările de la termostat și când oamenii treceau pe hol?
FOWLER: Am început să pun întrebări. Am fost la companiile care produc dispozitivele și am întrebat – îmi puteți spune ce date colectați și cine mai are acces la ele? Unele dintre companii nu au vrut să răspundă. Și de aici și frustrarea mea, care s-a transformat într-un proiect întins pe mai mulți ani, în care am încercat “să mă uit sub capotă” și să îmi dau seama ce date sunt colectate și cine altcineva mai are acces la ele. M-am uitat la tot felul de lucruri – dispozitive conectate în casă noastră, browser-ul nostru de Web. Și am început să mă implic în mai multe – și mai multe proiecte .
Citeste sau ascultă intreg interviul.
Nu am un microfon smart în casă si nu o să am niciodată. De fapt, din ce am citit în cartea lui Zuboff, știu că trebuie să evit orice dispozitiv conectat la internet denumit “smart”, deoarece te supraveghează și trimite către “nava mama” datele obținute. După ce am ascultat interviul am decis să îmi dezinstalez browserul Google Chrome si să instalez Firefox. Ascultă interviul și o să înțelegi de ce.
Să vă repet o replică de-a lui Fowler:
Și am aflat atâtea informații, de până și Securitatea din Germania de Est ar fi fost invidioasă pe aceste date.
Înțelegeți acum de ce Kamila Bendova, al cărei soț a petrecut patru ani închis ca deținut politic și a cărei casă era plină de microfoane, este atât de reticentă la nivelul de supraveghere pe care îl acceptăm în viețile noastre? Ea crede că suntem naivi dacă credem că aceste date nu vor fi folosite, într-o zi , împotriva noastră, fie de aceste companii puternice, fie de stat. Chiar credeți că Google, Amazon și restul nu ar oferi aceste informații statului dacă ar fi forțate de către un guvern mai autoritar ?
Regret din suflet faptul că am făcut testul ADN în urmă cu câțiva ani. M-am gândit atunci că ar fi interesant să-mi aflu originile. Acum, cea mai personală dintre datele mele personale, este stocată undeva pe acolo, proprietate a unei companii.
Soția mea a făcut și ea testul ADN așa că, în teorie, ADN-urile copiilor noștri ar putea fi și ele stocate împreună cu ale noastre. Nu și-au dat acordul pentru asta, dar e prea târziu. Nici prin cap nu ne-a trecut la momentul respectiv.
Rod DREHER
Traducere din https://www.theamericanconservative.com/dreher/our-big-silicon-valley-brothers/