Home / Educativ / Nichifor Crainic Despre Avram Iancu

Nichifor Crainic Despre Avram Iancu

Incorect Politic
Septembrie 19, 2019

Nichifor Crainic Despre Avram Iancu

Avea numai 24 de ani şi cobora din munţii lui Horia.

Era înalt şi ochenat, de o frumuseţe răpitoare dacă n-ar fi fost oarecum înăsprită de grava seriozitate a cugetului. Bărnuţiu aducea în pelerină argumente juridice; el purta pistoale în chimirul care îi strângea cămaşa moţească.

Vorbea rar, dar când deschidea gura, din toată fiinţa lui emana o putere magică, nefirească, de care nici el nu-şi dădea seama de unde vine. Contemporanii spun că avea un temperament vijelios, pe care, totuşi, ştia să-l strunească în frâna minţii.

La studii, în şcolile ungureşti, se remarcase printr-o inteligenţă eminentă. Avea tot ce trebuie pentru a domina; frumuseţe de Făt-Frumos pe gustul românesc, care fermeca mulţimile, şi energie gravă în glas şi-n gest pentru a se face ascultat.

Un asemenea exemplar nimbat de geniul rasei, … nu devine căpetenie prin deliberare şi prin vot; instinctul gloatelor îl simte fulgerător şi i se supune cu voluptatea înnăscută în firea oamenilor de a se preda unei voinţe superioare să facă din ei orice-ar crede de cuviinţă.

Puterea de fascinaţie a lui Avram Iancu sporea înmiit la gândul că el întrupează marea răzbunare a unui neam ţinut în veacuri în subteranele pline de caznă ale istoriei… Iancu e cel care a vărsat în sufletul Ardealului conştiinţa de stăpâni din neamul împărătesc, care a strălucit odinioară în Dacia…

Avram Iancu e chipul spiritual al mândrului şi îndureratului Ardeal…

(Nichifor Crainic, „Puncte cardinale în haos”)

2 comments

  1. Multumim ! Mai vrem si despre Iancu tactician si strateg , cred ca citisem ceva formidabil in Lupul Dacic .

  2. Foarte frumos !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *