Home / Uncategorized / Ziua Educației NU Impresionează pe Elevii din România

Ziua Educației NU Impresionează pe Elevii din România

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Octombrie 4 spre 5, 2017

Elevii sunt obligaţi să meargă la şcoală cu ocazia zilei de 5 octombrie, Ziua Educației (Internațională cică).

Excepţie fac cei din Bucureşti, Giurgiu şi Brăila.

Zvonurile spun că aceștia sunt mai șmecheri.

Realitatea.net:

Ziua Educatiei 2017. De asemnea, ziua de 5 ocotombrie reprezintă un moment de reiterare a semnării în 1966 a recomandărilor UNESCO/ILO referitoare la statutul profesorului. În acel an au fost stabilite drepturile şi responsabilităţile profesorilor, standardele internaţionale pentru educaţia continuă, integrarea în câmpul muncii, condiţiile de predare şi învăţare.

Ziua mondială a educației (Journée mondiale des enseignants / World Teachers’ Day), marcată în fiecare an la 5 octombrie, are ca temă, în 2016, “Să-i prețuim pe profesori, să le îmbunătățim statutul”, potrivit site-ului unesco.org. În acest an, Ziua mondială a educației se serbează pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă (adoptată de ONU în septembrie 2015), care garantează o educație de calitate.

Am stat de vorbă cu elevi din Teleorman, București și Timișoara, pentru a afla ce cred ei despre Ziua Educației.

Alexandru, elev în Teleorman, clasa 7-a.

Sterie: Bună Alexandru, ce explicaţie ţi-au dat profesorii pentru faptul că trebuie să mergi mâine la şcoală?

Alexandru: Păi fiindcă directorul meu e tata, mi-a zis că mâine în loc de ore normale facem activităţi distractive şi că trebuie să venim la şcoală. Ceea ce a supărat clasa mea. P.S. la 5:30 scăpăm. Doamna de mate ne-a mai zis să facem o frunză din carton pentru un copac de educaţie (în frunză un citat de şcoală).

Sterie: Ce alte activităţi distractive aveţi?

Alexandru: Păi la şcoală altfel făceam sport, cu crete colorate, ne uitam la amfiteatru la filme. Dar orarul meu de mâine e aşa: Engleză, Chimie, Franceză, Muzică, Geometrie, Religie. Deci nu ştiu cum o să fie mâine.

Sper să fie calm, pe lângă că scap numai la 7 în afară de vineri.

Sterie: Aveţi ore de dupamasa?

Alexandru: Da de la 1-7. Cel mai naşpa lucru e că nu mai ne lasă pe niciun copil să facem de serviciu pe şcoală.

Sterie: Dacă ai putea transmite un mesaj ministrului educaţiei, ce i-ai spune?

Alexandru: Să nu mai fie comunist style, să fie oarecum mai avansat, şi dacă putem, ca cel finlandez.

Sterie: Ce îţi place la cel finlandez?

Alexandru: Faptul că copilul poate să-şi aleagă ce vrea să studieze. Nu e obligat să studieze ce e pus. Profesori sunt calmi. Orele sunt calme în general.

Sterie: O ultimă întrebare cum văd părinţii tăi activităţile de ziua educaţiei?

Alexandru: Mama PSD-istă şi tată la fel. Aşa cred eu.

Sterie: Mulţumesc pentru interviu.

Alexandru: Cu plăcere.

Silviu, elev din București, clasa a 8-a.

Sterie: Cum te simţi că în România se sărbătoreşte Ziua Educaţiei şi cum te afectează pe tine ca elev?

Silviu: Sincer, poate sună puţin superficial dar orice “sărbătoare” care mă scapă de 6 ore de stat pe scaun aproape degeaba e o bucurie, dar dacă stai să te gândeşti puţin e absurd, dar sistemul educaţional românesc ţine de altă discuţie. Probabil cel mai popular răspuns la această întrebare, te asigur că majoritatea elevilor îţi vor răspunde similar.

Și aş mai adaugă ceva, nu e o “sărbătoare” naţională , singurii elevi care au o zi liberă sunt cei din municipiul Bucureşti(cazul meu), Giurgiu şi Brăila, tu tragi concluziile.

Sterie: De ce crezi că nu e la fel pentru toate liceele, cu ce sunt mai speciale Giurgu, Brăila şi Bucureştiul?

Silviu: Păi nu e chiar aşa, ceilalţi vor merge la şcoală dar nu vor face ore, cel puţin aşa am înţeles din media şi de la un prieten, posibil să fie o proastă organizare (ca întotdeauna) sau cine ştie ce alte interese sunt la mijloc dar asta cred că mai bine o analizezi tu. Din punct de vedere obiectiv cu toții am pierdut nişte ore care nu trebuiau pierdute.

Sterie: Dacă ai putea să-i transmiţi un mesaj lui Liviu Dragnea şi ministrului educaţiei, ce le-ai spune?

Silviu: Decât să ne îndulciţi amarul cu zile libere mai bine reparaţi sistemul educaţional.

Sterie: Ce ar putea face elevii pentru a aduce în prim plan problemele sistemului educaţional? Sau ce consideri tu că s-ar putea face din partea voastră?

Silviu: Păi cred că nu mai e nimic de arătat în privinţa sistemului educaţional, rezultatele de la bac/examene sunt din ce în ce mai mici, se ştie că este prost dar nu se iau măsuri. Una dintre probleme e lipsa manualelor şi faptul că cele care sunt nu corespund cu programa iar mai nou nu avem voie nici cu auxiliare deci cred că primul pas spre o educaţie mai bună e un sistem stabil.

Sterie: Și o ultima întrebare, tu ce vei face în Ziua Educaţiei?

Silviu: Absolut nimic, singura diferenţă între ziua de miercuri(azi) şi ziua de joi(mâine,ziua educaţiei) e că nu o să merg la şcoală, şi sunt absolut sigur că cei care vor merge nu vor face absolut nimic special cu ocazia acestei “mari sărbători”, nu are nicio semnificaţie.

Sterie: Îți mulțumesc pentru interviu.

Silviu: Plăcerea a fost de partea mea.

 

Diana, elevă în Timișoara. Clasa a 10-a.

Sterie: Este primul an în care aveţi parte de Ziua Educaţiei?

Diana: Nici nu ştiam de ziua asta, în Timişoara niciodată nu a fost aplicată în şcoli. Fix azi profesoara ne-a explicat de ce nu avem şi noi, dar fiindcă explicaţia era cam vagă, nu prea am înţeles.

Sterie: Să înţeleg că mâine veţi face ore normale ca în orice altă zi de şcoală?

Diana: Exact, ore normale. Am auzit că unele şcoli fac activităţi în timpul orelor. Dar nu sunt sigură dacă e adevărat.

Sterie: Ţie ce impresie ţi-a făcut apariţia acestei Zile a Educaţiei (aparent Internaţională) ?

Diana: Nu am nicio opinie față de ziua asta în particular…Am auzit că are legătură cu stabilirea drepturilor şi a responsabilităţilor unui profesor…interesant, dar de ce ar trebui să aibă o zi specială?

Sterie: Ar fi interesant să fim observatori invizibili în timpul şedinţelor de guvern, am afla multe chestii. Dacă ai putea trimite un mesaj către Liviu Dragnea şi către ministrul educaţiei, ce le-ai spune?

Diana: Ce le-aş spune ar trece printr-o ureche şi iese pe altă, nu le pasă dar tot o să spun ceva. Şcolile sunt într-o situaţie jalnică, sistemul de educaţie este foarte prost. Am auzit de mulţi tineri care se plâng “de sistem” doar să se plângă, DAR este adevărat, şcoala nu este deloc construită pentru interesul copilului, îi băgaţi în instituţii reci, cu robinete fără apă caldă, vechi şi rupte , le băgaţi materii în ei din care nu sunt interesaţi, ei fac şcoală şi tot ajung deabia deabia să-şi primească serviciu. Am cunoştinţe personale, facultăţi făcute cinci, din care a ajuns să lucreze ca menajeră în spital. Rareori găseşti profesori de care să-ţi placă, relaţia dintre elevi cu profesori, mai ales din liceu, este tot de “copil-adult”, ceea ce nu este un lucru rău în mod necesar dacă sunt în clasele 1 până la…5.

Faptul că nu poţi comunica cu un profesor nu lasă niciun fel de spaţiu de discuţie între elev-profesor. Poate să existe un uşor echilibru dintre disciplină şi prietenie dar mulţi nu ştiu de asta. Nu cer mai mult decât o mică atenţie tovarăşii mei, eu aştept cu drag.

Sterie: Să încheiem interviul cu o întrebare simplă, tu ce vei face mâine de Ziua Educaţiei?

Diana: Uh, nimic probabil o să mă uit la multe articole despre Ziua Educaţiei după o zi normală de şcoală.

Sterie: Bine Diana, îţi mulţumesc pentru interviu.

Diana: Mersi şi ţie ^.^

Ziua Educaţiei

Concluzie

Sunt elevi foarte isteţi care au idei pentru îmbunătăţirea sistemului, idei care se tot exprimă, dar nu sunt niciodată aplicate de către politicienii din guvern.

Sistemul e bătrân, spiritual în paragină, proptit pe grinzile putrezite ale comunismului.

Inevitabil se va prăbuşi în negura istoriei.

Oameni noi trebuie să clădească un sistem nou, bazat pe valorile pe care ar fi trebuit să se bazeze regimurile de după 1945, pe valorile formulate de către elita intelectuală a perioadei interbelice.

Acea elită este lumina inspiraţiei noastre, a celor care cred în destinul victorios al neamului român.

Trăiască România Biruitoare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *