Home / Educativ / Ce înseamnă a fi Român? Diferența dintre a fi și a avea

Ce înseamnă a fi Român? Diferența dintre a fi și a avea

Incorect Politic
August 14, 2020

Scris de Nagy Atilla, apărut în Certitudinea nr,. 68

Mulți deplâng faptul că nu mai avem industriile pe care le aveam în timpul comunismului.

E adevărat, posedam, dar datorită unui posedat! Cei care plâng după ce aveam, plâng, de fapt, numai după o singură latură a posesiei, cea materială. Poți să reduci ființa neamului la acest plan al materialității, dar e profund greșit. Cred că, și în privința neamului, e valabilă diferența dintre a avea și a fi! Dictatura se bazează totdeauna pe a avea, având iluzia de a fi! Chiar și naționalismul, pe care-l văd exprimat în spațiul public, are, în mod ascuns, la bază, criteriul „a avea”.

Tot ce are caracter național, port național, cultură națională, este redus, fără să ne dăm seama, la ce „avem”. Unii au ajuns la concluzia că, în timpul lui Ceaușescu, eram o țară liberă. Dar a avea nu înseamnă libertate, căci posesiunea te face posedat, ceea ce, în ultimă instanță, este ceva autodistructiv. Așa dispar dictaturile! A fi liber înseamnă, de fapt, A FI!

Interesant e că cei care laudă planul material în comunism, uită cultura. A fi liber se manifestă la nivelul culturii, acea libertate care are sursa în a fi! Pe plan arhetipal, imaginar, acest a fi se arată în simbolul viu al centrului, ca principiu organizator, unificator! Acest principu este Sinele neamului, stânca arhetipală din inconștientul său colectiv, pe care se construiește existența
neamului!

La evrei această stâncă este Sinaiul sau Ierusalimul! „Bunul român” al lui Nae Ionescu, după mine, reprezintă românul caracterizat de criteriul „a avea”. În acest sens, Ceaușescu era un „bun român”. Dar era și român? – repet eu întrebarea lui Nae Ionescu. După el, românul este ca sămânța care-și realizează potențialul, tiparul ascuns, alteritatea ascunsă a neamului, continuitatea.

Cultura în comunism nu se prezintă deloc așa, ca o realizare, ca o actualizare a seminței neamului, a potențialului său ascuns, a alterității sale ascunse. Pontențialul seminței crește din a fi! Sămânța este totalitatea, Sinele ascuns, centrul interior al neamului, pe care-l păstrăm prin actualizare! Prin această actualizare păstrăm, cultivăm vitalitatea neamului! Ce numim azi păstrarea identității nu reprezintă decât niște forme statice, impuse din exterior, cu care ne identificăm în mod pasiv!

De partea cealaltă avem realizarea potențialului arhetipal, actualizarea seminței. Aceasta are un dinamism viu, iar acest dinamism viu înseamnă A FI! În sensul ăsta, a fi român înseamnă A FI, înseamnă dinamică actualizării potențialului arhetipal al neamului în individ. Înseamna a fi român!

6 comments

  1. Genial! (si o spune unul cu nume de maghiar) Eu unul intalnesc o multime de oameni care lauda ,,ce am avut” in comunism si mi-a lipsit mereu acest argument!

  2. Omul este trup si suflet.
    Trupul e legat de “a avea”.
    Sufletul este legat de “a fi”.
    Daca le desparti, s-a terminat viata omului.
    ——-
    Societatea umana a evoluat si supravietuirea nu e posibila doar cu “a fi”, sa nu ne amagim ca nu cadem in yoghinism, sa ne hranim cu lumina de la soare (au si demonii puterea lor asupra ratacitilor…)!
    Libertatea “in principiu” nu inseamna nimic. Principiiile nu se ingradesc, nici nu se anuleaza.
    Libertatea – ca necesitate – se poate constata in realitatea fizica, materiala.
    Libertatea este reformularea legaturii dintre doua elemente;
    – legatura tare – nu exista libertate
    – legatura medie – exista libertate conditionata; specific societatilor echilibrate
    – legatura inexistenta – singuratate, ne-apartenenta la vreun sistem (este posibil?) = la societate.
    ====
    Sub Ceausescu granitele erau inchise – parea o pedeapsa ne-meritata!, nu stiam ce va urma – sa stam inchisi in casa la comanda globalista!
    Sub Ceausescu exista activitate economica FIZICA, adica avea efect asupra vietii materiale si cuprindea producerea celor necesare vietii si activitatea servicilor publice pentru servirea grupurilor umane simultan.
    Sub Ceausescu, a sta fara sa iti sustii poporul, fara sa muncesti – era o atitudine rautacioasa, parazitara, potrivnica poruncii morale “sa iti castigi painea cu sudoarea fruntii”.
    Sub Ceausescu nu mai erai ingrijorat de educatia copiilor – alegeai si-i indrumai la ce voiai tu!, nu te temeai sa vezi plicul roz…, nu te temeai ca vei dormi in strada sau ca nu poti merge la doctor cand ti-e rau.
    Da, era si un pret care nu ne convenea – sa nu ataci sistemul.
    Acum, cand vedem ca nemultumirile – unele reale si pentru unii foarte dureroase… au intrat in mintea noastra nu pentru a avea o tara mai frumoasa si mai puternica ci pentru a fi distrusa si neamul sa fie imprastiat in toata lumea.
    Comparativ, pentru unitate si curatenia sufleteasca pe care le-am pierdut, il contrazic pe autor: era mai bine.
    Sa nu uitati: democratia este arma de divizare a poporului si te infectare a tuturor inevurillor de conducere cu alogeni, dusmani ai romanilor.

  3. Gheorghe, subscriu la cele scrise in ultima parte:” era mai bine”. Aici trebuie facuta o remarca: sub Ceusescu, traiam in socialism, care a fost diferit de comunism! Sub Ceusescu, tara era suverana si independenta , din toate punctele de vedere! Democratia in care traim, este o mare minciuna! In cartea sa MANIFEST. CARTEA NEAGRA A ROMANIEI, Mihai Serban declara:………..”democratia adevarata este numai aceea in care poporul isi decide fara intrerupere si in mod direct cursul istoric.” Democratia reprezentativa, care este aproape peste tot in lume, este datatoare de “injustitii si abuzuri provocate popoarelor captive”.

  4. Frumos spus. Dar nu ma pot abtine sa nu ma intreb: ” Astazi AVEM si SUNTEM ?”

    • Azi majoritatea nu au, dar toti pot fi…..daca cei cu datoria de a ne invata ce inseamna a fi nu sunt tradatori, naimiti de dusmanii nostrii sau complici cu dusmanii nostrii prin tacere.
      Doamne miluieste.

  5. “Ceausescu” este inca(din pacate) un subiect necercetat indeajuns. Din putinul pe care il stiu, ipartasesc cateva ganduri. Adrian Grigoriu, (un patriot ce mai scrie din cand in cand cate ceva pe Justitiarul) a facut o clasificare aperioadei comuniste si a ipartit-o in 4 parti. Cred ca este cea mai corecta clasificare pe care am auzit-o pana acum
    Prima parte (cea mai de trista amintire)- perioada iudeo-bolsevica cu ororile binecunoscute, sute de mii de crime si arestari(cineva facuse o estimare ca au fost prigoniti/omorati pana la 3.000.000 de romani). Pe langa pierderile umane si materiale au fost si pierderi culturale despre care stim si vorbim prea putin. Comandouri speciale , aflate in subordinea Anei Pauker, colindau tara in lung si-n lat confiscau tot ce insemna carte scrisa pusa la index. Manastiri, biserici, case memoriale, nimic n-a scapat. Caz unic in istoria lumii SAU TRIMIS LA TOTPITORIE PENTRU A FI DISTRUSE PESTE UN MILIARD DE CARTI. Au vrut practic sa ne stearga istoria. In parte au reusit. Opere inestimabile au fost pierdute pe veci.
    Partea a doua – perioada patriotilor. Dupa mortea lui Dej mobilizarea acestora si alegerea in fruntea P.C.R. pe N. Ceausecu in pofida preferatului ocultei care era dat ca si castigator. In acesta perioada se incepe o dez-alogenizare a structurilor de partid, si construirea tarii.
    Periaoda trei si patru este raspunsul alogenilor si ocultei mondiale. Rezultatul il cunoastem.
    Ceausescu desii inchis ca intr-un cocon de tradatori, rupt de comunicarea directa cu natiunea banuia ca ceva nu este in regula si de aceea facea vizitele in teritoriu sa vada cum traiesc romanii, daca planul de a paltii datoriile nu este cumva prea greu de suportat de populatie. Dar tocmai pentru ca se voia de tradatori ca populatia sa o duca greu, sa existe nemultumiri ca sa poata fi usor manipulata se inscena o atmosfera perfecta cu magazine imbelsugate pentru fiecare din punctele din tara vizitate. De aceea de cele mei multe ori Ceausescu era adus cu elicopterul. Era coborat exact acolo unde trebuia.
    Bunastarea care venea dupa platirea datoriilor, din care romanii gustasera un pic in anii 70 era mult mai mare si pentru toata lumea. Adica eram in zodia lui A AVEA cu majuscule.
    Parerea mea este ca nu ne-ar fi fost de folos, si de aceea Dumnezeu a ingaduit in parte(zecile de mii de morti pe care le anuntau media ocultei nu erau la plezneala, asa era in plan) ca planurile dusmanilor sa se indeplinesaca pana la un punct. Oamenii se obisnuiau repede cu bogatia, uitau prigoana, uitau sacrificiul Sfintilor Inchisorilor si ajungeau sa laude si sa sustina superioritatea comunismului o ideologie satanica, care a fost constrita special pentru negarea Dumnezeirii.
    Si asa ne-am pricopsit cu democratia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *