Incorect Politic
Octombrie 6, 2020
Via Justițiarul:
Dominic Fritz, primarul care a găsit întreaga Europă într-un singur oraș
Orașul Timișoara și cei 300.000 de locuitori ai săi au scris istorie revoluționară în decembrie 1989: La acea vreme, un pastor al comunității reformate care îl criticase pe dictatorul Nicolae Ceaușescu urma să fie reinstalat cu forța. Populația a încercat să-l protejeze împotriva Securității și, în cele din urmă, acțiunea sa transformat într-o răscoală cu bătălii de stradă și morți. Zile mai târziu, Ceaușescu a fost împușcat.
Acum a avut loc o altă revoluție în orașul multicultural din triunghiul României, Serbiei și Ungariei – deși una mică de data aceasta: un german care a venit la Timișoara în tinerețe, după ce a absolvit o școală iezuită din Pădurea Neagră pentru un an de muncă socială, s-a îndrăgostit de țară și de oamenii ei – și a revenit în continuare. La început a avut grijă de copiii fără adăpost, a ținut legătura, a văzut marile probleme sociale, corupția, încetinirea cu trecutul și s-a mutat în Timișoara acum un an.
Duminică Dominic Samuel Fritz din satul Görwihl din districtul Waldshut a fost ales primar al orașului. A fost o „onoare incredibil de mare” pentru el, a strigat el către fanii înveseliți când victoria sa a devenit evidentă. „Acum se scrie scrie istorie. Pentru prima dată în istorie este ales un primar în România care nu are rădăcini aici!” Există cel puțin o tangentă la politică înaltă: președintele Klaus Johannis, fost primar al orașului Hermannstadt (Sibiu), provine dintr-o familie de sași transilvăneni.
Pentru noua slujbă, omul de știință politică și administrativă, în vârstă de 37 de ani, care studia în SUA, Marea Britanie și Franța, a renunțat la o carieră în Germania: a fost implicat temporar cu Verzii și a lucrat pentru fostul președinte federal Horst din 2016 până în 2019, pentru Koehler a lucrat, cel mai recent, ca director de birou. În UE, rezidenților care nu au pașaport din țara în cauză li se permite, de asemenea, să candideze la alegeri. El a înțeles la Timișoara, cu rădăcinile sale germane și evreiești și amestecul său de limbi, conform celor spuse fostului său ziar de acasă, The Black Forest Messenger, „ce este Europa”. Acum vorbește română fără accent și, ca muzician pasionat care cântă la violoncel și pian, a fondat un cor popular de gospel.
Acum vrea să se arunce în noua sa lucrare în capitala fostului Banat din monarhia austro-ungară, la 1200 de kilometri distanță de Berlin, unde a locuit ultima dată. A făcut naveta ani de zile, a făcut campanii luni întregi pentru USR (Uniunea pentru Salvarea României), un partid liberal anticorupție, iar acum vrea să „treacă granițele” – în multe privințe. În 2021 Timișoara va fi Capitală europeană a culturii, Fritz vrea să „sporească potențialul orașului”, așa cum a declarat pentru Deutsche Wellespus. Mai presus de toate, el vrea să-și promoveze partidul proeuropean USR. Acest lucru a prevalat la alegerile locale din weekendul trecut în mai multe orașe mari, precum în Klausenburg (Cluj) și, de asemenea, în București. Alegerile servesc drept test de dispoziție pentru alegerile parlamentare de la începutul lunii decembrie.
Dominic Samuel Fritz vrea acum să dea un exemplu: promite o primărie transparentă- și o politică transparentă. Și promite că „istoria se va face” din nou la Timișoara; orașul ar trebui să devină o „comunitate fără frică”. Odată cu noua revoluție, decide Fritz euforic, perioada de tranziție de 30 de ani, care a început cu răscoala de la Timișoara, se încheiase.
Cathrin KAHLWEIT
Sursa: Süddeutsche Zeitung
Cu un nume ca Samuel (Shmuel) mai e vreo surpriză? https://en.wikipedia.org/wiki/Shmuel