Home / Educativ / O problemă nerezolvată

O problemă nerezolvată

Incorect Politic
Aprilie 13, 2021

O problemă nerezolvată

Via HoratiuMP:

Imediat ce o națiune se hotărăște să dea naștere unui stat se pune problema : Cum să prevenim ca acești bărbați și femei, mai întâi să nu înnebunească și mai apoi să nu folosească puterea care le-a fost delegată pentru a-i înrobi pe ceilalți, pe conaționalii lor ? Aceasta este problema centrală care a ajuns să fie cunoscută astăzi sub numele de Științe Politice și pe care Aristotel ar fi numit-o Filosofie. S-au propus mai multe soluții istorice pentru a rezolva această spinoasă problemă, fiecare cu neajunsurile sale. Astfel,

Tirania, sau cel ce are puterea, are și cea mai mare măciucă. Eficace, deoarece nu există o putere contrară celui care are bâta cea mai mare, dar acest tip de putere s-a dovedit a fi instabilă. Viață grea pentru popor, supus unor decizii arbitrare și absurde.

Aristocrația. Un număr de mari familii de natură războinică sau comercială conduce națiunea și dintre aceștia îi alegem pe cei care vor guverna. Contraputerea și finanțele sunt deținute de celelalte familii. Riscul aici este alianța dintre familiile numeroase pentru a smulge restul de avuție populației și cu timpul, a o supune unei dictaturi.

Monarhia sau Regalitatea. O familie este văzută ca reprezentând națiunea „istorică” și unul dintre membrii ei este ales să exercite puterea executivă. Din punct de vedere istoric, este foarte eficient, dar duce cu ușurință la lupte în familie și, prin urmare, la războaie civile. Poate duce de asemenea la degenerescență, la apariție unor regi demenți, vezi cazul lui Carol II la noi.

Teocrația sau guvernarea preoților care au o linie de comunicare directă cu Dumnezeu. Probabil cel mai rău sistem, așa cum am văzut cu Savonarola sau cu Ayatollahii din Iran.

Tehnocrația sau guvernul „specialiștilor”, membri ai partidului, oamenii din Davos sau unși de Domnul de la Davos. Acest lucru se încheie adesea cu puterea executivă fuzionând cu sistemul judiciar (Uniunea Sovietică, UE de Bruxelles), oponenții fiind internați la aziluri de nebuni și acest regim se termină întotdeauna prin revolte populare adesea sângeroase.

Plutocrația. „Bogații”, îngrășații sunt cei care au preluat puterea și o folosesc în beneficiul lor. Foarte instabil, dar și foarte satisfăcător pentru cei bogați. Și, în cele din urmă,

Democrația, care își găsește originea intelectuală în liberalism, așa cum a fost definită de Locke la sfârșitul secolului al XVIII-lea, și despre care Churchill a spus că este „cel mai rău dintre toate regimurile, cu excepția tuturor celorlalte”. Din păcate, democrația poate aluneca cu ușurință în demagogie, nu poporul este cel care domnește, ci cei ce au uzurpat puterea poporului în numele unor idioți și marginali de ei coalizați pe unele străzi și există multe semne că suntem pe-acolo …

6 comments

  1. Teocrația sau guvernarea preoților care au o linie de comunicare directă cu Dumnezeu. Probabil cel mai rău sistem, așa cum am văzut cu Savonarola sau cu Ayatollahii din Iran.
    KKT în ploaie. În Iran homosexualitatea e interzisă, și recent și-au lansat un satelit în spațiu (asta așa, ca să prevenim argumentul că sunt retrograzi, dar e adevărat că iranienii nu sunt arabi, ci arieni, deci au un IQ mai ridicat). Asta în ciuda unui embargo continuu la care sunt supuși și de europeni, dar mai ales de jidani (pardon, de americani). Tehnic vorbind și la noi a fost “teocrație”. Ștefan cel Mare sau Brâncoveanu erau strâns legați de biserică. De altfel, monarhia și Biserica sunt inseparabile. Nu e nici o coincidență că revolutiile organizate de jidani s-au străduit să elimine monarhia și biserica.

    • Probabil cea mai slaba interventie…
      Trebuia sa incepi cu Vaticn, aia e teocratie activa care manevreaza min toata lumea; Iranul isi apara comunitatea. Da, musulmana da’ e a lor.
      Orice libertinaj duce la degenerare individuala si apoi sociala.
      Otganizarea o stabileste cel care are puterea sa se impuna,
      Cui nu-i place; PA!
      Sa mearga unde gaseste “asemanare”, nu sa stea sa strice organizarea sociala.

      Nu-ti “tii” neamu’ si credinta cu [ce-a ajuns] libereralismul, niciodata cu socialismul marxianj.
      Depinde ce vrei, si cred ca nu stii ce vrei: nu orice pui in mancare facxe un produs mancabil.

  2. ” va rataciti nestiind scripturile”l si nici puterea lui Dumnezeu”
    .Hristos a spus ce sa facem si cum sa ne organizam: BISERICA, UNA SFANTA, SOBORNICEASCA SI APOSTOLEASCA este idealul. Esti vazut mereu de Dumnezeu si daca strici ARMONIA te exclude comunitatea. Pana la regulamentele organice in satele romanesti se traia in pace si armonie…criminalii,violatorii, talharii, mincinosii erau pedepsiti de comunitate nu de conducatori, dupa cercetarea infinita a dosarului. Un jandarm de la centru doarme linistit daca se violeaza copii departe de casa lui…asta a facut statul masonic, a furat autoorganizarea din mainile oamenilor.

  3. Și ca o completare. Habar n-aveti ce vorbiți în multe articole pe care le publicați. Democrația a fost inventată de greci în antichitate, și în plus, nu semăna deloc cu ce avem azi, de exemplu femeile nu aveau drept de vot, și nici sclavii. În nici un caz nu a apărut în secolul 18. Mema asta a fost inventată tot de jidani, vezi Doamne lumea era nasoală rău, până la “revoluțiile” lor. Oamenii când fac afirmații ar trebui să aibă responsabilitate, indiferent de situație. Ca un doctor care s-ar apuca repede să decreteze că ai cancer, în mod eronat.

  4. Numic despre cleptocratie, prostocratie si meritocretie ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *