Home / Actualitate / Legea certificatului verde obligatoriu la locul de muncă nu a trecut de Senat, dar urmează să fie votată de Camera Deputaților

Legea certificatului verde obligatoriu la locul de muncă nu a trecut de Senat, dar urmează să fie votată de Camera Deputaților

Incorect Politic
Octombrie 27, 2021

Legea certificatului verde obligatoriu la locul de muncă nu a trecut de Senat

 

Via R3Media

ACTUALIZARE 14:50 Obligativitatea certificatului verde pentru angajații de la stat și pentru cei din mediul privat, acolo unde activitatea se desfășoară cu peste 50 de persoane în același loc, a fost respinsă  în Senatul României.

Fiind lege organică, proiectul avea nevoie de 69 de voturi și a întrunit doar 67 pentru.

Inițial, a fost vorba de o confuzie, după ce George Simion, co-președinte AUR, anunțase că a trecut.

Proiectul prevedea inițial certificatul verde doar pentru personalul medical și cel sanitar, dar un amendament depus de liberalii Cîțu și Turcan a introdus această obligativitate pentru majoritatea angajaților.

Certificatul verde a fost adoptat cu un scor de 48 la 46, senatorii AUR și PSD votând împotrivă.

Legea va merge la Camera Deputaților.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Senatul României discută de la ora 12:00, proiectul de lege 454/2021, prin care impune certificatul verde tuturor angajaților de la stat și de la privat.

Proiectul prevedea inițial certificatul verde doar pentru personalul medical și cel sanitar, dar un amendament depus de liberalii Cîțu și Turcan a introdus această obligativitate pentru majoritatea angajaților.

Sunt scutiți angajații care lucrează în birouri cu mai puțin de 50 de persoane, dar angajații Ministerului de Interne, ai Ministerului Apărării și ai puterii judecătorești.

Aleșii de la PNL, UDMR și USRPLUS s-au grăbit să treacă proiectul, acesta fiind avizat noaptea târziu, marți, de către comisiile de sănătate și juridică din Senat.

Până acum, doar parlamentarii AUR și PSD au anunțat că vor vota împotrivă.

One comment

  1. S-a trecut prea repede peste episodul proiectului de lege L454/18.10.2021 (Propunerea legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private), propunere inițiată de 11 senatori (6 PNL și 5 UDMR), respinsă la vot deoarece nu a întrunit numărul minim de voturi pentru adoptare (legile organice se adoptă cu cel puțin jumătate plus unu din voturile senatorilor 136/2=68 deci 69 voturi).
    Votul a fost programat în așa fel încât să nu treacă. De ce? Pentru că nu contează. Dacă ar fi trecut ar fi putut naște proteste masive având în vedere numărul mare de români care nu au nazipass. Cu alte cuvinte, s-a trântit deliberat votul în Senat deoarece acesta nu contează. Pentru un proiect de lege inițiat de membrii unei camere (de ex. Senat) cealaltă cameră devine decizională (Camera Deputaților). În sprijinul celor afirmate să rememorăm niște cifre:
    Total senatori = 136 capete furajate
    Total voturi = 129 dintre care 67 pentru, 60 împotrivă și 2 abțineri (PNL)
    Total absenți 7 = 136 – 129 (chipurile nu a putut fi luată legătura telefonic cu aceștia, toți fiind din tabăra pentru, PNL și USR)
    Toată presa miluită a pus accent doar pe „trădarea” celor doi peneliști care s-au abținut, vezi Doamne, dacă aceștia ar fi votat cu turma trecea legea la votul din Senat, dar nu a suflat un cuvințel despre cei 7 senatori (din tabăra pentru) care umblă brambura în zone fără semnal chiar în timp ce li s-a cerut să-și exprime votul pe legile dezbătute. Ce coincidență!
    Toate de mai sus mă duc cu gândul că proiectul de lege odată ajuns în Camera Deputaților, for decizional, este programat să treacă.
    Și încă ceva, proiectul de lege fiind sub incidența procedurii de urgență, are termenul de adoptare tacită 01.12.2021 (adoptarea tacită este plaga principală a Constituției României – nu se supune la vot până în data când intervine prescrierea, legea se consideră adoptată).
    Somn ușor, Parlamentul lucrează pentru tine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *