Home / Educativ / Amăgiri suveraniste și percepții naive despre dinamica puterii

Amăgiri suveraniste și percepții naive despre dinamica puterii

Vlad Voicu
Incorect Politic
Noiembrie 12, 2024

Amăgiri suveraniste și percepții naive despre dinamica puterii

Introducere

Am tot văzut pe rețele tot felul de mesaje despre suveranitate. Ideea exprimată era cam așa: dacă suntem suverani, nu avem nevoie de cetățenie și avem voie să locuim oriunde pe pământ, fără sa fim opriți să călătorim sau să ne stabilim undeva. Alte idei similare din tabăra suveranilor e faptul că nu ai nevoie de permis de conducere să conduci un vehicul sau că nu ești obligat să plătești taxe și impozite.

Pe hârtie cel puțin una dintre idei poate avea sens: dacă știi efectiv să conduci un vehicul, îl poți conduce, permisul nu te învață cum să faci fapta în sine, dar îți “dă voie” în cadrul sistemului statal.

Căci puterea este deținută de stat, prin instituțiile de forță (Poliție, Jandarmerie, Servicii, Armată).

O percepție naivă și o realitate dură

Am auzit ideea că România este o corporație, că prin buletinele noastre e vorba de o lege a amiralității și că instituțiile de stat nu sunt înființate legal și deci nu au nicio putere.

Este o percepție naivă care vine de la oameni trecuți de 40 de ani și care mă uimește. A fi suveran ce înseamnă până la urmă?

A fi suveran înseamnă să fii capabil să produci destulă violență încât să fii lăsat în pace. Când instituțiile de forță (Poliție, Jandarmerie, Servicii, Armată) sunt ale statului, statul are monopol pe violență și poate produce mai multă decât poți tu ca individ, oricât de “suveran” te prezinți.

Dar România este o corporație, țara a fost vândută, nu există act de înființare, șamd. Așa, și? Dacă nu-ți plătești taxele vine și-ți ia casa. Dacă nu ai permis de conducere te arestează.

Adevărata Putere: Frica și Violența

Puterea nu constă în legalitatea documentelor de înființare, ci în pistolul de la brâu, în baston și în dispozitivul de jandarmi care este trimis să te pună la pământ.

Puterea mai constă în FRICĂ. Nu mă opun pentru că vin jandarmii să mă pună la pământ, eu sunt un simplu individ neînarmat, iar ei sunt un dispozitiv, deci mă supun.

Dinamica fricii funcționează astfel: Când instituțiilor de forță le e mai frică de regim decât de popor, ele vor acționa ca forțe de represiune împotriva poporului, iar când le e mai frică de popor decât de regim, ele vor acționa ca pârghie de răsturnare a regimului. Așa a fost mereu.

Acuma dacă ar ieși un milion de români în stradă, toți hotărâți să preia puterea cu prețul vieții, mărșăluind indiferent de câte gloanțe se trag asupra lor, pășind peste trupuri și cucerind Palatul Parlamentului, atunci putem vorbi despre o formă de exercitare a puterii. În acest caz utopic, instituțiile de forță ar depune/întoarce armele și s-ar alătura poporului de frică.

Dar nu vom vedea asta prea curând. De ce? Pentru că sistemul este expert în a dezbina și a învrăjbi diferite categorii sociale. Totodată experimentul covid-19 ne-a arătat cât de supuși și fricoși sunt cetățenii, cât de puțini au ieșit în stradă atunci când drepturile le erau încălcate sau când hârtia aia igienică numită Constituție a fost murdărită de curul politicienilor.

Concluzie

Nu ne ajută să ne amăgim cu pseudo-suveranitate.

Mai bine privim situația cu luciditate și constatăm realitatea așa cum este ea.

Acesta este primul pas în a putea face ceva pentru a o schimba.

Vlad VOICU

3 comments

  1. În sfârşit, cineva care nu trompetează tâmpenii!

  2. “Mai bine privim situația cu luciditate și constatăm realitatea așa cum este ea.”
    Cel mai greu lucru. Când i-am explicat maică-mii că din moment ce i se poate lua casa sau mașina dacă nu plătește impozitul, nu e proprietara lor, reacția a fost “nu e așa”. Cum e mema aia: “I can’t even”…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *