Home / Dacă ești nou pe site / Fenomenul Piața Universității

Fenomenul Piața Universității

Dan Cristian Ionescu
Incorect Politic
August 30, 2019

Cel mai bun exemplu de subiectivism

Am citit ieri, 27 august 2019, următorul articol: Piața Universității în 1990, mitingul cel mai frumos din istorie https://ioncoja.ro/piata-universitatii-in-1990-mitingul-cel-mai-frumos-din-istorie/

Articolul prezintă poziția a doi lideri studențești de la începutul anilor 90 (Antonie Popescu și Gabriel Zbîrcea) și urmează un comentariu din partea unui fesenist evident (Florin Croitoru).

Am citit și articolul și comentariul, și m-am încruntat la amîndouă – ambele sînt marcate de cel mai profund subiectivism pe care, din cîte țin minte, l-am întîlnit. Consider că indiferent dacă ceva îmi place sau nu, sînt de fiecare dată cît se poate de obiectiv. Și atunci îmi permit să scriu cele de mai jos, începînd cu niște precizări necesare:

– cunosc foarte bine evenimentele din Piața Universității întrucît din cele 53 de zile ale manifestației am lipsit doar în trei (27 și 28 aprilie, cînd eram la Timișoara, și 12 iunie) iar pe 29 aprilie am vorbit din celebrul balcon;

– dintre inițiatorii Ligii Studenților i-am cunoscut doar pe Marian Munteanu (președinte) și Mihai Gheorghiu (vicepreședinte), dar nu cunosc activitatea Ligii în afară de contribuția la organizarea manifestației; nu cunosc ce se întîmpla în timpul nopții și nici cum au fost sponsorizați de partidele istorice (din cîte îmi amintesc, Ion Rațiu a declarat că le-a trimis sucuri, de sandvișuri nu-mi amintesc, de bani, valută, droguri, sigur nu s-a pus problema); și desigur, nu cunosc foarte multe lucruri importante care dacă sînt adevărate, nu le găsim decît în arhivele serviciilor secrete, alea care se vor deschide în anul 2.040 (se colportează multe zvonuri legate de nașterea fenomenului, se avansează multe scenarii și conspirații, dar probe nu ni se prezintă).

Pe scurt, mă refer doar la ceea ce știu sigur, văzut cu ochii mei.

Am constatat că foștii tineri (Gabriel Zbîrcea pe atunci era elev) au uitat obiectivele Pieții Universității. Acestea erau:

– adoptarea pct. 8 al Proclamației de la Timișoara (este singurul de care și-au amintit);

– abrogarea decretului nr. 471 (cred că din 1977) care interzicea apariția altor posturi TV în afara celui național;

– modificarea legii electorale;

– amînarea alegerilor pentru toamnă.

În schimb, Antonie Popescu spune că „Generația Pieței Universității 1989-1990 a avut trei mari «target»-uri prioritare: decuplarea Romaniei din sfera URSS, cu ieșirea din blocul militar sovietic, aderarea la NATO și reîntoarcerea în Europa!”.

Asta este o prostie! Dacă prin generația Pieții Universității el înțelege, cu multă trufie, studențimea, asta este o prostie! Piața Univeristății simbolizează revoluția și manifestația maraton, la care au participat toate generațiile!

Nici la revoluție și nici la manifestația maraton, nimeni nu se gîndea să aderăm la NATO! Și nici să ne reîntoarcem în Europa, fiindcă noi știam cu toții că geografic, istoric, religios, cultural, noi aparținem Europei. Găselnița cu reîntoarcerea în Europa este modernă.

Vocea noastră o ascultau și guvernanții și opoziția”.

Altă tîmpenie, vocea lor nu o asculta nimeni!

Consolidată cu toată Liga Studenților, cu cei răspândiți prin toată lumea după 13-15 iunie, pe care azi i-am numi diaspora, probabil că în 2000, Convenția Democrată din România (CDR) nu pierdea puterea și Iliescu nu se mai întorcea.”, nu-și ascunde deziluzia Antonie Popescu.

Ce să mai zic? Prostie am spus, tîmpenie am spus, hai acum să zic neghiobie. Liga Studenților nu a avut niciodată nici o influență și nici o importanță – asta pe de-o parte. Pe de altă parte, diaspora avea drept de vot acolo unde era stabilită. Dar cel mai important lucru a fost faptul că Emil Constantinescu și CDR au reușit să ucidă speranța românilor, astfel încît revenirea lui Iliescu și a oamenilor lui era previzibilă și firească.

Ar mai fi multe de discutat pe marginea articolului (se subînțelege că studenții ar fi vrut chiar proprii deputați pe listele CDR! – oricum, în 1996, Mihai Gheorghiu, fostul vicepreședinte al Ligii Studenților, a devenit deputat PNȚ-cd.), dar prefer să trec la comentariul lui Florin Croitoru.

Liga Studenților nu a scos in Piața Universității oamenii ci PNL și PNȚCD i-a scos. Ei ieșeau la TV și făceau reclamă.

Greșit! Nici Liga Studenților, dar nici PNL și PNȚ-cd nu au scos oamenii în Piață. Oamenii s-au strîns în Piață protestînd împotriva deturnării idealurilor revoluției. Iar partidele istorice nu puteau face reclamă Pieții la TV – Florin Croitoru chiar a uitat că atunci nu exista decît TVR, condus de Răzvan Theodorescu, unde Piața Universității (mă refer la fenomen, nu la stația de metrou) nu putea fi decît denigrată, diabolizată?

Nu ai voie după alegeri să ocupi o piață centrală, să blochezi circulația și să ceri demisia noului guvern instalat! Nu e voie nicăieri asta. Au fost proști Iliescu și Roman că nu au trimis din prima zi scutierii peste manifestanți.

Greșit! Florin Croitoru se referă la situații normale, la noi era altceva. În România avusese loc o revoluție regizată sîngeroasă, organizată de serviciile străine, în urma căreia trădătorii de țară puseseră mîna pe putere. Românii aveau dreptul să continue revoluția pînă la victoria adevărată, dar nu s-a putut.

Asta pe de-o parte, dar articolul referindu-se la Liga Studenților, trebuie să precizez că după alegerile din 20 mai aceasta s-a retras din Piață, ca și Asociația 21 Decembrie. Au mai rămas Alianța Poporului și Asociația 16-21 Decembrie. Nu mai țin minte ce a făcut Grupul Independent pentru Democrație.

FSN a cîștigat alegerile cu peste 80%. În acest caz ce rahat mai însemna punctul 8 de la Timișoara?

Greșit! Ion Iliescu a cîștigat într-adevăr alegerile prezidențiale cu cca. 85 % din voturi, dar FSN a obținut doar cca. 64 % din voturi (cifre din memorie).

Nu auzeam decît lucruri rele despre ei, probabil majoritatea minciuni pentru că oamenii nu îi iubeau: că dorm noaptea în corturi, unde fac dezmăț (posibil), că susținuți de opoziție, ceea ce era real, că sînt niște zăpăciți ce nu știu pe ce lume trăiesc (real). Cît a ținut acea demonstrație eu am trecut pe acolo în fiecare zi.

În condițiile în care articolul se referă în principal la Liga Studenților, s-ar putea înțelege că studenții stăteau în corturile din fața Teatrului Național. Trebuie precizat că acolo dormeau noaptea protestatari veniți din toată țara, în general aceștia fiind revoluționari.

„…oamenii nu ii iubeau” – asta depinde de ce prieteni ai. Prietenii mei îi iubeau pe cei din Piață, prietenii lui Florin Croitoru nu îi iubeau. Nu poți să generalizezi la nivelul țării părerea ta și a prietenilor tăi.

Dacă trecea pe acolo zilnic, înseamnă că vedea doar ce vroia, și se pare că vedea cu ochii plini de ură împotriva opoziției civice. Ar fi interesant de știut biografia, înainte și după revoluție, a lui Florin Croitoru.

Și la acest comentariu ar mai fi multe de spus, dar am avut o zi grea, așa că pun punct.

Iată la ce se ajunge cînd unii își arogă merite inexistente, iar alții nu vor decît să denigreze.

Dan Cristian IONESCU

4 comments

  1. si totusi minerii..da, instigati de Iliescu, da infiltrati de securisti, da in momentul iunie 90 manipulati de servicii, da, asa cum au fost DEMONIZATI de mainstream media , au fost unica miscare ANTISISTEM , incepand cu rascoala din 91 si terminand cu momentul 99 cand rascoala a fost inabusita jn SANGE la Stoenesti de fortele de represiune. din acel moment s-a terminat totul, iar Romania a intrat in hora globalizarii din care va iesi un pic sifonata, putin ciuntita si colorata.

    • ps
      am avut rude (iun verisor, miner)care a fost UCIS in 99. Acum, Valea Jiului e distrusa total, minerii (ca si haiducii din povesti) au disparut fizic, dar inca traiesc in amintirile unora (putini la numar).

  2. O singura precizare: Numarul Decretului era 473 (intr-adevar, din 1977), nu 471.

  3. Avem televiziuni private… si ce folos? Exact alea private spala creierele in Romania…. pentru ca sunt detinute de straini, si multi stim noi de care… Prost TV si celelalte…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *