Home / Educativ / Părintele Ilie Imbrescu – PREZENT!

Părintele Ilie Imbrescu – PREZENT!

Incorect Politic
Noiembrie 18, 2021

Părintele Ilie Imbrescu - PREZENT!

Via Buciumul:

 

Părintele Ilie Imbrescu, comemorat pe 19 noiembrie, la biserica Bradu-Boteanu

Vineri 19 noiembrie 2021, în jurul orelor 10, va avea loc o comemorare a preotului martir Ilie Imbrescu, la crucea ridicată în memoria sa la biserica Bradu-Boteanu din centrul Bucureștiului. Anunțul a fost făcut de familia părintelui Ilie Imbrescu. Părintele Imbrescu a fost condamnat de regimul comunist și exterminat în închisoarea Aiud, la 19 noiembrie 1949. El este considerat unul dintre sfinții închisorilor comuniste.

Născut în 1909, în Dalboşeţ, judeţul Caraş, în familia unui preot, Ilie Imbrescu a urmat Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cernăuţi, fiind influențat de curentul naţionalist, prin activitatea în cadrul Centrului Studenţesc Cernăuţi, al cărui președinte devine în 1930. Participant la incidentele din ianuarie 1933, din jurul inițiativei preotului Nicolae Georgescu-Edineţ, de la biserica studențească Sf. Anton-Curtea Veche, de a amplasa o cruce la Mormântul Eroului Necunoscut.

Este hirotonit preot în 1934. În noiembrie 1933, devenise membru al Mişcării Legionare, motiv pentru care, în 1936, va fi exclus de la doctorat. În 1937 candidează pe listele Partidului „Totul pentru Țară” în județul Caliacra, unde ocupa funcția de șef al organizației legionare. Arestat în aprilie 1938 de autoritățile dictaturii lui Carol II, este închis în lagărul de la Miercurea Ciuc, iar apoi la schitul Sadaclia (Basarabia) alături de alți preoți legionari. Eliberat condiționat în decembrie 1938, va fi supravegheat asiduu de Siguranță.

În septembrie 1940, în timpul guvernării legionaro-antonesciene, este numit inspector la Subsecretariatul Cultelor. După evenimentele din 21-22 ianuarie 1941, este arestat și anchetat, dar este eliberat la 26 martie 1941. Cu greu va fi incadrat preot la biserica Boteanu din București.

După 23 august 1944, este urmărit permanent, fiind închis în 1945 în lagărul de triere a legionarilor de la Slobozia, până în 1946, când va fi reintegrat la biserica Boteanu. În ianuarie 1948, preotul Ilie Imbrescu se implică în activitatea clandestină a unui grup de rezistenţă anticomunistă numit „Salvarea Neamului”. În noaptea de 26/27 martie 1948, la ordinul lui Alexandru Nicolschi (născut Boris Grunberg), toți membrii grupării sunt arestați, anchetați sub tortură și condamnați în iunie 1948. Pr. Imbrescu va fi condamnat la 10 ani de detenţie grea, pentru „crima de complot în scop de răzvrătire”, la 15 ani muncă silnică şi 10 ani degradare civică, pentru „crimă de organizare şi participare la formaţiuni politice de tip fascist”.

A fost deținut în închisorile Jilava şi Aiud. La 19 noiembrie 1949, Părintele Imbrescu va deceda în urma unei peritonite TBC, cererea de transferare la un spital nefiind soluționată de autorități. Martorii au arătat că, întrucât părintele Imbrescu cânta și chiar slujea în temniță, ar fi fost în mod repetat pedepsit cu izolarea în condiții exterminatorii la Zarca Aiudului, unde starea de sănătate i s-a agravat.

One comment

  1. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

    Am spus și în mesajul meu de autosuspendare din BOR că preoții legionari au fost prigoniți chiar de ierarhia iudeo-creștină a Bisericii. Dovadă este faptul că nici un preot legionar n-a fost canonizat și nici nu va fi, având în vedere viitorul coloniei România – Iudeea carpato-danubiano-pontică. Dragostea de Neam este un concept legionar dezavuat de Biserică drept filetism. Am descoperit în memoriile unui legionar că, înainte de a fi arestat și asasinat, Codreanu intenționa să creeze Corpul Preoților Legionari. N-a mai apucat, iar Horia Sima nu se putea ridica la nivelul preocupărilor Patriarhului Neamului Românesc. Patriotul Antonescu i-a exterminat în masă pe legionari.
    https://www.curentul.info/social/un-teolog-ortodox-se-autosuspenda-din-bor-pentru-a-nu-si-pierde-credinta-in-dumnezeu/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *