Incorect Politic
Septembrie 5, 2020
Via ActiveNews:
Academia Română a anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă, hotărârea de a organiza o dezbatere la nivel național pe tema tehnologiei 5G, cu participarea tuturor factorilor implicați, menționând că instituția nu se opune implementării noilor tehnologii, ci dorește să fie luat în considerare principiul medical al prevenției înainte de trecerea la utilizarea lor pe scară largă.
„Academia Română a lansat în data de 27 august 2020 un comunicat de presă în care atrăgea atenția că utilizarea pe„ termen lung a tehnologiei 5G poate avea efecte negative asupra sănătății oamenilor. Tema, așa cum precizam, este sensibilă la nivel mondial și a generat și continuă să genereze dezbateri în comunitatea științifică internațională.
Comunicatul nostru a fost gândit ca o invitație către întreaga societate românească (specialiști, factori de decizie, mediul economic, corpul medical și întreaga populație), pentru ca împreună să analizăm și să ajungem la niște concluzii utile fiecăruia dintre noi.
Comunicatul a stârnit controverse, ignorându-se faptul că Academia Română a solicitat o analiză a impactului utilizării pe termen lung, deci ca urmare a expunerii de lungă durată a populației la radiațiile emise de aceste tehnologii. Studiile au menirea să trateze într-o manieră echilibrată avantajele și dezavantajele acestor tehnologii și să evalueze potențialul de risc asupra sănătății. Academia Română nu se opune implementării noilor tehnologii, ci dorește să fie luat în considerare principiul medical al prevenției înainte de trecerea la utilizarea lor pe scară largă.
Precizăm că decizia conducerii Academiei Române de a retrage comunicatul de pe site-ul instituției a fost luată ca urmare a hotărârii de a prelua inițiativa organizării unei dezbateri la nivel național, cu participarea tuturor factorilor implicați și elaborarea unui document comun.
Tema impactului tehnologiilor 5G asupra sănătății oamenilor, alături de subiecte precum impactul evoluției tehnologiei informației și comunicațiilor asupra omului și societății, schimbările climatice, sistemul de educație contemporan și raportul dintre învățământul on-line și educația în clasă, se încadrează în seria de probleme majore ale societății pe care le-a abordat în ultima perioadă Academia Română”, a transmis, miercuri, 2 septembrie 2020, Biroul Prezidiului Academiei Române, pe pagina web a instituției.
Această inițiativă a fost salutată de Asociația Pro Consumatori, care solicită Biroului Prezidiului Academiei Române să stabilească în cel mai scurt timp posibil data dezbaterii naționale pe tema impactului tehnologiei 5G asupra sănătății populației.
APC România consideră că urgența dezbaterii cu toți actorii, factorii de decizie din cadrul instituțiilor statului și reprezentanții societății civile este imperios necesară având în vedere și anunțurile făcute de operatorii de telefonie mobilă cu privire la furnizarea de servicii 5G în orașele mari ale țării.
„Având în vedere inițiativa Academiei Române și îngrijorările care există în multe țări europene cu privire la riscurile implementării tehnologiei 5G, de exemplu Belgia și Elveția au oprit orice demers legislativ și tehnic referitor la tehnologia 5G, Guvernul României trebuie de îndată să oprească orice demers legislativ în direcția realizării unor facilități de natură fiscală și administrativă pentru operatorii de telefonie mobilă care oferă servicii 5G. De asemenea, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) trebuie să înghețe pe perioadă nedeterminată licitația pentru alocarea drepturilor de utilizare în benzile de frecvență (700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz) destinate implementării tehnologiei 5G. România ocupă în prezent locul 2 la nivel mondial în privința raportului calitate preț pe servicii de telecomunicații oferite consumatorilor, afirmația aparține președintelui ANCOM, așa că nu se justifică din niciun punct de vedere implementarea tehnologiei 5G la nivel național. Totodată, solicităm ANCOM-ului să retragă operatorilor de telefonie mobilă licența de operare pentru 5G”, a explicat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.