Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Noiembrie 20, 2018
După instaurarea bolșevismului în România, viața sătenilor s-a schimbat radical. Și a sătencelor prin feminismul sovietic promovat de Ana Pauker.
Citez din cartea Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc, scrisă de Ion Gavrilă Ogoranu:
Vin “doamne de la oraș” și citesc femeilor din cărți și reviste în care li se descrie viața fericită a colhoznicelor.
Și, desigur, așa e, doar există fotografii, montaje și afișe uriașe. La cămin vin filme în care vezi cu ochii fericirea poporului frate și vecin.
Până și copiii știu din cărțile de citire de Nazarova, cea care alege cu echipa ei boabele de grâu pentru semănat și de Pașa Anghelina, cea care întrecea pe toți tractoriștii la arat.
La radio se cânta toată ziua despre Ilenuța tractorista, cea care face să moară de ciudă pe flăcăii ce nu o pot întrece.
Una din femeile satului se simte mândră că tovarășa de la oraș îi acordă încrederea de a citi ea “Scânteia” sau “Săteanca”. Se propun apoi deputate la comună, la raion, la regiune.
Își vor lăsa soții și copiii baltă să se descurce cum vor ști, ședințele și școala de partid fiind mai importante.
Se destramă familii, sau, mai rău, nu se destramă, ci bărbat și femeie trăiesc în casă ca doi dușmani, fiecare cu viața lui.
Dacă una ajunge deputată, alte zece o dușmănesc, socotindu-se mai în drept să ajungă ele, începe concurența și asaltul de toate felurile asupra instructorilor de partid.
Apare în fiecare sat un personaj caracteristic pe vremea aceea: “nana Florea”, gazda instructorilor de partid; chefurile și destrăbălările se țin lanț, noapte de noapte.
Ședințele se desfășoară duminica dimineața și autoritățile fac fel de fel de activități pe timpul sjubei religioase.
Unii, mai ales cei bătrâni, se mai duc la biserică, dar observă că preotul vine cu pastorale de unde citește, spre mirarea lor, lucruri ce le aud și de la instructorul de partid și bietul credincios nu mai știe ce să mai creadă.
Renunță și la biserică, scâbiți de lume și de tot.
Noroc ca mai există si băutură pe lumea asta, se bea ca să se uite și curând se va bea de dragul de a se bea.
Dacă tot se țin lecții de feminism în școli, această parte de ce nu se predă? Ar evita repetarea unor eșecuri sociale care au avut loc în istoria recentă.
Astăzi același lucru se întâmplă, femeia e încurajată să-și lase copiii pentru carieră, este făcută să urască bărbații și să-și caute fericirea în chefuri și destrăbălări.