Sterie Ciumetti
Incorect Politic
August 16, 2018
Într-o perioadă în care doctorii s-au transformat în profitori și jurământul lui Hipocrate a fost înlocuit cu închinatul la Vițelul de Aur, sănătatea devine un lux pe care nu mulți și-l permit.
Am auzit cu toții povești despre cozi interminabile pe care poți să le sari dacă pui niște bani în halatul care trebuie, am auzit relatări (eu chiar de la bunici) despre pensionari ignorați efectiv de personalul medical, fie că vorbim despre medici, asistente, sau chiar brancardieri, personal care îi bagă în seamă pe pacienți doar după o mică atenție (a se citi “mită”).
Ce să mai vorbim despre aprovizionare, unele spitale de stat nu au nici măcar fașe. Degeabă plătești CAS, spitalul te pune să-ți cumperi singur fașe.
În condițiile actuale, existența unor clinici care își iau în serios jurământul și nu condiționează tratarea pacienților pare un vis…care totuși s-a adeverit.
Policlinica fără plată este un astfel de proiect, unic în România, care are nevoie de sprijin pentru a continua să funcționeze:
Descriere
Din momentul înfiinţării, 19 martie 1994, Policlinica fără plată oferă gratuit pacienţilor: consultații medicale în 15 specialități (cardiologie, chirurgie, dermatologie, endocrinologie, ginecologie, medicină internă, medicină generală, nefrologie, neurologie, oftamologie, O.R.L., ortopedie, pneumatologie, psihiatrie, psihologie).
Medicii policlinicii consultă fără a fi remunerați pentru actul medical.
Policlinica mai oferă tratamente (mici intervenţii chirurgicale, pansamente, aerosoli, spălături auriculare, injecţii, infiltraţii, perfuzii) şi examinări medicale (ecografii abdominale, ginecologice, tiroidă, părţil moi, EKG, măsurarea tensiunii arteriale, determinarea glicemiei).
Pacienţii primesc medicamente gratuite, pe reţetele eliberate de medicii Policlinicii.
Scopul proiectului
360.000 lei – pentru sustinerea pe o perioada de un an a costurilor de funcţionare ale Policlinicii, ca pacienţii noştrii să poată beneficia în continuare de consultaţii şi medicamente gratuite.
Cui donez?
Beneficiarii Policlinicii fără plată sunt şomeri, pensionari, persoane fără loc de muncă, persoane cu handicap sau persoane din alte categorii dezavantajate, persoane fără adăpost şi persoane fără asigurare medicală.
De ce să donez?
Policlinica fără plată este unică în România. Oferă servicii medicale şi medicamente GRATUITE.
Pentru a vă forma o idee despre amploarea activităţii Policlinicii, în anul 2017, am au fost efectuate 2090 de ore de voluntariat; medicii au oferit 7852 de servicii medicale pentru 1744 de persoane.
Au fost eliberate gratuit medicamente pe 3122 de reţete.
Nu e de mirare că această binecuvântare vine din partea unei asociații creștine (în sfârșit un ONG cu rost), care a început proiectul în 1994.
ONG – Fundatia “Familia Sfanta”
Fundația şi-a început activitatea sa cu proiectul: „Policlinica fără plată” în anul 1994, la iniţiativa unui grup de medici. Tot în 1994, a luat fiinţă un alt proiect: Asociaţia caritabilă „Familia carităţii”, ai cărei beneficiari erau cu precădere copii orfani cu dizabilităţi şi deficienţe de vedere şi familii sărace şi numeroase. Timp de 6 ani, aceste activități s-au desfășurat într-un apartament de bloc.
În anul 1996, Surorile Doctrinei Creştine din Luxembourg, apreciind activităţile Fundaţiei, au început să o susţină prin donaţii şi au finanţat construirea unei clădiri moderne, pentru o funcţionare adecvată a Policlinicii. Activitatea curentă a Fundației este asigurată de un număr minim de angajați, cu sprijinul mai multor voluntari.
Motivaţia acestei oferte generoase se regăseşte în caritatea creştină. Fundaţia se susține financiar prin donații.
Adresă:str. Moţilor nr. 32, Cluj-Napoca, 400001
Telefon:Contact:Website: