Home / Internațional / În întreaga lume ni se opune aceeași conspirație monolitică și nemiloasă

În întreaga lume ni se opune aceeași conspirație monolitică și nemiloasă

Carolina Gunderode
Incorect Politic
August 5, 2023

În întreaga lume ni se opune aceeași conspirație monolitică și nemiloasă

În întreaga lume ni se opune aceeași conspirație monolitică și nemiloasă

„ În întreaga lume ni se opune aceeasi conspirație monolitică și nemiloasă, care se bazează în primul rând pe mijloace ascunse pentru extinderea sferei sale de influență – pe infiltrare în loc de invazie, pe subversiune în loc de alegeri, pe intimidare în loc de libera alegere, pe gherile de noaptea în loc de armate în timpul zilei.

Este un sistem care a recrutat resurse umane și materiale vaste în construirea unei mașini strânse, foarte eficiente, care combină operațiuni militare, diplomatice, de informații, economice, științifice și politice.

Pregătirile sale sunt ascunse, nu sunt publicate. Greșelile sale sunt îngropate, nu titrate.

Dizidenții săi sunt eliminați, nu lăudați. Nicio cheltuială nu este pusă in discutie, nu se tipărește niciun zvon intern, nu este dezvăluit niciun secret intern. Ea conduce Războiul Rece, pe scurt, cu o disciplină pe timp de război pe care nicio democrație nu ar spera sau ar dori să o egaleze”. ~ John F. Kennedy

Evaluarea exactă si realistă a tuturor valutelor internationale este calea spre cele mai echitabile tranzactii ce se vor putea efectua in moneda fiecărei tări.

Conspiratia monolitică mondială amintită de J.F.Kennedy, care a profitat si abuzat folosind dolarul, va trebui mai devreme sau mai tarziu in mod pasnic sau nu să se alinieze noii ordini mondiale multipolare.

Despre acest subiect pomeneste si articolul “Ordinea Lumii În Secolul Chinei – Opinii” a lui Andrei Marga, din 22/07/2023 – https://www.cotidianul.ro/ordinea-lumii-in-secolul-chinei pe care l-am citit cu multă plăcere si interes.

Se pare ca aici talentul literar speculativ al domnului profesor Andrei Marga intrece abilitatile sale de a rezona filozofic, asa cum pretinde cand are ocazia.

Literatura rareori a fost un ghid expert in viata socială, exemplele aratate erau mai mult pentru contemplatie si inspiratie. Sofistii au fost cei care au folosit totusi literatura pentru a influenta in favoarea intereselor particulare ale kabbalei bancare si nu in interesul individului sau a natiunilor.

Incepand cu mișcarea romantică în literatura și cultura europeană; a inceput să se folosească de o proză luridă, cu imagini colorate și emoții intense pentru a pune în discuție puncte de vedere care sunt deseori orice dar explicite, menite să stoarcă emotii puternice si gratuite. Totul este emotia … ceea ce se cultivă intens acum in toate societătile, căci prin emotie masele pot fi manipulate mai usor si mai eficient.

Filozofia conceptualizand situatiile de viată, le aduce la starea abstractă unde nu mai pot fi speculate si manipulate de sofisti, ea propune modele de gandire si nu retete personale de urmat orbeste.

Da, “dezordinea ce a dominat in deceniul anterior”, cum arată domnul Marga, a fost o iesire din cercul strans in care hiperimperialismul bancar ajuns fără solutii la problemele pe care si le-a creat singur[e.g. tiparirea de dollari in cantitati enorme, el fiind deja o moneda fiat]. Degringolada s-a creat in scopul derutării clientilor bancari, care tebuiau să se uite la pericolele reale sau false indicate de mass-media si pentru a nu fi preocupati de marasmul financiar, economic, social si in special moral ce se produce sub ochii nostri.

E păcat ca aceste societăti occidentale nu au de gand să lase in urma lor o cultură de inaltă clasă in evolutie, asa cum a am cunoscut-o pană acum un deceniu, măcar o amintire care sa facă generatiile viitoare să pomenească cu respect de aceste natiuni occidentale. Au deformat si distrus tot ce era mai frumos si mai valoros in toate fibrele acestei culturi, atacate cu kontrakultur.

China, ea a fost desemnată ca cea mai periculoasă cauză a disfunctionalitătii sistemului financiar economic international, uzat de hiperimperialismul bancar. Ura uneste cel mai usor părtile intr-o cauză imorală unde razbunarea este satisfactia chiar si dacă nu aduce si solutia situatiei.
Alegerea inamicului si a vinovatului s-a facut cu o propagandă condusă dupa toate regulile talmudice de catre kabbala financiară, care detine media internatională.

China prin principiile ei benigne de promovare si intretinere a relatiilor externe, de ne implicarea si ne interventie in situtia internă a partenerilor comerciali si culturali, nu poate in realitate constitui un pericol si nu merită ura provocată in cel mai perfect stil kabbalist.

A considera doar premisele propuse de mafia technocrat-bancară ca să ajungem la aceiasi concluzie falsă propusă de bankeri este o pierdere de timp.
Indiferent unde ne indreaptă privirile aparatul de propagandă prin mass-media lui, nu putem sa nu observăm ca de fapt cauza principală a prabusirii ce urmeaza a sistemului hiperimperialist bazat pe “ordinea bazată pe reguli”, este Dollarul, el a ridicat Imperiul bancar să poată impune Pax Americana, Dollarul supra tipărit si supraevaluat, duce la căderea lui inevitabilă si definitivă si odată cu el a hiperimperialismului profetită incă de la inceputul secolului XX, dar de pe premise gresite.

Atata timp cat tările au posibilitatea de a face comert in moneda lor natională aceste monede nu vor mai fi controlate si sub apreciate de cele 3 agentii de rating care de fapt sunt parghia care fixează arbitrar rata de schimb valutar, mereu in favoarea Dollarului.
Valutele nationale iesite de sub parghia devalorizarii exercitată abuziv de cele 3 agentii de rating: Standard & Poor’s (S&P), Moody’s si Fitch Ratings, vor dobandi o valoare/putere de cumpărare sporită. Dollarul care nu mai are nimic in spatele său, nu mai este de mult Petro-Dollar, va ajunge să nu valoreze mai mult decat hartia si tusul pe care le contine bancnota.

Se vehiculeaza frecvent pe media de “inalti ultraspecialisti in finante” că nu doar dolarul dar si celelalte valute, ale celorlalte tari sunt la fel valute fiat, căci dacă nu au acoperire in aur, nimic nu mai este in spatele lor.
O minciună criminal de periculoasă care poate să deruteze lumea si să o facă să nu mai aibe un punct de referintă al valorilor.

Orice valută, in mod corect, se tipareste astfel incat valoarea scoasă pe piată acoperă valoarea produselor in circulatie, făcand astfel tranzactiile posibile si stabile, guvernul mai poate emite valuta intr-o oarecare proportie cu resursele minerale si energetice ale tării.
S-a demostrat recent, după sanctiunile drastice si ilegale aplicate Rusiei si a izolării ce s-a sperat să se producă, că resursele si produsele sunt oricand si oriunde mai avantajoase, mai cerute/necesare si mai apreciate decat banii care au devenit un instrument de sanctionare arbitrară.

Alinierea economiilor țărilor BRICS la un standard de aur ar face posibilă reducerea schimburilor monetare și ar lăsa fiecărui stat teoretic posibilitatea de a-și menține politicile economice prin intermediul băncilor sale de stat. Dar India și China sunt în esență importatoare de materii prime, pe când Rusia și Brazilia sunt exportatoare.

Deci unele dintre țările BRICS ar acumula „noua monedă” comună, pe când alții trebuie să-și cheltuiască aurul pentru a obține aceste materii prime si resuse minerale sau energetice. Acest lucru ar duce rapid la un dezechilibru financiar care ar prejudicia proiectul unei astfel de monede unice.

Tările BRICS nu dezmint existenta unui proiect de emitere de “nouă monedă”, poate ca să vadă ce impedimente mai găsesc euroatlanticii să pună acestei idei, dar de fapt proiectul poate considera aurul doar ca punct de referintă in aprecierea celorlalte monede si raportul să fie una din referintele considerate de algoritmul ce va calcula raportul intre monezi pentru efectuarea tranzactiilor.

Tranzactarea in monedele nationale, care vor fi reevaluate de acest sistem de referinte, controlabil si transparent pe care il are in calcul algoritmul va face ca toate tările sa fie participanti egali, cu drepturi si obligatii egale la mentinerea unei ordini multipolare de cooperare si intrajutorare, căci este posibil.

Nu va exista nicio monedă BRICS iminentă, modelul teoretic se află abia în fazele inițiale de dezbatere, iar liniile de detaliu nu au fost încă definite.
Abordarea BRICS+ va evolua de la mecanisme îmbunătățite de decontare transfrontalieră – lucru pe care l-a subliniat toată lumea, de la Putin la șefa Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, până la o nouă monedă teoretică mereu perfectabilă.
Acesta va fi un instrument comercial mai degrabă decât o monedă suverană precum euro. Aceasta va fi concepută pentru a evita dolarul american în comerț, inițial între națiunile BRICS+ și va fi capabilă să ocolească cu success si ecosistemul hegemonic al dolarului american.

Dolarul a debutat dupa al Doilea Razboi Mondial ca o valută acoperită in aur, insă datorită speculatiilor bancherilor interni si internationali, aurul a ajuns in reserve private, iar statul American a ramas cu trezoreria goală si aurul a trebuit scos in 1972 din acoperirea dolarului. Pentru a se evita criza mortală a dolarului, in intelegere cu Arabia Saudita, cel mai mare producator de petrol la acea vreme, s-a convenit ca dolarul să fie acoperit in petrol.

Dar se impunea si reciproca, toate vanzările de petrol să se efectueze doar in dolari, radicand din nou dominatia dolarului la cote greu de suportat de micile natiuni.
Petrodolarul este incă o dovadă că ceea ce este in spatele valutei respective aduce increderea si valoarea de circulatie a valutei respective.

Prăbușirea sistemului monetar de la Bretton Woods, dizolvarea FMI și a Băncii Mondiale, disparitia inutilelor si arbitrarelor agentii de rating și abandonarea totală a euro și a dolarului ca monede de rezervă globale sunt iminente.
Lumii occidentale nu-i place să se formeze noua ordine mondială, bazată pe parteneriat și respect reciproc. Dar dacă în urmă cu o jumătate de secol Occidentul își putea dicta cu adevărat voința umanității, acum acest lucru nu va mai funcționa.

Momentul cheie al căderii catastrofale a dolarului se va produce atunci cand yuanul chinezesc se va desprinde de imperecherea cu dolarul(pegging), cand China va cere SUA să-i cumpere produsele sale in Yuani!

Căderea dolarului va duce la falimentarea a foarte multe bănci particulare si la necesitatea statelor de a infiinta si dezvolta bănci de stat si să nu se mai admită functioarea si existenta băncilor particulare parazite bazate pe un incontrolabil profit. Activitatea bancară, in băncile exclusiv de stat, se va desfășura într-un spirit de serviciu public, altul decât doar pentru profit. Va fi o profesie onorabilă si nu o afacere implicată în speculații, ilegalitati si crime financiare.

Dacă punem impreuna cele trei mari organizatii care vor să se dedolarizeze BRICS, SCO si RCEP avem: 40 tari, 61% din suprafata terestră a globului, 46% din GDP-ul global, 58% din populatia globului, 53% din tranzactiile internationale etc. GDP-ul acestor organizatii este formal scăzut tocmai din cauza supraeveluarii exagerate a dolarului facută fortat de cele 3 agentii, dar cand dolarul va atinge adevarata lui valoare de cumparare procentajul GDP va fi cu totul schimbat in favoarea natiunilor celor trei organizatii, ce detin productii si resurse immense.

Aceste state încearcă să scape de sub tutela occidentală și, mai presus de toate, să-și reducă dependența de dolar: răsună din ce în ce mai tare apelul la trecerea în comerț, la calculul monedelor naționale la adevarata lor putere de cumpărare, după un algoritm care să asigure paritatea echitabilă a valutelor si puterea lor de cumpărare si nu prin paritatea la dolar impusă de cele trei agentii de rating.

Folosirea universală a acestui algoritm de calcul valutar si folosirea monedelor nationale in toate tranzactiile internationale face să nu mai existe necesitatea existentei unei monede recunoscute international, deci nici dolarul si nici altă monedă nu va mai fi necesară. Din acest motiv BRICS, prin banca sa, nu a trecut la emiterea unei asemenea monede.

Curand in tranzactiile internationale, cel putin la inceput in BRICS, se va folosi un algoritm care va calcula cotitatea, ratingul, fiecarei valute, bazat pe date reale si controlabile, iar cele 3 agentii de rating, manuite de rothschildzi nu vor mai fi luate in consideratie de tările din afara clubului occidental. Cand valoarea valutelor va fi la cote cat mai reale, micile valute vor străluci după meritul lor, dar si dolarul, euro si yenul vor fi la valoarea scăzută care o merită pe drept.

Rusia a stabilit deja calcule în monedele locale atât cu China, cât și cu India. Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a îndemnat națiunile în curs de dezvoltare să înlocuiască utilizarea dolarilor pentru comerț și in rezervele internaționale, cu monedele naționale respective.

Multe tări au trecut la revigorarea sau renasterea monedei nationale si interzicerea circulatiei dolarului pe plan intern. Ministerul de Interne al Irakului a anunțat recent interzicerea utilizării dolarului american în tranzacții personale și comerciale interne, o mișcare care vizează întărirea dinarului irakian, moneda națională a țării.

Cu o lună inainte de summitul de la Johanesburg, cand se va discuta admiterea in BRICS la diverse nivele de membru a peste 40 de tari, ministrul bolivian al Economiei, Marcelo Montenegro, a declarat, într-o conferință de presă săptămâna aceasta, că țara sa urmează „un model la nivelul comerțului internațional, care generează o creștere progresivă a utilizării yuanului în comerțul exterior”.

„Pentru a extinde în continuare întreaga gamă de relații comerciale și economice, este important să trecem la monedele naționale cu mai mult entuziasm, inclusiv rubla, în decontările financiare privind tranzacțiile comerciale”, a spus Putin în sesiunea plenară a summitului Rusia-Africa din iulie 2023.

Thomas W. Pauken II, consultant expert în afacerile Asia-Pacific și commentator geopolitic, a declarat că yuanul este o investiție bună pe termen lung față de dolar – care își pierde statutul de monedă comercială și de rezervă dominantă la nivel mondial.

Renminbi, yuanul, a câștigat încet teren față de dolarul american în ultimele luni, în cea mai recentă creștere din ani de fluctuație.
Acest lucru vine pe fondul unei tendințe de economii emergente care decontează tranzacții bilaterale în propriile monede, mai degrabă decât în dolarul american, care a dominat comerțul global de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Tendința de dedolarizare nu se referă doar la scăderea valorii dolarului sau la utilizarea acestuia mai rar, ci la ideea că dolarul, care era odată cunoscut drept cea mai puternică monedă din lumea noastră, pe care întreaga lume a avut-o întotdeauna. de care depindeam, acum se devaluează”, a subliniat Pauken.

Pe de altă parte cand dolarul incetează de a mai circula in tări străine, el se va intoarce acasă si va produce o mare cădere a puterii de cumpărare oricat de mult ar incerca bankerii să previna acest tsunami bancar. Este reversul retetei care au practicat-o bankerii cand au tipărit in enorm exces dolari, dispersandu-i in lume si desfiintand monede nationale doar ca să rămana in circulatie in acele tări si să nu mai revină vre-o dată acasă. Un bun exemplu este Ecuador care de peste 35 de ani si-a pierdut moneda natională, cei tineri nici nu stiu macar ce monedă a avut candva tara lor.

Occidentul va avea o tranziție lină spre multipolaritate sau o perioadă de instabilitate și potențial conflict si asta va depinde în mare măsură de modul în care factorii de decizie politică occidentali răspund la conditiile politicii Internationale unde Pax Americana si „ordinea bazată pe reguli”- un impuls occidental de a domina globul, nu mai pot functiona.

Occidentul, de-a lungul istoriei sale coloniale, a practicat și perfecționat interpretarea și povestirea/prezentarea selectivă a evenimentelor, alegând să se înfățișeze ca inițiatorul civilizației moderne și o forță de ghidare binevoitoare. Acest lucru se schimbă acum; tehnologiile informaționale, cum ar fi internetul și rețelele sociale, au rupt monopolul asupra informațiilor și istoriei deținute cândva de instituțiile occidentale de control (companii media, universități, edituri de carte și altele).

În consecință, oamenii din întreaga lume recunosc că istoria nu se mai limitează la interpretarea occidentală, inclusiv proiecția ei de bunăvoință.
O componentă semnificativă a acestui fapt a fost eșecul frecvent al Occidentului de a-și recunoaște propriul trecut imperfect. În ciuda faptului că a amplificat greșelile percepute ale altora, a tăcut cu privire la propriile momente neplăcute. Națiunile occidentale au, de asemenea, probleme în a admite greșelile și intențiile contemporane.

Națiunile non-occidentale pot clarifica si afirma acum că propriile lor țări și comunități au istorii lungi, care nu numai că există în ciuda interpretării occidentale, dar aceste istorii trebuie explorate, înțelese și expuse.
Occidentul trebuie să se confrunte cu această tendință și cu implicațiile ei, mai degrabă decât să continue să o ascundă prin negare. Luați în considerare eforturile diplomatice continue ale guvernului indian de a obliga Marea Britanie să returneze comoara furată din India, inclusiv unele dintre bijuteriile coroanei.

O altă tendință este reevaluarea ordinii internaționale „bazate pe reguli”. S-ar putea să nu le placă factorilor de decizie din Washington să-l audă, dar conceptul este subiectul multor remarci derizorii în întreaga lume și este considerat pe scară largă ca un instrument folosit de Occident pentru a controla afacerile globale și a-si menține hegemonia. Există un resentiment amplu față de națiunile occidentale, având în vedere încălcarea repetată pană si a propriilor reguli, ceea ce înseamnă că legitimitatea acestei ordini este pusă la îndoială în ciuda aspectelor sale pretins pozitive.

Pe măsură ce mai multe țări își determină propriile traiectorii în secolul XXI, Occidentul trebuie să recunoască faptul că echilibrul internațional de putere s-a schimbat. Nu poate continua să-și impună voința altora – ascensiunea Chinei și a altor națiuni este o dovadă în acest sens. Occidentul trebuie să se împace cu această nouă realitate și să recunoască că este nevoie de o abordare nouă, mai pragmatică și multipolară, în care națiunile să urmărească politici externe proprii angajate în coexistență, conduse de propriile lor interese, mai degrabă decât să se alinieze cu „o parte” ” sau cu celălaltă.

Demascarea „menținerii păcii” occidentale se face tot mai des si mai eficient. În ciuda faptului că se prezintă drept garantul securității globale, o mare parte a lumii consideră acum Statele Unite și Europa într-o măsură mai mică, ca profitând de pe urma războaelor, mai degrabă decât ca fiind interesată de promovarea păcii autentice. Complexul militar-industrial occidental – în special al Statelor Unite – este atât de puternic încât acum este binecunoscut că conduce politica externă a SUA în măsura în care perpetuează conflictele pentru a profita astfel de războaie.

În prezent, Statele Unite și aliații săi NATO conduc la creșterea cheltuielilor militare globale, America cheltuind mai mult pentru “apărare” decât următoarele zece țări la un loc.
Restul lumii și-a dat seama că Occidentul nu poate fi de încredere dacă va conduce eforturile globale de pace, mai ales că o parte semnificativă a economiilor lor este orientată să profite de pe urma conflictelor.

În lumina acestui fapt, are loc o schimbare pozitivă, China intermediând acorduri de pace inovatoare – între Arabia Saudită și Iran, de exemplu – în timp ce lideri mondiali precum Joko Widodo din Indonezia, Narendra Modi din India și Luiz Inácio Lula da Silva din Brazilia susțin pașnic rezolvarea conflictelor moderne.

Ordinea internațională multipolară, post-occidentală se apropie grabit si sigur. Pe măsură ce lumea se confruntă cu implicațiile acestei schimbări de putere, bazele unei mari socoteli prind contur. Această socoteală va provoca credințele și structurile de lungă durată care au susținut dominația occidentală a lumii în ultimele câteva sute de ani, dezvăluind pe parcurs natura dreptului perceput al Occidentului de a conduce ordinea generală. Rezultatul final va fi o reevaluare semnificativă a relațiilor internaționale așa cum le cunoaștem.

Această mare socoteală va fi condusă de tendintele care constrâng națiunile occidentale să se confrunte și să se adapteze la un viitor în care puterea trebuie împărțită cu restul într-o lume multipolară. Eșecul de a recunoaște sau încercarea de a rezista cu fermitate acestor tendințe ar putea prezenta riscuri semnificative nu numai pentru Occident, ci și pentru stabilitatea globală. Cu toate acestea, conflictele viitoare pot fi evitate dacă această perioadă de schimbare este privită ca o oportunitate de a construi o lume mai echitabilă, mai degrabă decât ca o criză care amenință privilegiile preferate și înrădăcinate.

Distribuția puterii între mai multe națiuni transformă ordinea mondială actuală și creează noi oportunități și provocări. China și-a asumat o poziție mai proeminentă, oferind bunuri publice globale, cum ar fi menținerea păcii și abordarea schimbărilor climatice într-un mod în care națiunile occidentale nu sunt dispuse sau capabile să o facă. În mod similar, India începe să se afirme, la fel ca și alte națiuni mai mici, precum Emiratele Arabe Unite și Indonezia.

În martie, Banca Export-Import din China a semnat primul său acord de cooperare și împrumuturi cu Banca Națională Saudită. Mai mult, în martie, Emiratele Arabe Unite și China au executat prima tranzacție folosind yuani pentru furnizarea de gaze naturale lichefiate. Banca Centrală a Irakului și-a anunțat în februarie planul de a autoriza plățile pentru importurile din China direct în yuani în viitorul apropiat.

Guvernele occidentale trebuie să realizeze ceea ce este evident pentru toată lumea, cu excepția lor, că lumea nu este ca ceea ce a fost în epoca post-Război Rece. Vechile căi s-au terminat, iar Occidentul pur și simplu nu are puterea politică și financiară, ca să nu mai vorbim de legitimitatea internațională, care le-a avut cândva. Națiunile occidentale trebuie să se adapteze la acest mediu internațional în schimbare, mai degrabă decât să insiste cu încăpățânare asupra afacerilor ca de obicei. Nerespectarea acestui lucru va face lumea un loc mai periculos și va eroda și mai mult credibilitatea și influența Occidentului.

Convulsiile necontrolate ale orgoliului occidental este considerat periculos de cei din afara clubului occidental si de aceea s-au grupat in organizatii menite să le asigure o securitate colectivă, fiind organizatii de apărare comună cu adevarat si nu ca NATO care isi incordeaza muschii amenintator, desi nu mai reuseste să sperie pe nimeni.

SCO – Shanghai Cooperative Organization este în prezent una dintre cele mai extinse asociații regionale din întreaga lume, oferind un potențial inegalabil de colaborare între participanții săi în chestiuni politice, economice, de securitate, umanitare și culturale. În prezent, opt țări se bucură de statutul de membre cu drepturi depline al SCO: India, Kazahstan, China, Kârgâzstan, Rusia, Pakistan, Tadjikistan și Uzbekistan; patru țări — Afganistan, Belarus, Iran și Mongolia — au statut de observator la SCO, iar șase țări — Azerbaidjan, Armenia, Cambodgia, Nepal, Turcia și Sri Lanka — au statut de partener de dialog.

Organizația evoluează în mod constant într-o structură complet autonomă și autosuficientă, apărând ca unul dintre „centrele de putere” și contribuind activ la stabilirea unei lumi multipolare care să răspundă intereselor nu numai ale câtorva națiuni dezvoltate selectate, ci și ale întregii lumi în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, existența unui „centru de putere” autonom în prezent necesită crearea de noi aranjamente financiare care să fie susținute de monedele națiunilor participante, mai degrabă decât de dolar sau euro.
Mecanismele financiare occidentale de astăzi sunt susceptibile și excesiv de influențate de politică. Dolarul și euro sunt monede de investiții care își îndeplinesc funcțiile conform regulilor dictate de Statele Unite, care nu consideră nici China, India, Rusia și nici alți membri SCO ca parteneri egali

De fapt, dolarul și euro s-au transformat dintr-un instrument util al relațiilor financiare și economice internaționale într-o pârghie de șantaj politic și de presiune care împiedică dezvoltarea lumii. În acest sens, sarcina prioritară a organizației din Shanghai este să-și scrie propriile reguli în sfera financiară, ceea ce îi va permite să folosească propriile monede pe piața mondială.

Organizația elaborează deja o foaie de parcurs pentru tranziția la decontări în monede naționale. Procesul este departe de a fi simplu, întrucât dolarul, din păcate, este foarte profund încorporat, inclusiv în sistemele monetare naționale, dar trebuie făcut prin toate mijloacele.
Țările membre ale SCO trebuie pur și simplu să formeze noi relații financiare prin introducerea unor acorduri reciproce exclusiv în monedele organizației pentru a obține independența deplină și pentru a se proteja de mașinațiunile neprietenoase ale Occidentului colectiv.

Țările în curs de dezvoltare devin din ce în ce mai conștiente că statutul actual al puterilor occidentale se bazează pe jefuirea bogăției lor naturale și exploatarea neocolonială a resurselor lor. Potrivit cotidianului Arab News din Arabia Saudită, venitul mediu pe cap de locuitor este de peste 50 de ori mai mare în țările bogate decât în țările cu venituri mici, iar Banca Mondială estimează că va dura mai mult de un secol pentru a reduce decalajul de venituri dacă ratele actuale de creștere continua.

Țările din sudul global sunt conștiente că politicile occidentale sunt concepute pentru a perpetua această inegalitate; chiar și secretarul general al ONU a recunoscut că jumătate din bogăția pământului aparține la 26 de oameni, în timp ce marea majoritate trăiește în sărăcie. Potrivit lui António Guterres, țările G7 au primit 280 de miliarde de dolari de la FMI, în timp ce statele africane au primit doar 34 de miliarde de dolari. În timp ce țările G7 au o populație de 772 de milioane, iar continentul african are 1,3 miliarde de oameni.

Dedolarizarea se întâmplă foarte mult, ponderea monedei în rezervele globale scăzând la 47 la sută anul trecut, în scădere de la 73 la sută în 2001. În plus, țările caută alternative la sistemul SWIFT, care a fost, de asemenea, folosit în sprijinul țărilor occidentale, bazat pe sancțiuni și astfel a alarmat majoritatea globală.

Pe măsură ce țările cu monede stabile câștigă influență, apare o ordine economică mai multipolară, remodelând alianțele geopolitice, diplomația economică și echilibrul de putere în cadrul instituțiilor internaționale. Această schimbare poate oferi națiunilor în curs de dezvoltare o mai mare flexibilitate în gestionarea monedelor și politicilor monetare și poate limita capacitatea Occidentului de a impune unilateral sancțiuni.

Mai mult, țările BRICS au depășit recent G7 în ceea ce privește PIB-ul, semnalând o redistribuire a puterii economice și sugerând un viitor al cooperării în comerț, investiții, infrastructură și asistență pentru dezvoltare.

Prăbușirea notabilă a credibilității presei occidentale vine într-un moment critic, deoarece deficiențele repetate din ultimii câțiva ani au sporit gradul de conștientizare globală a rolului mass-mediei occidentale în perpetuarea aspectelor preferate de Occident ale ordinii mondiale actuale – adesea în detrimentul altor țări.

De exemplu, atacul persistent asupra Chinei în titlurile presei vestice a perpetuat o narațiune neproductivă și care provoacă teamă despre Beijing, ca o amenințare la adresa propriilor cetățeni și a lumii în general. Contextele geopolitice din Hong Kong și Taiwan, deși afacerile complicate, au fost analizate în mod special și selectiv pentru a împinge o narațiune „noi vs. ei”, mai degrabă decât pentru a încuraja înțelegerea dintre Occident și China.

În mod similar, acoperirea covârșitoare unilaterală a conflictului ucrainean trece în mod regulat cu vederea complexitățile geopolitice naționale și regionale din relația de lungă durată ruso-ucraineană și istoria expansiunii NATO în Europa. Lipsa de raportare despre bombardamentul Nord Stream, despre care mulți cred că a fost comis de o națiune occidentală – cu rapoarte care susțin această afirmație – este o gaură flagrantă care a contribuit la lipsa de încredere în mass-media occidentală atât din partea non-occidentală, cât și din partea occidentală, la toti cititorii deopotrivă.

Doar luni mai târziu presa occidentală recunoaște în liniște potențiala culpabilitate occidentală.
În plus, acoperirea inadecvată și părtinitoare a conflictelor non-occidentale, cum ar fi cele din Yemen, Myanmar și Palestina, a condus la acuzații globale de neglijență, părtinire și chiar rasism.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a sugerat că ar putea accepta yuanul chinezesc ca monedă pentru ca țările să își achite obligațiile față de FMI, după rambursarea recentă a datoriilor Argentinei în yuani.
Purtătorul de cuvânt al FMI, Julie Kozack, a confirmat că Argentina și-a plătit o parte din datoriile – echivalentul a 1,1 miliarde de dolari din cele 2,7 miliarde de dolari care au ajuns luna trecută – cu FMI în moneda chineză.

„Așa cum am afirmat în trecut, autoritățile argentiniene continuă să rămână la curent cu obligațiile lor financiare față de FMI”, a spus doamna Kozack la o conferință de presă.
„RMB – renminbi, yuanul este una dintre cele cinci monede liber utilizabile pe care membrii le pot și le-au folosit pentru a-și achita obligațiile față de FMI”, a adăugat ea.

Banca Centrală a Argentinei a declarat că a încorporat yuanul ca monedă acceptată pentru depozitele în băncile de economii și în conturile curente, semnalând o abatere si o abtinere de la dolarul american ca monedă oficială de rezervă.
„Entitățile financiare vor avea astfel posibilitatea să deschidă conturi bancare denominate în yuani – renminbi”, a declarat banca.

Pe lângă Argentina, Brazilia a semnat și ea un acord cu China la începutul acestui an care le-ar permite să efectueze comerț și investiții în propriile monede, reducând și mai mult dominația dolarului american.

Sunt tări care nu vor să devină decat membru partial, astfel incat să-si plaseze rezervele si excesivul de dolari in Banca de Ajutor BRICS, o modalitate prin care se ajută cu imprumuturi la rate avantajoase tările mici, nevoiase, dar in acelasi timp deponentii pot opta pentru o convertire imediată a depunerilor in monedele tărilor BRICS, care acum arată a fi cele mai stabile.

Pepe Escobar ne informează in articolul său intitulat “Geopolitical Chessboard Shifts Against US Empire” – “Tabla de șah geopolitică se schimbă împotriva Imperiului SUA”, că noi evenimente tematice se precipită in intreaga lume, dar in special in Africa.

“Separat de acțiunea frenetică din Sankt Petersburg, Nigerul a trecut printr-o lovitură de stat militară. Deși rezultatul final rămâne de văzut, Niger este probabil să se alăture vecinului Mali pentru a-și reafirma independența politicii externe față de Paris. Influența franceză este, de asemenea, cel puțin „resetată” în Republica Centrafricană (RCA) și Burkina Faso. Traducere: Franța și Occidentul sunt evacuate în tot Sahelul, câte un pas, într-un proces ireversibil de decolonizare.”

Va fi o iesire elegantă a imperiului de pe scena istoriei sau va fi una violentă, pornită să distrugă intreaga umanitate?
Greu de spus.

Cei din afara clubului atlanticist sunt pregătiti să raspundă si să descurajeze asemenea provocări, dovedind mult calm si o concentrare pe tehnica si strategia militară, cea care le asigură psihologic descurajarea elementului violent-războinic.

După summitul BRICS din luna august de la Johanesburg se vor putea aduce multe completări definitorii la acest articol, căci acum 3 zile, doar la zvonul că Egiptul vrea sa intre in BRICS, bursa a avut deja convulsii. Cand BRICS-ul va avea in componenta sa peste 45 de state, la diverse niveluri de membership, lumea va arăta cu totul altfel.

In luna septembrie vor urma completările promise.

3 comments

  1. Deci China apre ca un factor pozitiv,Singura tarä comunistä din lume, apare ca o speranta.China ca
    notiune se repetä in articol de multe ori.Avem probleme financiare,occidentul este acaparat de forte
    financiare din interior,dar in niciun caz,asteptäm salvare dela China,este o usurintä de exp,trerimare
    sä ne asteptäm dele o tarä comunistä,regläri pozitive financiare.Occidentul a adus bogätie si
    civilizatie in lume,si noi ajungem sä privim spre China,aceastä mizerie politicä ce si distruge
    propria natiune.Asa un articol trebuie corectat in memoria lui.

    • China nu este singura țară comunistă din lume. Ai uitat că există Cuba, Laos, Vietnam și Coreea de Nord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *