Home / Chestiunea Jidănească / Evreul român Hary Nadler: “în Transnistria nu a fost Holocaust, românii nu pot fi acuzați de genocid.”

Evreul român Hary Nadler: “în Transnistria nu a fost Holocaust, românii nu pot fi acuzați de genocid.”

Incorect Politic
Ianuarie 19, 2021

Evreul român Hary Nadler despre Transnistria: Nu a fost niciun holocaust!

*

Domnule profesor ION COJA,

Așa cum v-am promis, pun pe hârtie ceea ce v-am spus de mai multe ori prin cuvinte rostite. Mă supun astfel unui vechi proverb din străbuni: verba volant, scripta manent…

Țin așadar să declar că, după cunoștințele mele, în Transnistria nu a fost Holocaust, că deci românii nu pot fi acuzați de genocid. Nici față de evrei, nici față de alt popor!

Ce înseamnă „după cunoștințele mele”? Am în vedere familia mea, unde s-a cunoscut bine care a fost soarta evreilor deportați de Ion Antonescu în Transnistria, deoarece bunicii mei din partea mamei s-au numărat printre evreii din Cernăuți care au fost supuși acestui tratament. În familia mea s-au păstrat amintirile acestor bunici, amintiri care nu justifică folosirea unor termeni precum holocaust sau genocid. Aceste amintiri coincid cu ce am aflat și din alte surse  evreiești.

În legătură cu acest subiect v-am spus de mai multe ori părerea mea despre mareșalul Ion Antonescu, pe care îl consider foarte vinovat nu atât față de evrei, cât mai ales față de români! Ca om politic și ca militar a făcut mari greșeli, plătite cu viața a zeci de mii de tineri români, care au murit la cotul Donului, la Odessa, în stepa calmucă și alte locuri de tristă amintire. Vieți frânte de megalomania unui conducător care și-a iubit mai mult ideile și ambițiile decât propriul popor!

…Mă rog, este părerea mea.

Vă aduc aminte că, relativ de curând, un important lider politic al Israelului a găsit de cuviință să-și exprime public recunoștința pentru cei 400.000 de evrei din România care s-au salvat în anii războiului și au ajuns în Israel cu concursul autorităților din România. Cred că numărul 400.000 la care s-a raportat fostul prim ministru nu este deloc întâmplător.

Urmașii acelor evrei plecați din România trăiesc azi în Israel, sunt așa zișii evrei români din Israel, care alcătuiesc o entitate distinctă a poporului israelit! Mulți dintre ei vorbesc, ca și mine, perfect românește, limba română fiind pentru mulți dintre noi limba în care visăm. O limbă care ne este tare dragă și la care apelăm de câte ori avem posibilitatea.

Vorbe asemănătoare, de prețuire pentru români, de recunoștință pentru România, a rostit și actualul prim ministru al Israelului. Și le aud adesea de la ceilalți evrei români din Israel.

Am plecat din România după ce am petrecut acolo cei mai frumoși ani ai adolescenței. Port în suflet peisajele de vis ale Bucovinei natale și aminitirea prieteniei cu care m-au onorat mulți români.

Sper ca sănătatea și starea societății să-mi permită să revin în România cât mai curând, să mă revăd cu dumneavoastră și alți prieteni români!

Profit de ocazie să vă urez tuturor La Mulți Ani Fericiți!

Al dumneavoastră

Puiu (Hary Nadler)

18.01.2021

*

Nota redacției – Domnul Hary Nadler s-a născut la Suceava, după „anii de liceu” a venit la București, a gustat din viața boemă  Capitalei – prieten bun cu Dan Spătaru, apoi a făcut Alia, adică a plecat cu familia în Israel. A făcut studii juridice, a ajuns mare magistrat militar, a îndeplinit misiuni oficiale importante. În momentul de față este avocat, unul din avocații de succes, cu conexiuni la cel mai înalt nivel al administrației Israelului. Om de onoare și cuvînt. Mărturia sa de mai sus cred că va face carieră.

i.c.

2 comments

  1. Un patriot adevarat!!!! Bravo HARY

  2. Ce voiai sa faca Maresalul Antonescu nea’ Puiule ? Sa refuze alianta cu Hitler ? Tara ar fi fost imediat ocupata de nazisti (Ardealul si Muntenia- industrie, petrol) si rusi (Moldova toata, Dobrogea). Ar fi fost imediat inlocuit cu Horia Sima care ar fi mers in est tot pina la Stalingrad si inapoi, dar cu pierderi materiale si umane mult mai mari. Jidanii si tiganii ar fi fost deportati si exterminati precum in Ungaria si Ardealul ocupat de hortysti.
    Mai usor cu istoria pe scari, nea’ Puiule !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *