Home / Educativ / Analiză incorectă politic a lui Eugen Sechila, veteran al războiului din Afganistan: “Experiența confruntării mele directe cu talibanii, m-a făcut să-i respect pentru consecvență și determinarea lor”

Analiză incorectă politic a lui Eugen Sechila, veteran al războiului din Afganistan: “Experiența confruntării mele directe cu talibanii, m-a făcut să-i respect pentru consecvență și determinarea lor”

Incorect Politic
August 18, 2021

Analiză incorectă politic a lui Eugen Sechila

Via R3Media:

În cele ce urmează vă prezentăm un articol greu, din toate punctele de vedere, pe tema fierbinte a momentului, victoria talibanilor în războiul din Afganistan.

Înainte de a citi opinia lui Eugen Sechila, trebuie să precizăm că domnia sa a participat la războiul din Afganistan în calitate de combatant al Legiunii Străine, cunoscând realitatea de pe teren de la fața locului, nu din auzite.

Putem fi sau nu de acord cu el, dar articolul merită citit. Fără alte introduceri, vă lăsăm dvs comentariile la finalul parcurgerii acestui articol ( Redactia).

Iată textul:

Afghanistan, o lecție de istorie servită în direct lumii întregi”, sau „Ce ar trebui să învățăm din victoria talibanilor” ar putea fi titlul acestui articol pe care mă pregătesc să-l scriu sub imboldul – nu atît al evenimentelor petrecute în Afghanistan în ultimele 48 de ore – dar mai ales al interpretărilor pe care buni prieteni de-ai mei, patrioți și naționaliști creștini le dau acestor evenimente.

Nu aș îndrăzni să disec aceste evenimente din perspectiva politico-militară, în primul rând pentru că nu sunt analist, dar mai ales pentru că ce mi se pare interesant de înțeles este tâlcul, noima acestor evenimente în contextul umanitătii de astăzi, care trăiește în minciună și care este gata să îmbrățișeze mondialismul ca pe singură soluție existența la problemele lumii.

Atunci cînd împărtășim în spațiul public părerile noaste despre un astfel de subiect,  ar fi bine să încercăm să analizăm situația într-o notă cât mai rece și obiectivă, detasandu-ne de sentimentalisme amorsate în mentalitatea noastră (nu numai) de industria hollywoodiană  a vremurilor, care ni-i prezintă mereu pe talibani că fiind băieții răi, americanii și coaliția NATO, evident, eroii pozitivi care instaurează democrația și-i salvează pe cei oprimați, iar teroriști sunt doar cei pe care sistemul oficial îi declară așa, etc.

Dar o analiză politico-militară cît mai completă ar implica explicarea și înțelegerea principiilor artei războiului în general, al conflictului asimetric în particular și, în fine, al conflictului din Afghanistan că și speță a conflictului asimetric, în care, de la bun început,  provocarea lansată de către cel puternic (America  și NATO) are șanse slabe de reușită, în fața unui adversar care pare slab inițial, care nu beneficiază de logistică și susținere internățională (material, diplomatic, mediatic), dar care se sprijină doar pe propriile resurse, pe propriile convingeri și credințe, care duce un război “low budget” și care are timpul de partea lui, ale cărui alianțe sunt stabilite nu pe un limbaj de lemn diplomatic, ci pe interese tangibile, concrete și firești în societățile tribale care știu și vor să supraviețuiască.

Deci, cum o astfel de analiză exhaustivă nu este realizabilă aici și nu este nici subiectul articolului acesta, mă voi limita la doar cîteva idei care ar putea să rezume politic, social și militar conflictul din Afghanistan și deznodământul acestuia.

În primul rând, trebuie știut că războiul nu este decît o continuare a politicii pe alte cai decît cele diplomatice, că el nu este un scop și o finalitate în sine, scopul real fiind doar pacea de la sfârșit și condițiile în care această va fi stabilită, eventual în urmă unor negocieri: impusă de învingători, acceptată de învinși. Victoria sau înfrângerea părților pot fi parțiale sau totale, dar scopul războiului rămâne, deci,  poziția pe care fiecare o are la masă tratativelor de la sfârșit și din care vor rezultă condițiile în care fiecare își va duce viața din acel moment.  În cazul de față, avem de-a face cu o victorie totală a talibanilor, care nu au negociat nimic cu nimeni atunci cînd au ajuns la Kabul, în față cărora nimeni nu a avut nici un argument.

Deznodământul unui conflict este consecința victoriilor sau infrângerilor operaționale și tactice de pe teren, dar mai ales a direcțiilor strategice alese de comandamentul militar și, mai mult de-atît, de analiză profundă pe care politicul și militarul au datoria să o facă înainte de se angaja într-un conflict. Putem spune, pe bună dreptate, că rezultatul acțiunilor militare (victorii sau înfrîngeri) poartă în sine germenul sădit atunci cînd ele au fost concepute, de militar și de politic. În cazul de față, infringerea suferită de americani și coaliția NATO, denotă – în ciuda serviciilor CIA, a dronelor și a sateliților – ignoranța lor despre situația reală din Afghanistan  și propria lor incoerența politică. Căci eșecul este, în primul rând, unul politic.

Încă un lucru ce merită precizat: conflictul asimetric înseamnă confruntarea dintre două forțe total diferite că formă, volum, doctrină, dotare materială. În speță, pe de o parte NATO, armata americană, Armata  Națională Afghană și pe de altă parte Talibanii, că insurgenți. Dar între cele două forțe există o entitate mai puțin activă și totuși indispensabilă obținerii victoriei: populația civilă și sprijinul pe care această îl acordă la un moment dat uneia din părți. Populația civilă va acorda sprijinul său aceluia dintre beligeranți  care îi poate garanta că poate trăi în pace și în acord cu nevoile și credințele ei.

Dar populația civilă este și cea care are cel mai mult de suferit într-un astfel de conflict; întâi, ea este pusă să aleagă cum se poziționează față de unul sau altul dintre beligeranți, asumându-și astfel cohorta de consecințe ce vor surveni la deznodământul conflictului. Un analist onest recunoaște acest lucru și faptul că o imixtiune externă în problemele unui popor  va genera, din aceste cauze,  mai multă suferință decît are pretenția că alină. Istoria recentă a lumii este plină de astfel de exemple, cînd în numele unor declarate juste cauze, occidentalii au intervenit în viață unor popoare că să le salveze de la tiranie, lăsând mai apoi populația civilă pradă sfasierilor interne și represaliilor de la sfârșit de război, iar politică americană este exemplul cel mai grăitor de cinism și ipocrizie în acest sens. Vedem rezultatele în Siria, Irak, Libia și acum în Afghanistan.   Cei care se grăbesc să-i diabolizeze pe talibani și să-i compatimeasca pe cei care au susținut coaliția pe durata conflictului, au tendința să-i exonereze pe americani și coaliția occidentală de responsabilitatea lor în toată această drama.

În ciuda “ideilor nobile” care i-au mânat pe americani în război și odată cu ei tot Occidentul, în ciuda scopului declarat de a stârpi flagelul terorismului internațional reprezentat de Al-qaida, al impactului emoțional declanșat de prăbușirea turnurilor din America, al trendului mediatic conform căruia drepturile omului și, în special, ale femeilor din Afghanistan, sunt anulate de către talibani, de la ofensivă coaliției NATO din 2001 în acest teritoriu, americanii și coaliția și regimul politic de la Kabul nu au reușit să-și atragă mulți susținători, sau să convingă populația civilă că-i pot oferi  pacea mult dorită și odată cu ea sacrosancta democrația occidentală.   Ori dacă nu ar fi așa, de ce de 20 de ani, aceste idei fermecătoare nu-și pot găși susținerea populației civile? Sau de ce nu pot fi ele implementate? Poate pentru că poporul  Afghan se identifica mai mult cu propriile valori ancestrale, mai degrabă decît cu cele importate din SUA și Occident.

Grupul etnic majoritar în Afghanistan (că dealtfel  și-ntr-o bună parte din Pakistan) poartă numele de Pashtun, iar cultură Afghana are că sinonim cultură Pashtun, sau Pashtunwali, ceea ce s-ar traduce moț a moț “Calea Afghanului” sau “Calea Pashtunului”.

Dacă este un lucru pe care decidenții politici și militari care au inițiat acest conflict ar fi trebuit să-l studieze cu rigoare, acesta este Pashtunwali, o tradiție care s-a fasonat de-a lungul timpului în sânul unui popor ce are la bază o cultură tribală, războinică, un popor care stăpânește un teritoriu aspru, dur, cu un climat aspru, cotropit de mulți invadatori de-a lungul timpului, dar nesupus și neschimbat de nimeni.  Acum, nu știu dacă citadinii din Kabul care deplâng plecarea americanilor și abdicarea regimului lui Ashraf Ghani se consideră pashtuni, dar sunt convins că talibanii se consideră pashtuni. Măcar ei știu ce sunt.

Am fost de multe ori întrebat de prieteni: „Finalmente, de ce ai fost în Afghanistan? Care este scopul acestui război?” Chiar dacă la fața locului nu mi-am putut da seama de finalitatea ascunsă a acestui conflict, de interesele lui oculte, nedeclarate lumii, în timp, am ajuns să cred că tradiția Pashtun în sine deranjează trendul occidental al democrației ipocrite și această Nouă Ordine Mondială care vrea să șteargă identitățile popoarelor și tradițiile lor. Cert, talibanii sunt relativ recenți  în istoria acestui popor, deci nu pot fi considerați exponenții ideali ai culturii Pashtun, ei nu sunt reprezentativi  100% pentru această tradiție, dar ei apar că o reacție firească a corpului social atunci cînd acesta este amenințat în integritatea lui, asemenea anticorpilor și ganglionilor în fața stimulilor infecțioși.

Personal, experiență confruntării mele directe cu talibanii, m-a făcut să-i respect pentru consecvență și determinarea lor, dar culmea, m-a făcut să părăsesc instituția statului Occidental, scârbit de ipocrizia lui. În orice caz, atîta timp cît am fost pe sol afghan, privirile civililor nu m-au făcut să mă simt un eliberator ci mai degrabă un invadator.

Deci, dragi prieteni naționaliști creștini, înainte să-i judecați pe talibani, amintiți-vă că în ciuda aparențelor, poporul Afghan cu un guvern nedemocratic taliban este poate mai stăpân pe propriile reguli de viață, cultură, tradiții, religie, resurse, decît este poporul Român, condus de o “elită”  vasală, lipsită de orice onoare, lipsită de orice empatie față de popor, de orice respect și evlavie față de eroii neamului și jertfă lor, față de tradiția Creștină și în sine de Hristos.  Și, culmea ironiei, s-ar putea într-o zi să recunoaștem, noi cei conduși de la turnul Babel din Bruxelles, că afghanii sunt mai liberi decît noi.

Într-o lume în care mai- marii capi se amuză să terorizeze planeta, să regizeze probleme și să vină mai apoi cu soluții prefabricate, să pună eticheta de terorist asupra celor care nu se conformează, într-o lume în care minciuna și sodomia ajung să fie impuse prin lege, victoria talibanilor pare să fie una autentică, necenzurată  și neregizata de nimeni, scăpată de sub hegemonia corectitudinii politice și care face notă discordantă cu un oarecare scenariu Orwelian în care marea majorității a populației pare să-și găsească locul. Ea este consecința unei stări de fapt din societatea Afghană, profund ancorată în cultură ei ancestrală, Pashtunwaly, a consecvenței războinicilor talibani și a incoerenței politice a regimului de la Kabul, artificial implementat și ținut sub perfuzii de coaliția internățională  timp de 20 de ani.

Actualmente, guvernul taliban nu are cum să placă lumii, căci stă că un ghimpe-n coasta mondialismului, nu că existența lor ar fi o amenințare la adresa acestuia la modul ofensiv, ci pentru că prestanța  și victoria lor poate fi un model pentru alții. Înclin să cred că talibanii nu au obținut victoria militară cu forța armelor, ci cu armătura internă, invizibilă, a culturii Pashtun, adevărat exemplu de reziliența socială și economică.

12 comments

  1. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

    Dacă acești oameni au obținut victoria strict pe modul lor de organizare, SUA pot să-și ia adio de la poziția globală pecare au avut-o. Este începutul sfârșitului pentru un conglomerat de state care s-au impus până acum în pole position. Adio SUA. Acum ar trebui ca oamenii serioși din State să facă o analiză a intervenției americane în Afghanistan și să stabilească cine a avut de câștigat și cine a pierdut. Noi știm răspunsul, dar lăsăm specialiștii să-și spună cuvântul. Shema Israel!

  2. De pierdut am avut noi. Franța a anuntat că o să primească 20,000 de “refugiați”. O să înceapă un nou circ.

  3. nici confruntarea indirecta prin intermediul i.e.d nu e de colea…..

  4. Poate ca atualele generatii de romani , “religios ipocrite” si scopite mintal, care si-au tradat Tara pentru libertatile sexuale si religioase oferite de occident, vor invata de la TALIBANI care este calea “REINTREGIRII, SUVERANITATII SI INDEPENDENTEI ROMANIEI!

    POATE!

    Felicitari autorului si celor care finanteaza si mediatizeaza “INCORECT POLITIC”

  5. Poate ca atualele generatii de romani , “religios ipocrite” si scopite mintal, care si-au tradat Tara pentru libertatile sexuale si religioase oferite de occident, vor invata de la TALIBANI care este calea “REINTREGIRII, SUVERANITATII SI INDEPENDENTEI ROMANIEI!

    POATE!

    Felicitari autorului si celor care finanteaza si mediatizeaza “INCORECT POLITIC”

    Virgil Ciuca
    Bucuresti
    19 august 2021

  6. Desi cele spuse de prietenul si camaradul Eugen sunt argumentate, cantarite, reflectand analiza unui om care a trait pe viu ceea ce scopitii de asa-zis “analisti politici” teoretizeaza confortabil si las in fata camerelor de luat vederi, cred ca uita un aspect important: religia islamica. Orientul Mijlociu, majoritar supus islamului, este leaganul Crestinatatii. Libanul de exemplu este in prezent cea mai veche tara crestina. Dar in prezent cu populatie majoritar musulmana. Cunoastem cu totii cum s-a impus mahomedanismul in Orientul Mijlociu. Ce facem acum? Respectam si admiram pashtunii, sunitii si siitii care or lupta pentru tara lor (vezi Afganistan, Irak, Siria) si pentru independenta dar din cand in cand mai decapiteaza un crestin-doi, care, ghinion, sunt si ei bastinasi dar au doar libertatea sa se supuna (islamului) sau sa moara? Facand o paranteza, Crestinismul Marturisitor si Martiric il intalnim acum in aceste tari atat de laudate pentru determinarea lor…determinare atat in a scapa de invadatori (da, SUA si NATO au fost niste invadatori in Afganistan), dar si in a impune la nevoie prin adevarate masacre si atrocitati religia terorista numita islam. Nu o sa admir niciodata talibanii, pentru nimic. N-am ce sa admir la islam. Rezumand, NATO vs Talibani…doua armate ale diavolului s-au infruntat, a castigat “aripa dura” sa-i zicem.

    • @Alexandru Balcu Ai ce admira la ISLAM , ai de admirat CREDINTA lor in Allah si-n invataturile lui Mahomed adica…ceva ce , fara suparare dar , nu prea gasesti la noi ” crestinii ” ! Stai linistit : nici eu nu-i am la stomac pe astia dar , din alte motive .

      • Camarade, asa ar putea fi de admirat un Genrikh Yagoda sau un Ilia Erenburg, pentru fanatismul dovedit in “religia” lor. Inteleg totusi ce vrei sa spui. Daca, de voie sau de nevoie, nu vom regasi spiritul si atitudinea primilor crestini ai secolelor I-IV, vom avea de ales intre “talibanizare” sau moarte. Sa fim macar in stare sa alegem moartea.

        • Erau poate mai aproape de talibani decât crezi. Și n-o spun peiorativ.

          https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=78&cap=2

          Vreau deci ca bărbaţii să se roage în tot locul, ridicând mâini sfinte, fără de mânie şi fără şovăire.
          9. Asemenea şi femeile, în îmbrăcăminte cuviincioasă, făcându-şi lor podoabă din sfială şi din cuminţenie, nu din păr împletit şi din aur, sau din mărgăritare, sau din veşminte de mult preţ;
          10. Ci, din fapte bune, precum se cuvine unor femei temătoare de Dumnezeu.
          11. Femeia să se înveţe în linişte, cu toată ascultarea.
          12. Nu îngăduiesc femeii nici să înveţe pe altul, nici să stăpânească pe bărbat, ci să stea liniştită.
          13. Căci Adam a fost zidit întâi, apoi Eva.
          14. Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, amăgită fiind, s-a făcut călcătoare de poruncă.

  7. Acest Eugen Sechila fost combatant al Legiunii Straine , chiar exista in realitate sau…Nu de alta dar am avut un bun amic { evident mai tanar decat subsemnatul } care a fost si el in Afganistan incepand de prin 2009 unde a si fost nenorocit de un DEI -dispozitiv exploziv improvizat si numai cuvinte de lauda n-a prea avut avut la adresa luptatorilor talibani sau…ce-or mai fi . Fireste ca , poti respecta tenacitatea si vitejia unor adversari insa , de aici si pana a le aduce…aproape laude pentru ceea ce fac , de-ai lauda pentru dorinta de-a traii ca-n secolul I si nu doar ei ci , un intreg popor de peste treizeci si ceva d e milioane este totusi ceva cale . Amicul meu , a dat vreo doua mii de euro spaga pentru a putea pleca in acel iad { ca si altii din randul Scorpionilor ,credea ca acolo-i ELdorado } iar dupa cateva luni , la Qalat a calcat cu TAB-ul peste o mina ce l-a lasat fara degetele unei maini , fara piciorul drept pana sub genunchi si fara …” ALEA ” ! Degetele …le-au reparat medicii germani de zici ca-s reale daca nu sti care-a fost treaba , iar piciorul , l-au dotat americanii c-o proteza cu care , alearga mai repede si mai bine decat mine care , am ambele membre . Cu ” ALEA ” , cu alea in schimb… Pe chestia asta , dupa ce-a revenit din acel spital german prin ianuarie 2011 , in afara de o decoratie care-i ea in sine un fel de un fel de diploma de participare plus pensia de rigoare la cei nici 32 de ani pe care-i avea , s-a ales si cu familia distrusa , caci nevasta-sa dorea ” P…a de cioban , nu razboi american ” iar el era nevoit sa-si petreaca mai toata ziua la Spitalul Militar din Bucuresti pentru a scapa de acel sindrom post traumatic . Sincer , a stat internat mai mult pe la psihiatrie decat la…comun . Acum este cat de cat bine , in sensul ca nu taraste dupa el un bocanc legat cu sfoara in rest…e bine , din acest motiv am si spus ca : AM AVUT UN AMIC . Daca-l abordezi pe tema ” experientei ” Afgane , face fix precum unchiul meu care a terminat-o cu razboiul la Stalingrad si care , decat sa-l fi pus cineva sa-si aminteasca ce-a vazut sau ce-a facut acolo , mai bine se ducea sa se-mbete si … sa vomite insa , fostul meu amic Dan Cristea , spune orice dar ma repet , doar laude n-are pentru acel loc si a oamenilor traitori acolo . Dimpotriva striga pe unde poate faptul c-a fost atat d e prost inca sa dea si spaga pentru a primii…in jur de 50 de euro pe fiecare zi de serviciu { o avere pentru noi romanii dar o mizerie pentru trupele americane sau a altor tari din acelasi NATO } pierzandu-si in schimb si sanatatea si familia . A Acesta-i motivul pentru care am intrebat daca , acel Eugen Sechila , CAMARADUL EUGEN cum al numeste Alexandru Balcu , exista cu adevarat chiar si in calitatea-i de fost membru al Legiuni Straine fiind , putea face cam orice doar sa-i laude pe afgani nu . Am vazut ca este sarcastic vis a vis de cei ce le-au impus ” stationarea ” in acea zona insa…parca-s cam trase de juvatz parerile sale . Chiar asa , eu nu-mi amintesc ca , dupa WWII militari americani , francezi , eventual sovietici { la aia era ” normal ” sa nu faca asa ceva } sa fi exprimat vreun singur cuvant prin care care sa arate respectul fatza de daruirea adversarilor germani si tenacitatea lor in lupta . Poate stie altcineva contrariul deoarece eu nu ma pretind a fi atoate si atotstiutor . Fara suparare , stimat colectiv al Incorect Politic dar aceasta este opinia mea deci , chiar nu-i necesar s a va stricati ziua din cauza ei . Am in continuare respect pentru munca dumneavoastra si chiar ma mandresc cu faptul ca , cunosc si eu niste patrioti adevarati , putini dar ADEVARATI !

  8. Cand au fost invadati, Afganii erau 12 milioane de suflete, in anul cataclismic 2021, acesti etern nesupusi sunt 38 de milioane !
    In conditiile uciderilor masive de civili nevinovati (sute de mii, milioane ?), pe parcursul unui sangeros razboi impus de “crestini”, femeile afgane au adus biruinta asupra fortelor aliate mai abitir decat determinarea talibanilor?
    Oare diplomatia occidentala nu putea gasi solutii pasnice inainte de inceperea razboiului ?

    Afganul si razboiul vaccinului

    Desigur, America n’a vrut
    Poporul afgan parea un scut
    De marile imperii mereu temut
    Trebuia supus prin foc si cnut

    Eu sunt acum Imperiul
    Grohaia Amerlocul si Nato
    Fu trimis sa implineasca telul
    Sa vare democratia cu otelul

    Nu are Europa barbati si munti
    Femei frumoase pentru mandre nunti ?
    Cuvinte-sabii, valuri de copii
    Ne’or aminti fapte de vitejii

    Planeta devenit’a Noul Afganistan
    Ne’ameninta tiranii cu vaxxuri an de an
    Lucizi si hotarati, vom birui
    Chiar daca massmedia vor turui

    Avem pe Dumnezeu si ocrotirea Lui !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *